Η ανεξάρτητη βουλευτής, κα Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Καταρχήν δεν έγινε πρώτη φορά, από το Νοέμβριο του 2013 που υπερψήφισα την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολύ νωρίς ήδη από τις εκλογές του 2012 όπου όλη η προεκλογική συζήτηση όλων των κομμάτων τότε και του ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφωθεί γύρω από ένα σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, για τις πολιτικές λιτότητας που έπρεπε να εγκαταλειφθούν και να απομακρυνθούμε από αυτές, εγώ από τότε σθεναρά και με ζήλο υποστηρίζω ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από αυτή τη στενή πολιτική της λιτότητας και της καταστροφής που μας είχαν επιφυλάξει και ακολουθούσανε πιστά και η Γερμανία και οι δανειστές μας. Θέλω να σας πω ότι από αυτό το σχέδιο που ακολουθεί η χώρα μας από το 2009 μέχρι σήμερα δεν είναι ένα καινούργιο σχέδιο, είναι ένα σχέδιο που έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο αφήγημα και ότι εμείς και ήταν και η συζήτησή μου χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να βρούμε το δικό μας χώρο, πρέπει να ακολουθήσουμε τη δική αυτόνομη πορεία για τα δικά μας συμφέροντα και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας. Αυτή ήταν η συζήτηση που είχα χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχθηκε σε αυτό το δίπτυχο, εκλογές τώρα για να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές που ακολουθούνται στην οικονομία και γενικά στη χώρα. 

Η πολιτική μας συνεργασία είναι δεδομένη και μάλιστα συμβαίνει και πάρα πολύ καιρό και έχει συμβεί και στο παρελθόν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. 

Ερωτηθείσα αν θα είναι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Αυτά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε γιατί αυτό θα απασχολήσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα ανοίξει η προεκλογική περίοδος. Το θέμα είναι να μιλήσουμε πολιτικά, πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά για τον προϋπολογισμό, πρέπει να αποτρέψουμε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πραγματικά άθλιο σχέδιο της Ευρώπης και των διεθνών δανειστών μας που έρχονται ξανά και ζητούν καινούργιες περικοπές και καινούργια μέτρα και γενικά περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Ερωτηθείσα τι άλλαξε από την εποχή που υπερψήφιζε τα μνημόνια με τώρα που ζητάει να τα σκίσουν

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Άλλαξαν πολλά, από το 20009 μέχρι και το 2012 γίνανε και πάρα πολλά λάθη στη διαχείριση της κρίσης για την οποία όλοι ήμασταν απροετοίμαστοι και το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες.

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κρίση που ξεκίνησε το 2009 το είχε η κυβέρνηση της ΝΔ που διόγκωσε όλα τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και άφησε στο έλεος ουσιαστικά της ευρωζώνης και την οικονομία μας και την παραγωγική μας δραστηριότητα. Ωστόσο και το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη της πολιτικής του ηγεσίας τότε ουσιαστικά απομάκρυνε το κίνημα και επί της ουσίας έχασε όλα τα κοινωνικά του ερείσματα ακολουθώντας λίγο πολύ αυτό το νεοφιλελεύθερο  αφήγημα θεωρώντας δηλαδή πως την περίοδο εκείνη ότι ήταν μονόδρομος για την χώρα η πολιτική αυτή...Νομίζω ότι παρά τα λάθη που έγιναν εκείνη την περίοδο η πρώτη περίοδος της κρίσης δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή περίοδο, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη σήμερα και δεν υπάρχει λόγος γιατί ακριβώς δεν έχουμε 20 δις έλλειμμα.

ΔΗΜ.: Εσείς λέτε δηλαδή ότι είχε ευθύνη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου ο οποίος  επιδιώκει να επιστρέψει, θεωρεί μάλιστα ότι έχει αδικηθεί και διεκδικεί ρόλο, συμφωνείτε με αυτή την προοπτική στο ΠΑΣΟΚ;

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Έγιναν λάθη στη διαχείριση του συστήματος την περίοδο εκείνη από την τότε πολιτική ηγεσία στην οποία βεβαίως ανήκει και ο κ. Βενιζέλος. Για την περίπτωση που με ρωτάτε καταρχήν εκτιμώ ότι οτιδήποτε έχει σχέση με την αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή και την εκδίωξη του κ. Βενιζέλου από την ηγεσία του κόμματος νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Βενιζέλος  έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν προοδευτικό χαρακτήρα, ότι ουσιαστικά υπό την καθοδήγησή του και υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ έχει επί της ουσίας εξαφανιστεί άρα θεωρώ πως όλοι είναι καλύτεροι στην παρούσα φάση από τον κ. Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  

Για τη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Στην παρούσα φάση η συνεργασία μου με το ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο πολιτική, θέλουμε μαζί να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο πολιτικό μέτωπο που ζούμε σήμερα. Στο να μιλήσουμε πολιτικά για τον προϋπολογισμό, στο να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο των δανειστών που θέλουν να επιβάλλουν και έρχονται με ένα καινούργιο μνημόνιο, στο να μην εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.

Εγώ υποστηρίζω από τις ευρωεκλογές ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές άμεσα γιατί με τα παλαιοκομματικού τύπου τερτίπια του κ. Σαμαρά, το success story, το σκίσιμο του μνημονίου που όχι απλώς δεν έσκισε αλλά ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε και άλλο μνημόνιο, τις τζάμπα μαγκιές όλες αυτές  η χώρα βρίσκεται σε μια οικονομική στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι αυτή είναι η επιλογή του κ. Σαμαρά ότι θα θέλει να αφήσει τη χώρα πίσω σε κατάσταση  καμένης γης αλλά από την άλλη πολιτικά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η χώρα επειδή βρίσκεται σε τέλμα και επειδή ακριβώς οι δανειστές μας γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι υπό προθεσμία στην κυριολεξία έχουν ξεσαλώσει γιατί μας ζητούν μέτρα αυτή τη στιγμή τα οποία δεν εφαρμόζονται σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ. Αν θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην χώρα θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.     

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές ανεξάρτητοι ή από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ

Θ.ΤΖΑΚΡΗ: Γιατί όχι, βεβαίως και θα μπορούσαν και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από του ανεξάρτητους που βρίσκονται σε ρήξη με τα κόμματά τους θα μπορούσαν να αρθρώσουν μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική βάση που έχει στηριχθεί και η δική μου συνεργασία.