Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την αξιολόγηση από την Τρόικα

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτή η αξιολόγηση είναι σίγουρα η πιο δύσκολη απ' όσες έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, είχε υποτιμηθεί η δυσκολία της από πολύ κόσμο ενδεχομένως και από κάποιους και από την κυβέρνηση αλλά όχι μόνο από αυτούς. Ο λόγος για τον οποίο είχε υποτιμηθεί είναι διότι πράγματι η χώρα είχε πετύχει πολύ σημαντική πρόοδο και είχαμε δίκιο να είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πρόοδο . Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να μας δώσει το καλώς έχειν για να πάμε στο επόμενο βήμα  εάν προηγουμένως δεν κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος γιατί αυτή είναι η λεγόμενη τελική αξιολόγηση. Εάν σε αυτή τη δυσκολία προσθέσεις την πολιτική αβεβαιότητα που εξ αντικειμένου δημιουργεί η προεδρική εκλογή τότε πραγματικά τα πράγματα περιπλέκονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ ότι οι απαιτήσεις που έχει θέσει η Τρόικα το τελευταίο διάστημα και η σκληρότητα με την οποία τις έχει θέσει δεν δικαιολογούνται μόνο από τις όποιες πιθανές ολιγωρίες δικές μας αλλά έχει να κάνει περισσότερο με πολιτικούς λόγους και μάλλον με την αγωνία τους για την πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα.

ΔΗΜ: Άρα δεν θα κλείσει

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν λέω ότι δεν θα κλείσει λέω ότι είναι δύσκολο. Αν με ρωτάτε τι ψηφίζω ως πιθανότερο ενδεχόμενο σας το λέω ευθέως θα κλείσει. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν μιλάμε μεταξύ μας εμείς και η Ευρώπη είναι ένας διάλογος μεταξύ λογικών ανθρώπων και το κοινό συμφέρον είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

ΔΗΜ: Αν πάει για να κλείσει σημαίνει ότι η Ελληνική πλευρά θα δεχτεί θέματα που βάζει η Τρόικα όπως για παράδειγμα τη μείωση των κύριων συντάξεων.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Εγώ δεν μπορώ να σας πω ποια πράγματα πιθανών να δεχτεί ή δεν θα δεχτεί η κυβέρνηση.  Και δεν το κάνω γιατί θεωρώ ότι  από  τη στιγμή που δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και σε ένα πρωθυπουργό  και εμπιστεύομαι να κάνει αυτός την διαπραγμάτευση δεν είναι κομψό και πολιτικά ορθό να βγαίνει ο κάθε βουλευτής και να λέει “η δική μου κόκκινη γραμμή  είναι το Α , η δική μου κόκκινη γραμμή είναι το Β”. Εμπιστεύομαι τον πρωθυπουργό και την διαπραγματευτική ομάδα της κυβερνήσεως  και εμπιστεύομαι ότι στο τέλος θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία θα είναι επωφελής για τη χώρα και δυνατή για μένα να την ψηφίσω.

Εάν επικρατήσει ο παραλογισμός στην άλλη πλευρά γιατί είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση χειριζόμενη το θέμα με μεγάλη υπευθυνότητα προσπαθεί να κλείσει την διαπραγμάτευση εάν η άλλη πλευρά αποφασίσει να τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα, εάν εκεί έχει επικρατήσει η άποψη μετατρέπουμε την Ελλάδα σε σκιάχτρο τότε η χώρα μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια. Θα πληρώσουμε δυστυχώς  οι Έλληνες την αφροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην χώρα στο κρισιμότερο σημείο της διαπραγμάτευσης     

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση τότε στην ουσία δεν βγαίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι δευτερεύον θέμα πια ο πρόεδρος. Είναι σαν να μου λέτε αν θα συζητάγαμε προ της Αλώσεως της Πόλης εάν θα βγάλουμε νέο Αυτοκράτορα  στις 30 Μαΐου του 1453. Τι σημασία έχει αφού ήρθε η 29η!

ΔΗΜ: Εάν δεν κλείσει η συμφωνία και μας ζητήσουν την παράταση των 2 -4-6 μηνών σημαίνει ότι στην ουσία μας λένε κάντε πρώτα τα δικά σας, βγάλτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάντε εκλογές και μετά ελάτε

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί η κυβέρνηση θα δεχτεί αυτό που λέμε. Η κυβέρνηση και ορθώς λέει ότι δεν δέχεται παράταση του προγράμματος. Η εξαμηνιαία παράταση που λέει η Ευρώπη και το θεωρεί εύκολο για την κυβέρνηση  να  δεχτεί σημαίνει ότι πρέπει να έρθουμε στην Βουλή και να την ψηφίσουμε. Δεν είναι τόσο απλά πράγματα αυτά.

Θεωρώ ότι η θέση της κυβερνήσεως ότι δεν συζητάμε παράταση στην παρούσα φάση είναι ορθή γιατί αν συζητάμε παράταση τότε σταματάει η διαπραγμάτευση. Ο στόχος μας είναι να λήξει η διαπραγμάτευση.

ΔΗΜ: Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και παίξουν αυτό το βρώμικο παιχνίδι που το παίζουν ήδη και το πάνε μέχρι το τέλος οι δανειστές μας τότε η κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να περάσει την παράταση από την Βουλή τι κάνει πάει τη χώρα σε εκλογές;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πάρει την ευθύνη της καταστροφής μιας χώρας μέλους της ΕΕ, δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι πιο πολύ υπάρχει στον αέρα για να μας πιέσει στις διαπραγματεύσεις,δεν πιστεύω ότι είναι υπαρκτό ενδεχόμενο. 

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα κλείσουμε συμφωνία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το αργότερο θα έχουμε  κλείσει κάποιου είδους συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στην χώρα να συνεχίσει πορεία της και την έξοδό της από το μνημόνιο και την υπαγωγή της στην πολιτική γραμμή στήριξης.

ΔΗΜ: Εάν αυτό δεν επιτευχθεί το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση ποιο μπορεί να είναι;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Είναι δευτερεύουσα η επίπτωση στην κυβέρνηση,  εκεί θα υπάρχει επίπτωση στη χώρα. Δηλαδή τη σημασία έχει πια η πολιτική επίπτωση στην όποια κυβέρνηση όταν η χώρα θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΔΗΜ: Η κυβέρνηση που θα πρέπει να κυβερνήσει και να διαχειριστεί αυτή την κρίση ποιες επιλογές θα έχει τότε

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Δεν θα έχει πολλές . Είναι ένα σενάριο που εγώ δεν θέλω να το σκέφτομαι

ΔΗΜ: Εκλογές είναι αυτό το σενάριο αντιλαμβάνομαι

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Οι εκλογές ξέρετε είναι ωραίο πράγμα και εμένα μ' αρέσουν και τις ευχαριστιέμαι κιόλας αλλά δεν γεννάνε λεφτά. Το πρόβλημα της χώρα θα είναι οικονομικό δεν θα είναι πολιτικό. 

Εγώ είμαι ένας βουλευτής που έχω ψηφίσει τα τελευταία χρόνια τα πάντα, έχω ψηφίσει μέτρα πάρα πολύ δύσκολα αν μου το έλεγε κάποιος ότι θα ψήφισα τέτοια μέτρα δεν θα το πίστευα, δεν τα έχουμε ψηφίσει όλα αυτά για να πάμε στο παρά πέντε και να τιναχθεί  η χώρα στον αέρα.

Εμπιστεύομαι απολύτως τον πρωθυπουργό, εμπιστεύομαι απολύτως την κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου η συμφωνία θα έχει κλείσει. Δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου και η χώρα θα μπει στην γραμμή στήριξης.