Η Υπουργός Τουρισμού και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κα Ολγα Κεφαλογιάννη, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή “Face to Face” στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Βασικά σημεία συνέντευξής της:

Προβληματισμένη δήλωσε από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής. Η υπουργός τουρισμού τόνισε πως «μια τέτοια κίνηση δεν έχει λογική», λέγοντας χαρακτηριστικά με αυτό τον τρόπο «θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα», ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν έχει ερωτηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου του ΦΠΑ στον τομέα της αρμοδιότητάς της.

Η κα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι “ο Τουρισμός είναι ο τομέας που έχει βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη στην Ελλάδα συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας”. Μάλιστα όπως είπε, “με βάση τις προκρατήσεις και τα τουριστικά πακέτα οι προβλέψεις για το 2015 είναι πάρα πολύ θετικές και ότι αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ανασταλτικά».

Η Υπουργός τουρισμού εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας, σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. “Εκεί παρά τη μείωση του φόρου σημειώνεται σημαντική φοροδιαφυγή της τάξης του 18 %”, είπε χαρακτηριστικά προτείνοντας άλλους τρόπους στήριξης των νησιωτών όπως “η μείωση των κανονικών συντελεστών φορολόγησης. Θα μπορούσαμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης του νησιωτικού πληθυσμού, αλλά ο μειωμένος ΦΠΑ δεν έχει αποδώσει σε αυτά που θέλάμε και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να δούμε μείωση των κανονικών φορολογικών συντελεστών”. 

Ερωτηθείσα για την ενδεχόμενη παράταση του μνημονίου και τη διαπραγμάτευση, η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε: “Είμαστε σε μία σύνθετη, πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία.  Εχουμε πει ότι όταν βρισκόμαστε σε μία διαπραγματευτική περίοδο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο τί λέμε. Θα ήθελα λοιπόν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για να τοποθετηθώ. Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω περικοπές, σίγουρα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2012”.

Αναφορικά με το έργο και τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να προβεί η Κυβέρνηση, επισήμανε “Για εμάς είναι όρος επιβίωσης, οι μεταρρυθμίσεις. Και έχω πει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που μας επιβάλλεται απ έξω, είναι κάτι που και εμείς θα έπρεπε από μόνοι μας να κάνουμε”.

Για το ενδεχόμενο πιο αποφασιστικής συναίνεσης της Κυβέρνησης ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ και την Προεδρία της Δημοκρατίας, η υπουργός τόνισε: “Δεν χρειαζόμαστε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε αυτή τη φάση αλλά περισσότερη ουσία. Και περισσότερη ωριμότητα. θα σας θυμίσω ότι η ΝΔ έχει κάνει μεγάλο βήμα και έχει συναινέσει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ κάτι που παλιότερα δεν θα το πίστευε κανείς, πράγμα επίπονο και δύσκολο. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, θα ήταν πολύ καλύτερο για τη χώρα να πάμε συντεταγμένα αλλά αυτό είναι ευχή και όχι ρεαλισμός. Επιμένω θα έπρεπε και αυτή η βουλή να δείξει ωριμότητα και να εκλεγεί πρόεδρος με μεγαλύτερη πλειοψηφία από τους 180. Το νόημα θα πρέπει να είναι η κορύφωση πολιτικής πρωτοβουλίας με ξεκάθαρο μήνυμα τη συνένωση δυνάμεων για το καλό της πατρίδας. Η διαδικασία είναι καθαρά πολιτική. Δεν είναι απλά αριθμητική πράξη. Πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο χρόνο για να μην δούμε διεκπαιρεωτικά το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας”.