Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ , κος Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν η λύση για τα προβλήματατης χώρας είναι η προσφυγή στις εκλογές

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μη κοροϊδευόμαστε και μη κοροϊδεύουμε τον κόσμο, αυτή η κυβέρνηση η οποία υποσχόταν ότι το Δεκέμβριο βγαίνει από το μνημόνιο, τελειώνει η Τρόικα, φεύγει το ΔΝΤ παρακαλάει τώρα την Τρόικα να γυρίσει πίσω. Αυτή η κυβέρνηση που δεσμευόταν σε όλους τους τόνους ότι “τελειώσαμε, βγαίνουμε στις αγορές δεν υπάρχουν νέα μέτρα” έχει ετοιμάσει και έχει στείλει νέα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση που έλεγε δεν θα μπουν επιπλέον φόροι, δεν θα μειωθούν συντάξεις, δεν θα μειωθούν μισθοί παίρνει ήδη μέτρα που κάνουν τα ανάποδα. Επομένως έχουμε μια κυβέρνηση που είπε ψέματα, που απέτυχε και που γλύφει εκεί που έφτυνε. Ο μόνος τρόπος σε μια δημοκρατία για να αλλάξεις μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα απέτυχε, είπε ψέματα και έχει ξευτελιστεί είναι οι εκλογές.         

Επειδή εμείς έχουμε επίγνωση των δυσκολιών επιλέγουμε το δρόμο της ειλικρίνειας, της συνέπειας, της εντιμότητας και όχι των ψευδεπίγραφων υποσχέσεων και του λαϊκισμού. Αυτά ας  ψάξει κανείς να τα βρει  στα είπα -ξείπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  σαράντα χρόνια που μας έχουν φέρει εδώ που μας έχουν φέρει.

Εμείς  δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, βλέπουμε καθαρά ότι η στάση των δανειστών έχει ένα μήνυμα και προς την επόμενη κυβέρνηση, έχει ένα μήνυμα και προς το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να δέσουν όσο μπορούν τα χέρια και της επόμενης κυβέρνησης και για αυτόν τον λόγο δεν λέμε ότι θα τα πετύχουμε όλα σε μια στιγμή απλώς ισχυριζόμαστε ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική τα πράγματα χειροτερεύουν και ότι μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Εγώ αυτό που βλέπω είναι  όλο ένα και περισσότερους ανθρώπους που έως χθες ψήφιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ με ελπίδα και με επιφυλάξεις φυσικά και να διαμορφώνεται ένα ρεύμα προς το ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και για μένα το στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κερδίσει απλά τις προσεχείς εκλογές, το στοίχημα είναι να κυβερνήσει αποτελεσματικά με συνέπεια λόγων και έργων και να αφήσει ένα αποτύπωμα, όχι αυτό που θα θέλαμε αλλά αυτό που μπορούμε . Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο σε αυτή τη χώρα ας μη υιοθετούμε τη λογική της μοιρολατρίας και του καρπαζοεισπράχτορα. 

Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τη λογική των ήπιων τόνων

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι μόνο για λόγους τακτικής, το συμφέρον της χώρας επιβάλει να μην κυλήσει η πολιτική αντιπαράθεση  σε ένα κλίμα εμφύλιου φανατισμού. Η χώρα θα χάσει αν γυρίζουμε σε ένα φανατισμό και ένα μίσος. 

Για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η αναδιαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, θα πάρει χρόνο. Εμείς έχουμε θέσει τρία θέματα το ένα είναι το ύψος του χρέους που είναι ολοφάνερα μη βιώσιμο 177% του ΑΕΠ, το δεύτερο είναι οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους και το τρίτο είναι τα δημοσιονομικά.

Να πω ένα παράδειγμα, αντί για νέα μέτρα 2-2,5 δις που ζητάει η Τρόικα και δέχτηκε ήδη η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει πακέτο, θα μπορούσε να διεκδικηθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι τρελό όταν η χώρα είναι σε αυτή τη κατάσταση να θέλει να βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το '15 και 4,5% για το '16.

Αν κατέβει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3 στο 2% αυτά είναι 2 δις. Αντί να κοπούν από συντάξεις, μισθούς και να προκαλέσουν και νέους φόρους να υπάρχει μια ρεαλιστική αναπροσαρμογή ενός εξωπραγματικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν αναγκάζεται η κυβέρνηση επιλέγει να παίρνει μέτρα.  Αυτά που ζητάει η Τρόικα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα έχει ψηφίσει και τα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση  Σαμαρά -Βενιζέλου ήδη με το μνημόνιο, τα μεσωπρόθεσμα και τα χρονοδιαγράμματα.

Η θεωρία ότι η Τρόικα η κακή ζητάει από την καλή κυβέρνηση να κάνει πράγματα τα οποία η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει , δεν είχε ψηφίσει , δεν είχε δεσμευτεί είναι ένα προπαγανδιστικό παραμυθάκι για να πείθουν ορισμένοι στην Ελλάδα ότι έχουμε την κακή Τρόικα και την καλή κυβέρνηση.

ΔΗΜ: Εάν  έρθει η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση των δανειστών είναι σκληρή και σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ εσείς έχετε ένα  plan Β   

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει plan A και πιο ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη γιατί θα είναι μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή , θα εκφράζει μια κοινωνία η οποία λέει δεν πάει άλλο.

Το πρόγραμμα της Τρόικα και των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα που λέγεται μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, έχει δημιουργήσει ύφεση 25%, έχει δημιουργήσει ανεργία της τάξεως 30% , υπερφορολογεί τα θύματα, τα κορόιδα και τους έντιμους γιατί οργιάζει η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στην διοίκηση και στην φορολογία... Χρειαζόμαστε ένα ελληνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και θα κάνει και στην Ελλάδα πράγματα που σε άλλες χώρες ισχύουν εδώ δεκαετίες το να μην πληρώνει φόρο μόνο το δυαράκι  αλλά να πληρώνει και αυτός που έχει τα ακίνητά του κρυμμένα πίσω από off shore. Ή αυτός που  ξεπλένει τα χρήματά του μέσω του ΟΠΑΠ και εμφανίζεται ότι έχει κερδίσει 5 χιλιάδες δελτία μέσα σε ένα χρόνο και δεν έχει ελεγχθεί ποτέ. 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι τόσο λιωμένη πια αυτή η καραμέλα της κινδυνολογίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που οι δανειστές πια αντιδρούν όπως το γνωστό ανέκδοτο με το γρύλο.