Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, κος Νίκος Παππάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα αποτελέσματα των  δημοσκοπήσεων

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ατμόσφαιρα ισοπαλίας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων άρα πάμε σε μια ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση. Πάρα πολύ κρίσιμη η επιλογή των πολιτών και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από την δύσκολη στιγμή της διάσπασης αλλά έχει μια μεγάλη δυνατότητα. Έχει τη χαμηλή συσπείρωση, παραδοσιακά τα κυβερνώντα κόμματα καταφέρνουν να φτάσουν σε τέτοια ποσοστά συσπείρωσης, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια καθαρή νίκη η οποία θα δώσει στη χώρα μια κυβέρνηση σταθερή. Και όταν λέω σταθερή εννοώ όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο , σταθερή και ως προς την αποτελεσματικότητα την κοινωνική και την οικονομική των πολιτικών που θα εφαρμοστούν διότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που εξέφρασε η ΝΔ με τα γνωστά της στελέχη, τις γνωστές της αρχές και τις γνωστές της προτεραιότητες θα αποσταθεροποιήσει και την οικονομία και την κοινωνία και θα βάλει ξανά με ερωτηματικό την βιωσιμότητα της συμφωνίας την οποία πέτυχε η κυβέρνηση μας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αρχηγία Μεϊμαράκη κάνει τη «διαφορά» στις εκλογές

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη την διάσπαση. Τώρα η ΝΔ έχει μια συσπείρωση αλλά φτάνει πάρα πολύ κοντά στα συνήθη όρια των κομμάτων εξουσίας που διεκδικούν την διακυβέρνηση και για αυτό νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένων βεβαίως και των πολιτικών επιλογών και της τακτικής που θα επιλέξουμε από εδώ και μπρος.

…Η ΝΔ συγκρίνει στον πολιτικό και προεκλογικό της λόγο όχι τον εαυτό της με το ΣΥΡΙΖΑ και την διακυβέρνηση του αλλά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή προσπαθεί να αποκρύψει τις  δεσμεύσεις, τις προτεραιότητες και τις ιδεολογικές της αρχές. Έλα όμως που όταν κάτι το έχεις στο υποσυνείδητο και προσπαθείς να δαγκώσεις και να στραμπουλίξεις τη γλώσσα σου για να μην το εκφράσεις δεν τα καταφέρνεις. Και αυτό έπαθε ο κ.Μεϊμαράκης εχθές που είπε ότι είναι άχρηστες οι καθαρίστριες, οι άχρηστοι του Δημοσίου, οι άχρηστοι εδώ, οι άχρηστοι εκεί. 

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνησή μας προσπάθησε να βάλει το αντι-νεοφιλελεύθερο στίγμα μέσα στην συμφωνία. Για παράδειγμα υπάρχει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο νεοφιλελεύθερος πιστεύει ότι πρέπει η αγορά εργασίας να είναι μια ζούγκλα και γενικώς εμφορείται και κινητοποιείται από την ιδέα ότι οι εργοδότες πρέπει να παίρνουν πολλά λεφτά για να αποδίδουν καλύτερα και οι εργαζόμενοι πολύ λίγα λεφτά για να έχουν κίνητρο να δουλέψουν περισσότερο. Αυτό είναι μια αρχή την οποία εμείς δεν ασπαζόμαστε αλλά η ΝΔ εάν παρ’ ελπίδα εκλεγεί θα κινηθεί με βάση τις προηγούμενες δεσμεύσεις της που λέγανε απελευθέρωση  των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜ: Έχει κάνει μια στροφή στην λαϊκή Δεξιά ο κ. Μεϊμαράκης

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Δεν ξέρω καμία στροφή, δεν ξέρω καμία ρητή αποστασιοποίηση από τα πεπραγμένα και τα υπογεγραμμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εάν αυτό συμβεί θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, εάν αυτό είναι μια ρητή πολιτική επιλογή της ΝΔ θα δώσει νέο ενδιαφέρον στην εκλογική μάχη.

 Ο νεοφιλελεύθερος πιστεύει ότι πρέπει να την πουλήσουμε και την μικρή ΔΕΗ και τον ΑΔΜΙΕ και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Αυτό πιστεύει γιατί πρέπει όλες οι υποδομές μας να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είχε δεσμευτεί να κάνει.

 

ΔΗΜ: Αυτά έχουν εξαιρεθεί από την συμφωνία που έχετε κάνει εσείς;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Βεβαιότατα και προσφάτως ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης έφτασε σε συμφωνία που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα και της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΙΕ. Ο νεοφιλελεύθερος θέλει να υπάρχει υψηλό χρέος για να πιέζει ως μοχλός τις οικονομίες, τις  κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να παίρνουνε μέτρα περικοπών. Ο αντι-νεοφιλελεύθερος θέλει να απαλλαγεί από αυτό το βραχνά.  Οι πρωτοπόροι της ΝΔ το τελευταίο διάστημα , ο κ. Βορίδης και ο κ.Γεωργιάδης προέρχονται από το ΛΑΟΣ, το ΛΑΟΣ είχε ρητά στο πρόγραμμα του την κατάργηση του συνδικαλισμού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν άλλαξαν ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης ήρθαν και κούμπωσαν στις προβλεπόμενες από τα προηγούμενα μνημόνια ρυθμίσεις . Αυτές τις μάχες ενάντια σε αυτές τις ρυθμίσεις κινηθήκαμε εμείς με πείσμα και επιμονή και αυταπάρνηση. 

Ερωτηθείς αν είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Καταρχήν η προσδοκία της πιο γρήγορης εφαρμογής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ήταν και δική μας προσδοκία, δεν ήταν μόνο προσδοκία του λαού που στρατεύτηκε μαζί μας. Είχαμε πει ότι θα γίνει πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, έγινε αυτό. 250 χιλιάδες οικογένειες επωφελούνται και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό βήμα. Είχαμε πει ότι θα πάρουμε ραγδαία μέτρα για την άρση καταστολής της οικονομίας, σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση διότι ο νεοφιλελευθερισμός λέει «να πεθάνουν οι μεσαίες επιχειρήσεις και να πνίξουν τα χρέη τα νοικοκυριά». Αυτό το κάναμε , πάνω από 700 χιλιάδες έχουν μπει σε αυτή τη ρύθμιση.  Είχαμε πει ότι θα αποκαταστήσουμε την ΕΡΤ, το κάναμε.

Τα διλήμματα είναι πάρα πολύ καθαρά και αποτυπώνονται μέσα στην συμφωνία και αποτυπώνονται στην προσδοκία που έχει ο λαός

 

ΔΗΜ: Αισθάνεστε την ανάγκη και θα ακούσουμε από τον κ Τσίπρα μια πιο γενναία συγνώμη για αυτά τα οποία αλλιώς τα υπολογίζατε και αλλιώς σας βγήκαν και αναγκαστήκατε να υποχωρήσετε

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι συγνώμη θα ήθελε να ζητήσουμε η ΝΔ διότι αποδείξαμε ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Βεβαίως θα θέλαμε να έχουμε κερδίσει περισσότερα, βεβαίως θα θέλαμε να υπάρξει ένα κλίμα στην Ευρώπη το οποίο θα μας επιτρέψει έξω από την τραπεζική ασφυξία και τον οικονομικό περιορισμό να συλλέξουμε τόσα έσοδα ούτως ώστε να προχωρήσουμε και στις ελαφρύνσεις φόρων τις οποίες θέλαμε και ακόμα στοχεύουμε να μπορέσουμε να καταφέρουμε. Βεβαίως θα τα θέλαμε όλα αυτά αλλά δεν πρόκειται εμείς με την προεκλογική μας στάση να ξεπλύνουμε αυτούς που πανηγυρίζανε και λέγανε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία, λέγαν ότι αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τα εφεύρουν και παρακαλούσαν τα στελέχη της Τρόικας να μην τους παίρνουν τη δόξα για τις απολύσεις. Δεν γίνονται άλλες απολύσεις στο Δημόσιο. Δεν περνάνε και δεν θα περάσουν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νεοφιλελεύθερος θέλει και άλλες απολύσεις, θέλει ελεύθερες τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.   Με ποια γραμμή θα πάει αν ω μη γένοιτο κερδίσει η ΝΔ η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση; Θα πει κύριοι αυτή η γραμμή που γράφει ότι το χρέος πρέπει να συζητηθεί και να απομειωθεί θέλουμε να βγει  από την απόφαση διότι πιστεύουμε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Έχει αλλάξει η θέση της ΝΔ; Θα το ακούσουμε με χαρά!   

 

Ερωτηθείς αν τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στην Λαϊκή Ενότητα

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω  ότι είναι καθοριστικό στη χαμηλή συσπείρωση η οποία παρατηρείται αυτή τη στιγμή και  την οποία θα βελτιώσουμε και για  αυτό το λόγο θα κερδίσουμε τις εκλογές το γεγονός ότι υπήρξε αυτό το τραύμα. Παρόλο που είναι μικρές οι διαρροές προς το καινούργιο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας η χαμηλή συσπείρωση νομίζω ότι οφείλεται σε αυτό.

Την κριτική μας απέναντι στις αναλύσεις του Π. Λαφαζάνη τις γνωρίζετε, θεωρώ ότι υπήρχαν και υπάρχουν στρατηγικές διαφωνίες. Οποιαδήποτε  συμφωνία και να ερχόταν με την Ευρώπη θα καταψηφιζόταν.

 

ΔΗΜ: Δεν το γνωρίζατε αυτό νωρίτερα;

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Τα γνωρίζαμε όλοι όλα, σε αλλεπάλληλα υπουργικά συμβούλια είχε γίνει ενδελεχής ενημέρωση από την διαπραγματευτική ομάδα για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ο νοών νοείτω.

 

ΔΗΜ: Εννοείτε ότι δεν είχε υποβάλει καμία ένσταση σε αυτή την πορεία ο κ.Λαφαζάνης ;

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ήμουνα απολύτως σαφής.

 

Για τα δημοσκοπικά  ευρήματα και τις μετεκλογικές συνεργασίες

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν τους ΑΝΕΛ να  είναι στο όριο εισόδου στην Βουλή συνεπώς νομίζω ότι είναι ένα πιθανό σενάριο να έχουμε το ίδιο κυβερνητικό σχήμα που είχαμε και την προηγούμενη.

Εγώ θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετά ισχυρός και η εντολή απολύτως καθαρή. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να χαρακτηρίσω παραγωγική τη συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ, ακόμα και τα προβλήματα που προέκυψαν υπήρξε τρόπος να λυθούν και οι διαφωνίες επίσης χωρίς να προκληθούν τριγμοί στην σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας.  Αλλά νομίζω ότι πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα αυτό στα άλλα κόμματα πέραν της ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που μονομερώς προφανώς επιδιώκουν τη συνεργασία με την ΝΔ και αυτό φαίνεται να το πληρώνουν και δημοσκοπικά.

 

ΔΗΜ.: Λέτε ότι αν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ συμφωνούσαν με τις γενικές αρχές, συμφωνούσαν σε ένα πρόγραμμα το οποίο και καταθέτατε μετεκλογικά θα ήταν ανοιχτή η πόρτα της συνεργασίας ;

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Εμείς είναι σαφές ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δώσουμε ευκαιρία στο παλιό πολιτικό προσωπικό ή σε  αυτό που «ντύνεται» νέο, ενώ επί της ουσίας είναι πάρα πολύ παλιό, να ξεπλύνει τις αμαρτίες του δια της συνεργασίας του με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και αυτά τα κόμματα, όπως ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν σε χαμηλά ποσοστά, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων. Έχουν επιλέξει μονομερώς να προσανατολίζονται σε συνεργασίες με την ΝΔ. Νομίζω ότι ο λαός κρίνει και θα δώσει λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει πλάτη και να συναινέσει σε λύσεις οι οποίες θα συγκαλύπτουν  με τις ευθύνες της διαπλοκής και της διαφθοράς ή σε λύσεις οι οποίες θα ακυρώνουν και θα πισωγυρίζουν το έδαφος το οποίο κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση.

Δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι αντιφάσεις και να συγκαλυφθούν τα κεντρικά πολιτικά διλήμματα ενώπιον της κάλπης.

 

Ερωτηθεις αν την επόμενη μέρα των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση ή είναι ανοιχτό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ:  Η χώρα θα έχει ότι αποφασίσει ο λαός και πιστεύω ότι ο λαός μας θα αποφασίσει να δώσει μια καθαρή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίζει να βαδίζει το μονοπάτι το αντι-νεοφιλελεύθερο το οποίο το ανοίξαμε με τις πολλές δυσκολίες και  το δυσμενή συσχετισμό. Να το κάνουμε αυτό το μονοπάτι δρόμο, να ανοίξουμε τα μέτωπα μας στην Ευρώπη, να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η φωνή της Ελλάδας .

 

Για την δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός στην περίπτωση που προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με κόμματα που δεν έχουν επιλέξει  

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Ο κ.Τσίπρας είχε την παραίνεση και την προτροπή από πολλούς να παραμείνει και να παριστάνει τον πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή με στήριξη άλλου τύπου από αυτή που βγήκε από την κάλπη του Γενάρη. Δεν το επέλεξε, απέδειξε δηλαδή σε αντίθεση με άλλους ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα αλλά στην καρέκλα θα καθίσει αν ο λαός τον επιλέξει και δεν θα προκρίνει και δεν θα επιδιώξει και δεν θα κυνηγήσει λύσεις πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού.

Την ευκαιρία να στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα και να παριστάνει ότι έχει ακόμα πλειοψηφία την είχε, δεν είναι κρυφό αυτό. Έχει δείξει ότι είναι άνθρωπος των αποφάσεων και κυρίως άνθρωπος που την λαϊκή ετυμηγορία την σέβεται και την εκτιμά στο μέγιστο βαθμό.

 

Για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και για τις εμφανίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά που κατήγγειλαν ως «διαπλεκόμενα συμφέροντα»

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η δημόσια παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο και η σαφής διατυπωμένη βούληση μας να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι άλλου μεγέθους πρόβλημα. Έχουμε αποδείξει ότι όταν χρειάζεται και τους εκπροσώπους μας αποσύρουμε και παίρνουμε πάρα πολύ ριζοσπαστικές αποφάσεις σε σχέση με την τακτική μας για τα media.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν καθυστέρησε, αμέσως μόλις ολοκληρώσαμε την διαδικασία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ξεκινήσαμε και εργαζόμασταν για να το συγκροτήσουμε και να το συνθέσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Ήταν πάρα πολύ γρήγορα έτοιμο, δυστυχώς, παρακείμενα θεσμικές δυσκολίες από γύρω τριγύρω στάθηκαν εμπόδιο στο να έχουμε αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο ψηφισμένο στην Βουλή. Εάν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση μας αυτές τις μέρες θα ήταν στην Βουλή και θα ψηφιζόταν.

Νομίζω ότι η αντίδραση των ιδιοκτητών των καναλιών δείχνει το εάν αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και αν κάνει πράγματα τα οποία είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ενοχλήσουν το status quo  και να βάλουν μια τάξη.  Θεωρώ και την κριτική που ακούγεται λίγο εκ του προχείρου και φθηνή.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μια από τις πρώτες πράξεις που κάναμε ήταν να υπογράψω τις αποφάσεις για τον καταλογισμό του μη καταβληθέντος 2% τέλους για την χρήση των συχνοτήτων.

 

ΔΗΜ: Τα έχει πάρει το Δημόσιο τα χρήματα αυτά;

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Αυτά τα λεφτά έχουν ξεκινήσει και πληρώνονται από τα συνδρομητικά κανάλια και αν δεν κάνω λάθος από τον πρώην ιδιοκτήτη του 90,2, το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κανάλια έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Είναι αρμοδιότητα πλέον των φορολογικών αρχών. Δηλαδή η αρμοδιότητα η δική μου είχε να κάνει με τον καταλογισμό οι ποιος προφανώς και δεν γινότανε, ω! του θαύματος, από το ’10 μέχρι το ‘14

Εδώ όλοι κρινόμαστε διότι ήταν χαρτιά τα οποία ήταν έτοιμα, αποφάσεις καταλογισμού τα οποία ήταν έτοιμα και στα οποία δεν έμπαινε υπογραφή. Δεν έμπαινε υπογραφή από τον προκάτοχό μου.