Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την υπόθεση Σούκουρα - Ξουλίδου 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτή η υπόθεση δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει κανείς να το αφήνει έτσι, πρέπει να διερευνηθεί να δούμε αν έχει βάθος, αν στέκει. Φαίνεται ότι η προηγούμενη εισαγγελική έρευνα η οποία ξεκίνησε χωρίς να υπάρχουν στοιχεία στην πορεία άκουσα ότι ο κ. Καμμένος όταν είχε κληθεί, κατέθεσε αυτό το γεγονός χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Υπάρχει ένα ερώτημα ότι αφού υπήρχε αυτή η καταγγελία  γιατί ο κ. Παναγιωτόπουλος που είχε αναλάβει αυτή την έρευνα το έκλεισε το θέμα. Εδώ γεννιούνται διάφορα ερωτηματικά που σχετίζονται με την ίδια πια την έρευνα δηλαδή απλώς θέλαμε να ανοίξει για να κλείσει γρήγορα;  Τώρα εκτιμήθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι πρέπει να ξανανοίξει αυτή η έρευνα, σωστά,  και ίσως θα ήταν ακόμη πιο ορθό να μην την αναλάμβανε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά και κάποιος άλλος .

ΔΗΜ.: Ανεξάρτητα του αν στέκει η καταγγελία ή όχι αν πάμε έτσι τους επόμενους δύο μήνες με τα προβλήματα που έχει η χώρα και αν εμπεδώνεται η άποψη ότι υπάρχει ένας κουμπαράς από τον οποίο πηγαίνουν και παίρνουν χρήματα βουλευτές του κοινοβουλίου καταλαβαίνετε ότι μέχρι το Μάρτιο που θα έχουμε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει διαλυθεί και το πολιτικό σύστημα και η χώρα.   

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το πολιτικό σύστημα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, το πολιτικό σύστημα έχει αυτούς τους οποίους το υπηρέτησαν, έχει την κυρίαρχη του εκδοχή και αυτοί οι οποίοι προτείνουν εντός του δημοκρατικού παιχνιδιού ένα άλλο πολιτικό σύστημα στη θέση αυτού, άλλους κανόνες δηλαδή μιας αξιόπιστης μιας φερέγγυας πολιτικής αντιπαράθεσης. Διότι το πολιτικό σύστημα στην κυρίαρχη του τις προηγούμενες δεκαετίες μόνο αξιόπιστο δεν ήτανε. Άρα λοιπόν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις γενικώς στο πολιτικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα έχει απόψεις που το αμφισβητούνε, απόψεις κυρίαρχες, απόψεις οι οποίες εισηγούνται ένα εναλλακτικό δρόμο διότι όλα τα άλλα είναι κακό γιατί είναι αποπροσανατολιστικά και οδηγούν σε μηδενισμούς.  

Για τις συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν προφανώς όχι να αποκομίσουμε τίποτα εύσημα ή πιστοποιητικά από τους εκπροσώπους των αγορών όσο κυρίως να τους παρουσιάσουμε αδιαμεσολάβητα απευθείας το πρόγραμμά μας. Άρα ως προς αυτό το στόχο νομίζω ότι είναι θετικός ο απολογισμός. Από εκεί και πέρα όπως θα έχετε και εσείς δει υπάρχουνε από κάθε επενδυτικό Fund διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλοι παρουσιάζουν με έναν ουδέτερο τρόπο τις ήδη γνωστές και εκφρασμένες  θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι σε κάποια σημεία είναι πιο επιφυλακτικοί άλλοι διάκεινται σχετικά με μεγαλύτερη συμπάθεια.

Το βέβαιο είναι ότι το πρώτο mail ήταν ένα mail κατασκευασμένο κατά παραγγελία. Ήταν κατασκευασμένο από τον γράφοντα σε συνεννόηση προφανώς με κέντρα εντός της Ελλάδος, προφανώς κέντρα που έχουνε σχέση με την κυβέρνηση. Τραπεζικά κέντρα και από την κυβέρνηση κυρίως εν πάση περιπτώσει κέντρα τα οποία έχουνε πολιτικό συμφέρον να δημιουργηθεί μια τέτοιου είδους εικόνα.

Το ίδιο το Capital έβγαλε μια ανακοίνωση ότι ήταν προσωπικές απόψεις του συγκεκριμένου ατόμου, δεν συμμετείχε το Capital ούτε και ο ίδιος.  Άρα δεν μπορεί να λέει ότι “όταν τους άκουγα μου έδιναν την εντύπωση ..” αφού δεν ήσουν παρών τι άκουγες; Άρα ψεύδεσαι.

Δεύτερον,  και ο εκπρόσωπος της Μεριλυντς ο οποίος έχει ένα ελληνικό όνομα, βγήκε χθες και είπε ότι όσα περιγράφονται σε αυτό το πρώτο mail  δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα που υπήρξε στις συζητήσεις. Αλλά επαναλαμβάνω οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους, λειτουργούν με βάση τα δικά τους κίνητρα, τους δικούς τους στόχους που είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος και ένα κόμμα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πρόγραμμα, τις δικές του στοχεύσεις.

Για την εκτίμηση της Μεριλυντς για τις εκλογές και για τις συνεργασίες

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς είναι δική της εκτίμηση, εμείς σε όλους τους τόνους έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να βρεθούμε και μετά τις εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας με ανθρώπους οι οποίοι έχουν βαρύτατες ευθύνες και ουσιαστικά έχουν ασπαστεί τη μνημονιακή πολιτική.  Εννοώ πολιτικούς χώρους ...

ΔΗΜ: Εδώ βλέπω κάτι το οξύμωρο από τη μια λέτε δεν συνεργαζόμαστε με πολιτικούς χώρους που έχουν βεβαρυμένο παρελθόν από την άλλη συνεργαζόσαστε  με την κα Τζάγκρη η οποία έχει ψηφίσει και μνημόνια ήταν και ένα από τα στελέχη τα οποία υπουργοποιήθηκαν επί των ημερών του κ. Παπανδρέου  που μας έβαλε σε αυτή την περιπέτεια.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εγώ δεν βλέπω κανένα σχήμα οξύμωρο με την εξής έννοια, όταν με έναν δημόσιο τρόπο έχεις πάρει τις αποστάσεις σου, έχεις απογαλακτιστεί από τις μνημονιακές στρατηγικές και νομίζω ότι έχεις το δικαίωμα να το κάνεις αυτό από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτός που τα κρίνει όλα αυτά είναι ο ίδιος ο κόσμος, αυτός είναι ο τελικός κριτής.

ΔΗΜ: Άρα εάν υπάρξουν και άλλοι μετανοούντες  

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Υπάρχει το στοιχείο της αξιοπιστίας στη μετανόηση  δηλαδή πότε το λες, με ποιο τρόπο το λες και τι ρόλο έχεις.

Εμείς είμαστε ανοιχτοί καταρχήν σε όσους πραγματικά έχουν αντιληφθεί ότι το μνημόνιο ήταν μια καταστροφική πολιτική και με έναν αξιόπιστο τρόπο θεωρούν ότι πρέπει να απεγκλωβιστούν από αυτές τις πολιτικές και μάχονται για την ανατροπή τους. Από εκεί και πέρα προφανώς αν έρθει αύριο ο κ. Βενιζέλος και μας πει “ανακάλυψα ότι το μνημόνιο είναι κακό” θα γελάσουμε.

ΔΗΜ: Αν έρθει άλλος πολιτικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ    

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Ποιον εννοείτε τον κ. Παπανδρέου; Θα γελάσουμε διπλά. Τα πολιτικά κόμματα δοκιμάζονται από τις προτάσεις τους μέσα στην κοινωνία από τις επιπτώσεις αυτών των προτάσεων όταν εφαρμόζονται, από την αποδοχή ή όχι του κόσμου.  

Για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα με τα χαρακτηριστικά που σας είπα. Ο αξιόπιστος τρόπος αποστασιοποίησης, η προσπάθεια ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής αποστασιοποίηση από αυτή, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι ουδέτερο πολιτικά ούτε καθορίζεται από τη μια πλευρά. Όχι από αυτόν ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται έτσι το προσδιορίζει και ο άλλος ο υποδοχέας.

Να είστε βέβαιοι ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνουν με έναν συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο θα αποπνέουν πραγματικά μια διαφορετική αντίληψη για  την πολιτική, θα ισοδυναμεί ουσιαστικά η συγκρότησή τους με έναν νέο άνεμο όπως ταιριάζει σε ένα νέο κόμμα που είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις εκλογές

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, η κυβέρνηση έχει για άλλη μια φορά διαψευσθεί ως προς τις εξαγγελίες της, αναφέρομαι στον οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο ούτε ως ανέκδοτο δεν αναφέρετε πλέον αυτό. Το αντίθετο πια παρακαλούν για μια παράταση  του μνημονίου. Έχουμε νομίζω συνειδητοποιήσει όλοι πλέον ότι η στρατηγική του καλού μαθητή δεν απέδωσε, προσδοκούσαν στην επιείκεια της Τρόικας. Η Τρόικα ότι έλεγε από την πρώτη μέρα το ίδιο λέει και τώρα αδιαφορώντας όπως μας λένε όλοι σε όλους τους τόνους  ποιον έχει απέναντί της κατά συνέπεια συνειδητοποιεί τα αδιέξοδά της η κυβέρνηση. Από τη μια δηλαδή υπάρχουν οι δεσμεύσεις της απέναντι στην Τρόικα και από την άλλη υπάρχουν  τα αποτελέσματά αυτής της πολιτικής και η λαϊκή κατακραυγή και ανάμεσα σε αυτά τα δύο συνθλίβεται.