Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Κώστας Τασούλας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μην μάθουμε ποτέ σε ποιον ανήκει το Μνημείο της Αμφίπολης

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Όλα αυτά ανήκουν στη γοητεία της έρευνας και στη γοητεία της απροσδόκητης εξέλιξης η οποία μας επιφυλάχθηκε κατά την πορεία της ανασκαφής αυτής. Όλα είναι πιθανά.

Για τη διαχείριση της δημοσιότητας για την ανασκαφή

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ:  Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να αποφασιστεί γιατί αν δεν γινόταν αυτό που έγινε θα ήταν όλη αυτή η ανασκαφή στο έλεος των φημών, των εικασιών, των τερατολογιών οπότε έπρεπε το υπουργείο με σοβαρότητα τακτικά να βγάζει ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να είναι ο νεκρός ο Μέγας Αλέξανδρος

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ότι και να σας πω θα βρω τον μπελά μου. Μπορώ να σας πω τρία πράγματα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση γιατί οι γραπτές πηγές δεν το λένε αυτό. Οπότε θα βγει ότι το αποκλείει.

Μπορώ να σας πω ότι όλα είναι ανοιχτά, ας αφεθούμε στην επιστήμη οπότε θα πουν αυτό που είπαν χθες ότι δεν το αποκλείει. Και μπορεί να σας πω και ένα “ίσως” οπότε μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε σε αυτή τη συζήτηση.   

ΔΗΜ: Μοιράζομαι μαζί σας αυτό - έχουμε όλοι πόθο και προσδοκία. Είναι κάτι το οποίο αν μπορούσε να προσδιοριστεί η σημασία του σε πάρα πολλά επίπεδα ιστορικά, πολιτικά, διπλωματικά θα ήταν αδιανόητη.

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Διπλωματικά το θέμα έχει κλείσει, δεν έχουμε ανάγκη κανενός διπλωματικού επιχειρήματος για οτιδήποτε αφορά τη Μακεδονία. Οτιδήποτε συμβαίνει επιβεβαιώνει μια αλήθεια, δεν αναδεικνύει μια αλήθεια απλώς την επιβεβαιώνει.

Τα ερωτήματα είναι δικαίωμα του καθενός, οι απαντήσεις θέλουν μια άλλου είδους τακτική. Αυτή τη στιγμή πρώτα από όλα δεν ξέρουμε το φύλλο και αντιλαμβάνεστε ότι αν βγει το φύλλο αυτό αποκλείει αμέσως  πάρα πολλές εκδοχές. Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρώτα από όλα θα έχουμε το φύλλο. 

ΔΗΜ: Έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός;

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο αλλά ούτε αυτό σημαίνει ότι επειδή δεν έχει αποτεφρωθεί δεν είναι σημαντικός. Δεν μας λέει πολλά αυτό αλλά μην περιμένουμε αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ από το DNA. Από το DNA θα δούμε προφανώς το φύλλο και είναι και ένας τρόπος χρονολόγησης. Πολλές φορές οι ερωτήσεις καλό είναι να μένουν αναπάντητες μέχρι να απαντούν οι ειδικότεροι από εμάς και αυτοί είναι οι επιστήμονες.