Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή συγκέντρωση της ΝΔ έξω από τη Ρηγίλλης

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ήταν μια ευκαιρία να σπάσουν προκαταλήψεις και να μαζευτεί ξανά το σύνολο των γενεών της ΝΔ και της νεολαία της ξεκινώντας από τις ρίζες και βλέποντας προς το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να γίνει αυτοκριτική στην ΝΔ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η αυτοκριτική είναι υποχρεωτική πάντα και είναι η υγιής βάση πάνω στην οποία θα χτίσεις το καινούργιο διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος αλλά η περίοδος που ενδείκνυται για αυτοκριτική συνήθως είναι η μετεκλογική περίοδος κάτι που εμείς οφείλαμε να κάνουμε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Δεν το κάναμε πάντως τώρα δεν είναι η ώρα, τώρα είναι η ώρα μάχης και συσπείρωσης και αυτό είναι συνειδητό πλέον από όλους και για αυτό το λόγο ο κ. Μεϊμαράκης θεωρώ που γνωρίζει την ψυχολογία και τον τρόπο σκέπτεστε της Κεντροδεξιάς παράταξης ορθώς ξεκινάει από τις ρίζες, μαζεύει όλες τις δυνάμεις, ανεξαρτήτως του τι κατά καιρούς θέσεις έχουν υποστηρίξει, και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο το οποίο έχει σαφή και συνεπή χαρακτηριστικά. Δηλαδή επανέρχεται στη λογική του μεσαίου χώρου, επιμένει στην ευρωπαϊκή λογική και ξαναπροσδίδει στο κόμμα έναν λαϊκό χαρακτήρα όπως θα έπρεπε να έχει κάθε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ερωτηθείς αν τον καλύπτει η εκφορά του πολιτικού λόγου του κ. Μεϊμαράκη στην πολιτική αντιπαράθεση

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο καθένας έχει το προσωπικό του στυλ για να εκφράζεται. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένας λαϊκός πολιτικός ο οποίος με αυτό τον απλουστευτικό λόγο καταφέρνει, όλα αυτά τα χρόνια, να εκφράσει τη λαϊκή βάση ενός παραδοσιακού κόμματος.

Η ουσία έχει σημασία και η ουσία μιας λαϊκής πολιτικής είναι να απομονώνει τον λαϊκισμό και να υποστηρίζει αυτά που πραγματικά δημιουργούν ελπίδα και  προοπτική στον λαό. Η ΝΔ αυτό επιδιώκει αυτή τη στιγμή, επιδιώκει να αποκαταστήσει μια σειρά από κοινωνικές συμμαχίες με τις οποίες είχε διαταραχθεί η σχέση της τα προηγούμενα χρόνια και επιδιώκει επίσης να βάλει σαφείς προτεραιότητες όσον αφορά την μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Δηλαδή αν θεωρήσουμε ότι το μνημόνιο Τσίπρα έχει τρία κεφάλαια, ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις εκεί συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμό ακόμα και αν κάποια καταστημένα θίγονται από αυτό. Δεύτερο κεφάλαιο είναι οι αποκρατικοποιήσεις, είναι και η ιδεολογική μας προτεραιότητα. Όχι βέβαια ένα κράτος άναρχο, ένα κράτος όμως ρυθμιστής.

 

ΔΗΜ.: Και εκεί υπάρχει κοινός τόπος με το ΣΥΡΙΖΑ

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Τώρα αρχίζει να αναμορφώνει την θέση του ο κ. Τσίπρας γιατί πριν τη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ κάθετος, θεωρούσε ξεπούλημα κάθε ανάμιξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Τώρα έχει μπει στην λογική των συμπράξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυτό είναι θετικό. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να τον καλωσορίσω και στην πολιτική της λογικής και στην πολιτική της ευθύνης και να χειροκροτήσω κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θεωρώ ότι το «γνήσιο» μπορεί να εκφράσει καλύτερα αυτή την αντίληψη και το γνήσιο είναι η ΝΔ.  Το τρίτο κομμάτι αφορά τα μέτρα, τα βάρη τα οποία είναι αναπόφευκτα, είναι προϋπόθεση για την δημοσιονομική πειθαρχία, για την εξυγίανση της οικονομίας και του κράτους κλπ εκεί λοιπόν η ιδεολογική ταυτότητα παίζει έναν ρόλο. Εκεί βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα μετά την  στροφή του προς την ευρωπαϊκή λογική περισσότερο πιστεύει στην προστασία των δημοσίων υπαλλήλων και κάποιων συντεχνιακών που έχουν μεσουρανήσει στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ η ΝΔ εκεί θεωρεί πιο δίκαιη κατανομή των βαρών το να στηρίξει την ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία προτείνοντας ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο βεβαίως θα επιδιώξει να διορθώσει πτυχές της μέχρι τώρα μνημονιακής πολιτικής και να προστατεύσει τους παραγωγικούς κλάδους.

Για την επόμενη μέρα των εκλογών

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό που προέχει είναι να κυβερνηθεί η χώρα, για να υπάρξει σταθερή διακυβέρνηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες πολιτικές συγκλίσεις. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει από μόνος του ένα σοβαρότατο πρόβλημα γιατί την επομένη μέρα αν εικάσουμε ότι βγαίνει πρώτος με ποιον θα μπορέσει να συνεννοηθεί; Με τον κ. Λαφαζάνη; Και με ποια ατζέντα και προγράμματος; Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη στο οποίο παραμένει ο κ. Λαφαζάνης ή επί του προγράμματος Τσίπρα όπως αυτό αποτυπώθηκε με τη συμφωνία;

Θα συμπράξει με το ΚΚΕ; Αποκλείεται. Με την Χρυσή Αυγή; Αποκλείεται. Με το ΠΟΤΑΜΙ που το καταγγέλλει ως κόμμα που εκπροσωπεί την διαπλοκή μες το πολιτικό σκηνικό; Εκεί μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη αντίφαση. Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορεί να προσδοκά στήριξη είναι η ΝΔ και εκεί πάλι επί συγκεκριμένης ατζέντας ευρωπαϊκών  προτεραιοτήτων που κρατούν τη χώρα σε σταθερότητα και στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επομένως έχει μια δυσκολία ο κ.Τσίπρας αν κερδίσει έστω και οριακά να οδηγήσει τη χώρα σε μια πολιτική σταθερότητα και σε μια κυβερνησιμότητα που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Από την άλλη η ΝΔ έχει διευρύνει την βεντάλια των συμμαχιών της στο μέλλον πρώτον διότι έχει ξεκάθαρη ατζέντα ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων.

 

ΔΗΜ : Με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ εσείς εύκολα συνεργείτε

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι μόνο ξέρετε τις επιφυλάξεις που είχα  με το ΠΑΣΟΚ αλλά εν πάση περιπτώσει στα θέματα τα ευρωπαϊκά μπορούμε πλέον εκεί να βρούμε συνομιλητές με την κα Γεννηματά αλλά και με το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαμε εφόσον πλέον αποδέχεται αυτού του είδους τις αντιλήψεις περί Ευρώπης.

Ερωτηθεις αν θεωρεί ότι παρά τους υψηλούς τόνους της  προεκλογικής περιόδου Τσιπρας και Μεϊμαράκης μπορούν την επόμενη μέρα να καθίσουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό εμπεριέχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, το να καταστήσει ενδεχομένως η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση και να τινάξει στον αέρα τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτικού τόξου. Πάντως το δίλημμα  που ανακύπτει σήμερα είναι σαφές, από τη μια πλευρά έχουν να διαλέξουν μια αριστερή ακυβερνησία σαν και αυτή που έζησαν το τελευταίο εξάμηνο και από την άλλη μια αποτελεσματική συνεπής και  αποφασισμένη ΝΔ που έχει τη δυνατότητα, ως κορμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα.