Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη διάταξη για τις 100 δόσεις

Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Καταρχάς αυτό το οποίο θα γίνει σε λίγο στη Βουλή δηλαδή η ψήφιση της τροπολογίας που έφερε το υπουργείο Οικονομικών νομίζω ότι δεν είναι κάτι το τρομερό, κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό λαμβανομένου υπόψη του όγκου των οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία είναι βεβαιωμένα.

Το πρόβλημα είναι ότι φέρνει η κυβέρνηση ένα μέτρο το οποίο πραγματικά είναι επαναστατικό, το οποίο βοηθάει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και από μια αβλεψία, από ένα λάθος δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω, από μια παλινδρόμηση εν πάση περιπτώσει εν μέρει δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να το ακυρώσουν. 

Και χθες για παράδειγμα που γινόταν η συζήτηση γύρω από τα κόκκινα δάνεια εγώ φοβόμουνα και έλεγα μη γίνει πάλι κάτι στραβό και σε αυτό και αυτό το θετικό το οποίο αναμφίβολα ψηφίζουμε στο τέλος δεν έχει τα αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να έχει.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της απειρίας του κ. Χαρδούβελη

Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Στο συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρω ποιος δεν το είδε σωστά, ποιος έκανε το λάθος θα πρέπει όμως να σας πω το εξής.

Ο κάθε επικεφαλής, ο κάθε υπουργός, ο κάθε διοικητής ενός οργανισμού, έχει κάτω από αυτόν δεκάδες, εκατοντάδες άμεσων συνεργατών οι οποίοι έχοντας εμπειρία ετών είναι και οι καλύτεροι και οι πιο σοβαροί σύμβουλοί του. Πολλές φορές, δυστυχώς, δεν επιδεικνύεται από τους συγκεκριμένους ανθρώπους η δέουσα προσοχή με αποτέλεσμα να παρασέρνεται και ο επικεφαλής σε λάθος αποφάσεις. 

Αναλαμβάνει ο επικεφαλής την ευθύνη την πολιτική του λάθους διότι έτσι πρέπει από κάτω όμως από αυτό υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορείς να βγεις και να πεις ότι “δεν φταίω εγώ φταίνε οι άλλοι”. Αναλαμβάνεις την ευθύνη αυτή είναι η μοίρα του ασκούντος πολιτική. Για μένα σε κάθε περίπτωση την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής είτε είναι υπουργός είτε είναι υφυπουργός, είτε είναι πρόεδρος ενός Οργανισμού.

Εν προκειμένω ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος έφερε μια θαυμάσια ρύθμιση σε ότι έχει να κάνει με την ουσία, τις δόσεις που ανακουφίστηκαν και ανακουφίζονται τόσοι άνθρωποι έτυχε να γίνει αυτό το λάθος και ασφαλώς (φέρει) την αντικειμενική ευθύνη. 

Ερωτηθείς αν θα είχε αποφευχθεί η όλη αναστάτωση αν είχε αυτή ακολουθήσει η ρύθμιση τη σωστή κοινοβουλευτική οδό 

Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, είναι πάρα πολύ πιθανό αν ακολουθούταν η κλασική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής δηλαδή να έρθει το νομοσχέδιο στην επιτροπή της αρμόδια, να συζητηθεί με όλη την άνεση η οποία απαιτείται, να γίνουν οι προτάσεις ώστε να επισημανθούν τα λάθη είναι δεδομένο ότι οι πιθανότητες να αποφευχθούν όλα αυτά είναι πολύ περισσότερες Αλλά πολλές φορές υπάρχει η πίεση του κόσμου και των δημοσιογράφων...

ΔΗΜ: Μήπως έχει παραγίνει η ιστορία με τις τροπολογίες;

Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ως προεδρείο το αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που παραπονούνται οι βουλευτές και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση ότι έχουμε πολλές τροπολογίες και μάλιστα τροπολογίες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αυτοτελές νομοσχέδιο όπως αυτό το τελευταίο με τα κόκκινα δάνεια. Αλλά επειδή υπάρχει και η πίεση από πολλούς παράγοντες υποχρεώνεται η κυβέρνηση να το φέρει με τη μορφή τροπολογίας.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι είναι κοντά ο στόχος των 180 βουλευτών και η αποφυγή πρόωρων εκλογών

Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και το προέχον αυτή τη στιγμή είναι ένα σταθερό πολιτικό κλίμα.

Πολύ φοβάμαι ότι αν οδηγηθούμε σε εκλογές εκτός από την προεκλογική περίοδο και την ενδεχόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεως από το αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει θα μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κατά την άποψή μου, υπάρχει ένα θέμα δεοντολογίας, ένα ηθικό θέμα στο ότι έχει να κάνει με την άσκηση της πολιτικής.

Όταν κατά το σύνταγμα προβλέπονται τέσσερα χρόνια ως θητεία μιας Βουλής και μιας κυβέρνησης για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της στις περιπτώσεις τις φυσιολογικές, όταν έχουμε αυτά τα τρομερά προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία και καλείται να αντιμετωπίσει αυτή εδώ η κυβέρνηση δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ηθικό να της λες στα δύο χρόνια τώρα σήκω φύγε τώρα που αρχίζει κάπως το πράγμα να στρώνει για να το εκμεταλλευτώ  που ακόμα η δυσαρέσκεια του κόσμου είαν μεγάλη για να έρθω εγώ στα πράγματα. Για αυτό και πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσουν πρόεδρο Δημοκρατίας.