Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Στρατούλης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μυρίζουν μπαρούτι, μυρίζουν εκλογές στον ορίζοντα.

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να υπάρχει κατάληψη του πανεπιστημίου από τους φοιτητές

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν θα απαντήσω εγώ σε αυτό, το αν πρέπει να γίνει κατάληψη στο πανεπιστήμιο ή όχι είναι θέμα των ίδιων των φοιτητών δεν είναι θέμα πολιτικών κομμάτων ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό ζήτημα που είναι για μας από το ΣΥΡΙΖΑ είναι όποια προβλήματα της Παιδείας - που είναι πάρα πολύ μεγάλα - και έχουν να κάνουν με την υποχρηματοδότησή της, με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις πανεπιστημίων, με τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού, με τις ελλείψεις στην στέγαση και στη σίτιση των φοιτητών πρέπει η διοίκηση,  ο πρύτανης του πανεπιστημίου να το αντιμετωπίζει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και όχι με τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ. 

ΔΗΜ: Ο πρύτανης εφαρμόζει τον νόμο

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το νόμο πρέπει να τον εφαρμόζεις με τέτοιο τρόπο που να μην ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Βεβαίως, το πανεπιστήμιο πρέπει να προστατεύεται αλλά έναντι αποφάσεων φοιτητικών συλλόγων ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις το όποιο πρόβλημα είναι να συζητήσεις μαζί τους. Τα ΜΑΤ και τα χημικά θα λύσουν τα προβλήματα της Παιδείας; Δεν νομίζω ότι στέλνουμε τα παιδιά μας στο πανεπιστήμιο για να τρώνε ξύλο, τα στέλνουμε για να μάθουν γράμματα.

ΔΗΜ.: Εάν ήταν υπουργός Παιδείας ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και θέλανε να μπούνε 40-50 φοιτητές μέσα στην Σύγκλητο να κάνουν κουβέντα ή αν θέλανε να κάνουνε κατάληψη στο πανεπιστήμιο τι θα κάνατε θα τους αφήνατε να κάνουν κατάληψη;  

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Θα κάναμε το αυτονόητο, θα εξαντλούσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου μαζί τους. Και πιστεύουμε ότι με συζήτηση, με διάλογο και στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν, λύσεις δίνονται. Με αυταρχισμό όμως σαν αυτό που χρησιμοποίησε ο κ. Φορτσάκης με τη συνενοχή του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης, με αυταρχισμό δεν λύνονται τα προβλήματα οξύνονται ακόμα παραπέρα. Και όταν είσαι και δάσκαλος πανεπιστημιακός και πρύτανης πρέπει να παίρνεις υπόψη σου και άλλα πράγματα ότι είναι το τριήμερο το εορτασμού του Πολυτεχνείου όταν ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου αυτό το τριήμερο - άλλους χειρισμούς κάνεις και δεν στέλνεις ΜΑΤ και χημικά γιατί αλλιώς πυροδοτείς καταστάσεις που μπορεί και να είναι ανεξέλεγκτες. Η πεποίθησή μου είναι ότι  ο κ. Φορτσακης  θέλει να εξυπηρετήσει και δίνει εξετάσεις στην κυβέρνηση. Τον έχουν βάλει στο εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, εκτός από πρύτανης είναι και διορισμένος σε κρατικούς οργανισμούς και προφανώς θέλει να κάνει τις εξυπηρετήσεις του στην κυβέρνηση. Αλλά όμως θα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι ούτε κυβερνητικός επίτροπός ούτε κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πανεπιστήμια, είναι πρύτανης όλου του πανεπιστημίου και έτσι πρέπει να λειτουργεί. 

Ερωτηθείς αν είναι καλοδεχούμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές τις βουλευτικές θα κάνει συμμαχίες και θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του και πολιτικά στελέχη ή συλλογικότητες που ενδεχομένως δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Σαν πλυντήριο ξεπλύματος πολιτικών ευθυνών για πολιτικές μνημονίων ή για εφαρμογή από κάποιους σκληρών πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια είναι σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τις συμμαχίες του και για το ποιοι θα κατέβουν υποψήφιοι βουλευτές θα βάλει ορισμένα κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο είναι να έχουν διαφοροποιηθεί δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε ή πρόσωπα από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεύτερον, αυτή η διαφοροποίησή τους να μην είναι τώρα προεκλογική αλλά να είναι μαζί μας στη μάχη που δίναμε για τα μνημόνια και το τρίτο και το πιο βασικό είναι να μην ευθύνονται για την ψήφιση και την εφαρμογή των μνημονίων. Με βάση αυτά τα κριτήρια η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει η ώρα θα συνεδριάσει και θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Η άποψή μου είναι ότι στελέχη τα οποία ευθύνονται για ψήφιση και εφαρμογή μνημονίων δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συνεργασίες με τέτοιες περιπτώσεις.   

Με αφορμή τη συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μια θεσμική συνάντηση ήταν με δημόσιο χαρακτήρα και από εκεί και πέρα ανακοινώθηκε και ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Θα βάλουμε χρονόμετρο στις θεσμικές συναντήσεις των προέδρων των κομμάτων;  Η συνάντηση έγινε για το συνέδριο του ιδρύματος Κλίντον, η συνάντηση δεν έγινε μόνο με τον κ. Τσίπρα έγινε και με τον κ. Σαμαρά. Το αν κράτησε  πέντε λεπτά πάνω ή πέντε λεπτά κάτω από ότι η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά είναι αντικείμενο πολιτικού κουτσομπολιού. 

Ο κ. Τσίπρας δεν συνάντησε την κα Αγγελοπούλου ως εκπρόσωπο του κεφαλαίου αλλά τη συνάντησε ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού ιδρύματος για ένα συνέδριο που κάνει. Από εκεί και πέρα  το αν θα συμμετέχουμε σε αυτό το συνέδριο ή όχι είναι θέμα απόφασης  των συλλογικών μας οργάνων και της Κεντρικής μας Επιτροπής. 

Ερωτηθείς αν τον φοβίσει ότι μπορεί να υπάρξουν διαρροές προς τα Αριστερά με αυτές τις κινήσεις που γίνονται

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Γιατί μπορεί να υπάρξουν διαρροές; Δεν υπάρχει καμία στροφή ούτε ανοίγματα προς το Κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  τις αποφάσεις του που είναι βγαλμένες από το συνέδριό του και από αυτές τις αποφάσεις και από το πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.

Ούτε μισό βήμα δεν θα κάνουμε πίσω ούτε καν για να πάρουμε φόρα. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ότι έχουμε πει στο πρόγραμμά μας ισχύει και θα επαναβεβαιωθεί σε λίγες μέρες που θα ανακοινώσουμε το συνολικό πρόγραμμα της τετραετίας, το συνολικό  μεταβατικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.