Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του καταζητούμενου δράστη του επεισοδίου στο Μικρολίμανου

Α.ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Δεν έχει φτάσει κανένα βέλος σε μένα ούτε μπορεί να φτάσει διότι εντάσσω αυτό τον κουρνιαχτό μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα χωρίς να υπάρχει ίχνος βασιμότητας σε αυτά που λένε.

Η διάταξη όπως διατυπώθηκε, διατυπώθηκε σε ένα ιστορικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε από την έκθεση με έναν προκλητικό και διαρκή τρόπο των άτυχων εκείνων οροθετικών γυναικών που τις βγάζανε στο μπερντέ, στα περίπτερα, στο “τσιγκέλι”. Έτσι τόσο από την Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όσο και από άλλες οργανώσεις οι οποίες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κρίθηκε ότι αυτό δεν είναι νοητό. Όταν ακόμα δηλαδή  δεν έχουν κριθεί αυτές οι γυναίκες να τις βγάζουν με τον πιο απρεπή προσβλητικό τρόπο.

Η διάταξη αυτή όπως διατυπώθηκε από τους έγκριτους δικαστές που όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν άλλαξε τα αδικήματα πρόσθεσε τη διαδικασία και είπε δηλαδή ότι εάν τους έχεις συλλάβει αυτούς τους δίνεις μια δυνατότητα εντός δύο ημερών να κάνουν προσφυγή στον Εισαγγελέα και να του πουν “δεν μπορείς εμένα να με βγάζεις φωτογραφία διότι με εξευτελίζεις, μπορεί να απαλλαγώ τελικά”.

Αυτό σημαίνει ότι η διάταξη αναφέρεται στον κατηγορούμενο ή στον κατάδικο που σημαίνει ότι κατηγορούμενος είναι όποιος του έχει ασκηθεί δίωξη και κατάδικος είναι εκείνος που είναι καταδικασμένος δηλαδή τον γνωρίζεις, τον έχεις στα χέρια σου. Σε αυτόν τον γνωστό επιδίδεις ώστε να κάνει προσφυγή. Εάν είναι εν γένει καταζητούμενος άρα δεν τον ξέρεις καν, για αυτόν δεν υπάρχει πρόβλημα να δημοσιοποιήσεις την όποια φωτογραφία.     

Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει αποφασίσει από το 2002 για τον καταζητούμενο εν γένει δεν υπάρχει πρόβλημα να δημοσιοποιείται η φωτογραφία του. Εδώ ήρθε ο νόμος να καλύψει τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες αναφέρονται σε συλληφθέντα ήδη κατηγορούμενο ή κατάδικο. 

Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί που χειρίζονται όλη αυτή την αλληλουχία των καταστάσεων να μην έχουν εντοπίσει την ερμηνεία αυτή του νόμου

Α.ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία αρκεί να διαβάσει κανείς το νόμο, αν τον διαβάσει τα λέει όλα. “Κατά της αρχικής διάταξης επιτρέπεται προσφυγή εντός δύο ημερών από τη γνωστοποίηση στον κατηγορούμενο ή κατάδικο”.

ΔΗΜ.: Άρα λέτε ότι για τον καταζητούμενο υπάρχει απόλυτη ελευθερία.

Α.ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Απόλυτη.

Ένα θέλω να πω για αυτούς που αξιοποιώντας το κλίμα των ημερών και θέλοντας να μεταφέρουν αλλού το ζήτημα της αντιπαλότητας κάποιοι βουλευτές ή οποιοιδήποτε να μην λησμονούν ότι αυτοί ψήφισαν το νόμο. Τον ψήφισαν κόμματα πέραν των τριών της κυβέρνησης, είναι σαφέστατη η διατύπωση της διάταξης και συνεπώς να μην υποκρίνονται τώρα ότι δεν ξέραν τι ψηφίζανε όταν μάλιστα επαναλαμβάνω ότι ψηφίστηκε από κόμματα πέραν των τριών της κυβέρνησης και υπήρχε  η δυνατότητα να υπάρχει και ο αντίλογος. Συνεπώς μην έρχονται τώρα για να κάνουνε θα λέγαμε έναν σχολιασμό σε βάρος του τάδε ο οποίος ήταν εισηγητής υπουργός. Καλά έκανα και το έκανα και θα το ξαναέκανα διότι αν μη τι άλλο ξέρω τι γράφω και αυτό το συνέταξαν οι αξιότατοι συνεργάτες δικαστές που όρισε το  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.