Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συνάντηση με την Τρόικα θα έχει θετικό αποτέλεσμα

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εκτιμώ ότι για να γίνει σημαίνει ότι έχει αποφασιστεί και από τις δύο πλευρές να βρεθεί σύγκλιση. Πριν δω όμως την συμφωνία την τελική θέλω να κρατήσω στάση αναμονής διότι εκεί θα δούμε και το πόσο υποχώρησε η μια πλευρά και πόσο η άλλη. Για παράδειγμα, ζήτησε η Τρόικα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα αντί για 15 να πάει στα 20 χρόνια για τους μετά το '75 γεννηθέντες αυτό κατά την άποψή μου δεν θεωρώ ότι είναι από τα θέματα που θα φέρουν δυσκολία στο να ψηφιστεί στην Βουλή. 

ΔΗΜ.: Υπάρχει  όμως και ένα άλλο ζήτημα το οποίο θέτει η Τρόικα που έχει να κάνει με την περαιτέρω μείωση στις συντάξεις.

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό δεν μπαίνει καν ούτε προς συζήτηση. Δεν θα περάσει όχι γιατί θα αντιδράσουν η αντιπολίτευση ή οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ δεν περνάει και από την ΝΔ αυτό.   

ΔΗΜ: Υπάρχουν μέτρα στα οποία βάζετε κόκκινες γραμμές ;

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ αναμένω να δω το αποτέλεσμα της συμφωνίας και τι θα περιλαμβάνει για παράδειγμα ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί πολύ, νέος συνδικαλιστικός νόμος αγγίζεται το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας; Εκεί είμαστε στην κόκκινη γραμμή. Ζητάμε όμως να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ζητάμε οι συνδικαλιστικές άδειες να είναι πραγματικές και όχι του κοπανιστού αέρα, ζητάμε να υπάρχει μια συγκεκριμένη πλειοψηφία για να προκηρυχθεί μια απεργία, αυτά δεν είναι θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν άλλο σου καταργώ το δικαίωμα.

Για την απελευθέρωση των απολύσεων

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Οι ομαδικές απολύσεις είναι κόκκινη γραμμή και δεν χρειάζεται και να γίνει.         

Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Περιμένετε να δείτε αν θα παραμείνουν όλοι αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν για παράδειγμα δείτε ένα ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου και πάλι για να δούμε πόσοι από αυτούς που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν εκεί και δεν θα γυρίσουν πίσω. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο περισσότερο το φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο ο κ. Βενιζέλος.  

ΔΗΜ: Το φοβάται όμως και η ΝΔ γιατί οι αναταράξεις οι οποίες προκαλούνται από τις δηλώσεις...

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εννοείτε σε ότι αφορά τους 155, εντάξει αυτό είναι ένα θέμα πράγματι εγώ μιλάω εκλογικά ποιος το φοβάται.

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του στη σκέψη για επίσπευση της  προεδρικής εκλογής  

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το τυπικό της έναρξης της προεδρικής εκλογής είναι στις 15 Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν είναι και συνταγματικά επιτρέψιμο επομένως αυτό δεν είναι τόσο θέμα επίσπευσης είναι μέσα στα συνταγματικά όρια και εκτιμώ ότι αυτό είναι συνάρτηση πρώτον το τι θα βγάλει σήμερα το Παρίσι, δεύτερον, ποια θα είναι η αξιολόγηση της Τρόικας και τι θα περιλαμβάνει και κυρίως εάν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου εκεί η ελληνική κυβέρνηση βάλει και επιμείνει να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Εάν αυτά πραγματοποιηθούν δεν είμαι καθόλου αντίθετος γιατί το κλίμα το πολιτικό θα είναι διαφορετικό και θα αναλάβει πλέον και την ευθύνη όποιος δεν θέλει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ερωτηθείς αν επιμένει στην άποψή του να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο πρώτος ο οποίος μίλησα για θέμα εθνικής συνεννόησης ήμουν εγώ στην εκπομπή σας και παρότι το ανεβάσατε μια σκάλα παραλίγο να με ρίξουν στον Καιάδα διάφορες παραπολιτικές στήλες κατευθυνόμενες από συγκεκριμένα κέντρα. Σήμερα μιλάνε πολλοί.

Άλλο εθνική συνεννόηση, άλλο συζήτηση και άλλο κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο ή με άλλον πρωθυπουργό. Το δεύτερο δεν γίνεται μετά από δυόμιση χρόνια που έχουν γίνει εκλογές, το δεύτερο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από νέες εκλογές και εφόσον ο ελληνικός λαός έχει δείξει κατεύθυνση προς αυτή τη μεριά.

Το να συζητήσει όμως ο πρωθυπουργός με όλους τους εν τη Βουλή αρχηγούς κομμάτων πλην του γνωστού, αυτό έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Και επειδή έχει κάνει την πολιτική απρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του ότι “εγώ αν με καλέσει θα πάω για να του πω να σηκωθεί να φύγει”, να πάει και να του το πει.

Η εκτίμησή μου είναι  ότι δεν θα βγει χαμένος ούτε ο Σαμαράς ούτε  η κυβέρνηση από μια τέτοια ανφέρ πολιτική συμπεριφορά , θα βγει χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.         

Για τις δημοσκοπήσεις για τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό δεν το δείχνουν τώρα έδειχναν τα μαύρα σύννεφα να έρχονται εδώ και πολλούς μήνες και όσοι προειδοποιούσαμε τότε κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση θεωρηθήκαμε σαμποτέρ της κυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι εγώ διαγράφηκα γατί αρνήθηκα να ψηφίσω νόμο που είχε μέσα πράγματα που τώρα τα έχει κάνει η κυβέρνηση ως κόκκινες γραμμές. Παρά ταύτα όμως εγώ ανήκω στην παλιά γενιά της παράταξης που δεν συμβιβάζομαι με την ιδέα της ήττας, πιστεύω ότι η μάχη δεν έχει χαθεί, βεβαίως θα είναι πάρα πολύ δύσκολη αρκεί όλοι να πιστέψουμε ότι πρέπει να συντείνουμε τις προσπάθειές μας πως θα μεγαλώσουμε την εκλογική βάση της ΝΔ και όχι πως από την υπάρχουσα σήμερα εκλογική βάση πόσους σταυρούς θα πάρει ο καθένας μας. Διότι αυτό βλέπω να γίνεται κυρίως από τους υπουργούς και από μη υπουργούς και δεν αντιλαμβάνονται ότι η μικρή πίτα έχει λίγα κομμάτια, η μεγάλη εκλογική πίτα έχει περισσότερα κομμάτια.  

Εγώ δεν παριστάνω τον υπεράνω αλλά θα αγωνιστώ πρώτα για την ΝΔ και ύστερα για τον εαυτό μου.  Από εκεί και πέρα ο λαός ας αποφασίσει και τι κόμμα θέλει και τι πρόσωπα θέλει. Ευτυχώς τα ψηφοδέλτια έχουν από όλα τα λουλούδια του αγρού μέσα από ανεπάγγελτους, από μηδέποτε εργασθέντες, από γόνους οικογενειών λοιπόν ας διαλέξουν ποιους θέλουν αλλά να μην μουρμουρίζουν την επομένη μέρα όμως.

Ερωτηθείς προς τα που θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα της ΝΔ

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θα σας θυμίσω ιστορικά πότε η ΝΔ πήρε τα υψηλότερα ποσοστά , θα πάω στην εποχή του Κ. Μητσοτάκη που φτάσαμε το 48% . Ο Κ.Μητσοτάκης έκανε αμφοτερόπλευρη διεύρυνση, το ίδιο έκανε και ο Κώστας Καραμανλής , το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα βεβαίως πάντοτε μέσα στα πλαίσια της ιδεολογίας όπως αυτή ισχύει από το 1974.

Πρέπει να γίνει και προς το Κέντρο μια διεύρυνση, να καλυφθεί και μέρος του κεντρώου χώρου. Ο κεντρώος χώρος είναι εκλογικό κομμάτι δεν είναι ιδεολογικό, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αλλά βεβαίως τον θέλουμε. 

Δεν δέχομαι ότι η παράταξη αυτή είναι συν πλην 20 με 22%. Πρέπει να μας απασχολήσει γιατί μας εγκατέλειψε ένα εκατομμύριο κόσμος και δεν μας έχει απασχολήσει ακόμα. Αντί να μας απασχολεί αυτό μας απασχολεί πως θα πάρω περισσότερους σταυρούς από τους εναπομείναντες, είναι λάθος τακτική και αυτό πρέπει να το κόψει με το μαχαίρι ο πρωθυπουργός και να το βάλει ως προϋπόθεση ποιοι θα συμπεριληφθούμε στα ψηφοδέλτια.     

Για τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της ΝΔ

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τα σαράντα χρόνια πάει τα γιορτάσαμε τελειώσαμε, το να κάνεις κάποιες αναφορές μες την ομιλία σου είναι άλλο πράγμα και άλλο αυτά τα 40 χρόνια. Το κάναμε σήριαλ!