Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους  δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Για μας το ουσιώδες δεν είναι το Παρίσι, το ουσιώδες είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανεκκίνηση της συζήτησης. Ξέρουμε όλοι, υποθέτω όλοι πλην του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων άλλων ευκαιριακών συμμάχων του, ότι είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση γιατί είναι η τελευταία και γιατί αυτό που επιχειρούμε είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιχειρούσαμε στις άλλες διαπραγματεύσεις. Στις άλλες διαπραγματεύσεις και ενώ η χώρα βρισκόταν σε ύφεση και σε σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρούσαμε να κλείσουμε μια αξιολόγηση και να πάρουμε την επόμενη δόση. Εδώ δεν επιχειρούμε μόνο αυτό, επιχειρούμε να κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που είναι η συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο.

Για μας το επίδικο είναι ένα και πάνω σε αυτό  θα σταθούμε και αυτό είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει όλες τις πόρτες που βρίσκονται μπροστά μας. Το επίδικο το βασικό είναι η ανάπτυξη της χώρας. Από τη στιγμή που η χώρα μετά από έξι χρόνια ύφεση παρουσιάζει με τον πιο επίσημο τρόπο για πρώτη φορά ανάπτυξη και μάλιστα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί αυτό να το θέσει σε κίνδυνο και αυτό είναι και το βασικό μας επιχείρημα. Διότι χωρίς την ανάπτυξη θα είμαστε πάντοτε σε ανάγκη και θα ζητούμε πάντοτε χρηματοδότηση της χώρας.

ΔΗΜ: Αυτό το θέμα από που προκύπτει ότι είναι στο τραπέζι της συνάντησης

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ : Κάθε τι το οποίο τίθεται και υπονομεύει την ανάπτυξη η Ελλάδα δεν το συζητάει. Ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει έξοδο της χώρας στις αγορές, σημαίνει επιστροφή δηλαδή σε μια κανονική ζωή για μια οικονομία και μια χώρα. 

ΔΗΜ: Σημαίνει και κάποιες μεταρρυθμίσεις τις οποίες τις έχουμε αφήσει στο ντουλάπι κλειδωμένες, ακόμα και κάποιες που ψηφίσαμε δεν τις εφαρμόσαμε. Ούτε τα επαγγέλματα άνοιξαν, ούτε τα ωράρια άνοιξαν ...

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σε μια χώρα η οποία είχε τόσο σκληρά ταμπού πάνω σε αυτό το θέμα ήδη αυτά που έγιναν και αυτά που έγιναν και σε επίπεδο νοοτροπίας δηλαδή πρώτα αλλάζεις τη νοοτροπία  

ΔΗΜ: Πόσα έγιναν από αυτά ούτε αποκρατικοποιήσεις; Δεν κάναμε

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης  ανακοίνωσε την κατάργηση υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες. Δηλαδή αυτή είναι  μια απόφαση μεταρρυθμιστική. Λέμε για τις μεταρρυθμίσεις αυτό έγινε χθες και δεν το παίρνουμε και είδηση. Δηλαδή θέλω να πω ότι γίνονται βήματα,  γίνονται βήματα σε όλους τους τομείς.  Γίνονται πράγματα, να συμφωνήσω ότι μένουμε πίσω γιατί είχαμε μια νοοτροπία αλλά και εκεί γίνεται προσπάθεια 

Για το ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είμαστε σε διαπραγμάτευση και όπως ξέρετε έχουμε βάλει κάποια όρια με βασικό όριο την ανάπτυξη και γύρω αυτό το όριο διεξάγονται όλες μας οι διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση που για μας είναι σημαντική γιατί αυτή η συζήτηση θέλουμε να οδηγήσουμε στην αξιολόγηση ώστε στο τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Θέλω να μου επιτρέψετε λίγη υπομονή, θα υπάρξει ενημέρωση, θα ήθελα τώρα να μην προτρέξω γιατί αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.    

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο Παρίσι και στο Σίτι του Λονδίνου υπάρχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία συζητούν αυτή τη στιγμή με διάφορα Funds.

ΔΗΜ: Δεν είναι κακό αυτό, η επαφή με την πραγματικότητα είναι χρήσιμη ιδίως όταν μιλάμε για το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν ξέρω τι είναι καλό και τι είναι κακό γιατί κατ' ανάγκη η πραγματικότητα είναι τα Funds τα οποία χρεοκόπησαν... έχουν κατά νου τους να κάνουνε στάση πληρωμών και θέλουνε να πάνε να δούνε τις προθέσεις τους; Και το λέω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίζει τους επίσημους θεσμούς, εκλεγμένους ηγέτες όπως είναι η κα Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Ολάντ και πάει και μιλάει με τις αόρατες εξουσίες.

ΔΗΜ.: Ακριβώς τα ίδια έκανε ο κ. Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση γι αυτό και ήταν και κόκκινο πανί για το λαϊκό κόμμα    

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το αν ήταν κόκκινο πανί δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς καθύβριζε κανέναν...

ΔΗΜ.: Είχε άλλη φρασεολογία αλλά η ουσία ήταν ίδια.

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν υπάρχει ουσία υπάρχει πραγματικότητα, έκανε τα ίδια, έλεγε κανέναν Μερκελιστή; Όχι, το να λέει ότι εμείς  δεν συμφωνούσαμε με το πρώτο μνημόνιο και τον τρόπο που πήγαμε είναι διαφορετικό. Τέσσερα χρόνια μετά και οκτώ δόσεις, μετά η ζωή αλλάζει.

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σαμαρά  

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ:  Αυτό έχει λυθεί, δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η συνάντηση γιατί αυτή η συνάντηση έχει υπονομευτεί από την αρχή ακόμα και χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση εμείς το μόνο που ζητάμε είναι εκλογές, το μόνο που θα ζητάμε και θα πούμε είναι παραίτηση του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Μια συνάντηση γίνεται γιατί έχουμε μια κοινή βάση που είναι η σωτηρία της πατρίδας μας και από εκεί και πέρα βάζουμε τα επιχειρήματά μας και βλέπουμε πως θα το πετύχουμε αυτό καλύτερα ...

Το θέμα δεν είναι αν θα πάει καλά ή άσχημα η συνάντηση δεν την θέλουν τη συνάντηση. Ο κ. Λαφαζάνης ο ίδιος είπε ότι δεν βλέπω για ποιο λόγο, ποιο θα ήταν το περιεχόμενο και αν χρειάζεται, δεν ζητάμε συνάντηση. Άρα πρόκειται για κάτι το προσχηματικό δηλαδή έχει μπει αυτό στη συζήτηση χωρίς να υπάρχει. 

Καταρχήν εμείς έχουμε αβυσσαλέες διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ, και οι ίδιοι λένε ότι δεν υπάρχει καμία κοινή βάση στη συζήτηση κυρίως επειδή δεν υπάρχει συμφωνία καμία σχετικά με το χρέος. Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συμφωνήσει για το χρέος ...

ΔΗΜ: Αν θέλουμε να μπούμε στο πεδίο της μικροπολιτικής είναι το πιο εύκολο πράγμα, χθες υφυπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Γιακουμάτος , έστειλε στο διάολο την Τρόικα.

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εδώ μιλάμε για μια συζήτηση δεν μιλάμε για εκφράσεις εγώ αυτά που μου λέτε δεν τα ξέρω.

Το ζήτημα μας είναι σε επίπεδο πολιτικής ποια είναι η γνώμη μας για διάφορα θέματα για παράδειγμα το χρέος. Στο χρέος εμείς συμφωνούμε ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο, όποια διευκόλυνση μπορούμε αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάει κάποιος στον Βέλγο βουλευτή που θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο του οι οποίοι οι Βέλγοι είναι στους δρόμους γιατί κάνουν περικοπές 11 δις € και αλλάζουν και τα όρια συνταξιοδότησης και θα πάμε εμείς να τους πούμε “κόψτε μας το χρέος” . Κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Ερωτηθείσα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Έχουμε μπροστά το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου κάνουμε κάθε προσπάθεια να υπάρξει μια πρόοδος ώστε να υπάρξει μια συμφωνία και μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες ώστε από την καινούργια χρονιά να κάνουμε και τα πρώτα βήματά μας σε αυτή τη νέα εποχή.