Ο πρώην υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Οι προτάσεις που η κυβέρνηση  έχει στείλει στην Τρόικα είναι μετά από συμφωνία που έχει γίνει και συζητήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανατροπές δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή γιατί όσοι άνθρωποι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ή θα θεμελιώσουν τα επόμενα πέντε χρόνια δεν έχουν καμία αλλαγή, με βάση τουλάχιστον την δική μας πρόταση και την πρόταση που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει. Οι αλλαγές αφορούν αυτούς οι οποίοι θα θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 01/01/19. Να συμπληρώσω  ότι αυτός που θεμελιώνει δικαίωμα με ευνοϊκότερους όρους είναι αυτός που έχει θεμελιώσει τουλάχιστον τα χρόνια μέχρι 31/12/12. Άρα μειώνεται ο αριθμός εκείνων που θα υποστούν κάποια μεταβολή στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης εάν τελικά υιοθετηθεί και ρυθμιστεί κατά των τρόπο που έχουμε προτείνει μετά την 01/01/19 σταδιακά.

01/01/21 θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα έχουν ως όριο τα 62 και τα 67 όχι όλοι βεβαίως ...

ΔΗΜ: Αν δεν έχει αλλαγές και αν δεν βάλλονται οι πολίτες γιατί δεν το περνούσατε τόσο καιρό;

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Καταρχήν εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο έπρεπε να περάσει, υπήρχανε πιέσεις σώνει και καλά να τελειώνουμε κάποια στιγμή με την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα τελείωνε το 2023 με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαμε και τις μεταβατικές διατάξεις θα τελειώσει το 2021. Έγινε μια υποχώρηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και οι δύο πλευρές , με την ΝΔ δηλαδή ουσιαστικά, και να πάμε με μια πρόταση συγκεκριμένη. Αποτρέψαμε με την πρότασή μας πάντοτε, το ενδεχόμενο να υπάρξουν βίαιες ανατροπές σε προγραμματισμένες περιπτώσεις που ο καθένας περίμενε σε ένα δύο τρία χρόνια να πάρει σύνταξη και αυτά δεν ανατρέπονται.     

Ερωτηθείς αν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η αλλαγή των συντελεστών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξεων

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Για μας όχι.

ΔΗΜ: Στην Τρόικα το στείλαμε αυτό;

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι βεβαίως έχουμε στείλει. Αν εννοείτε ότι το στείλαμε συμφωνώντας θα σας πω όχι , το στείλαμε διαφωνώντας. 

Η Τρόικα έχει 15 σημεία για το ασφαλιστικό τα οποία αν τα εφαρμόσουμε  θα έχουμε τεράστια μείωση στις συντάξεις ε! αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε.

ΔΗΜ: Είναι ξεκαθαρισμένο το καθεστώς των ειδικών ομάδων;

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Έχουμε συμφωνήσει ότι οι ειδικές ομάδες θα εξαιρεθούν από την αύξηση του χρόνου  ασφάλισης από τα 15 στα 20.

ΔΗΜ: Εμείς το έχουμε συμφωνήσει ή το έχουμε στείλει και αυτό στην Τρόικα;   

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Έχουμε στείλει την πρόταση η οποία λέει ότι θα εξαιρεθούν οι ειδικές κατηγορίες όπως άτομα με αναπηρία και έχουμε πει ότι το μέτρο αυτό θα αφορά αυτούς που έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. 

Ερωτηθείς τι αλλάζει με το ΕΚΑΣ από 01/01/15

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Στο ΕΚΑΣ υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 720 εκατομμυρίων που διατίθεται για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Η πρόταση της Τρόικα έλεγε ότι αυτό το ποσό πρέπει να διατεθεί για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους του πολίτες ουσιαστικά . Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα έπαιρνε σχεδόν κανένας συνταξιούχος ΕΚΑΣ. Αυτό που είπαμε εμείς και αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να γίνει βεβαίως μια αναμόρφωση γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που υπάρχουν δηλαδή κάποιος με 15 χρόνια να παίρνει 750 € και άλλος με 25-30 να παίρνει 600 γιατί δεν είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ. Αυτές οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν και τις έχουμε αποδεχτεί...

ΔΗΜ: Προφανώς αυτές οι διορθώσεις δεν φτάνουν για να καλύψουν και τα δύο επίπεδα και αυτό που λέει η Τρόικα για όλους τους υπόλοιπους και αυτό που λέτε εσείς για τους συνταξιούχους. Δηλαδή  μας ζητάν να κάνουμε κοινωνική πολιτική με το ΕΚΑΣ.

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ακριβώς, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Αυτό το ποσό που διατίθεται για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν μπορεί να μεταφερθεί για να καλύψει άλλες ανάγκες.

Ερωτηθείς αν με τις νέες αλλαγές που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα  παγώνει η επέκταση στο σύνολο της χώρας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τη στιγμή που θα παραμείνει το ΕΚΑΣ έτσι όπως έχει

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό...υπάρχει το πρωτογενές πλεόνασμα και στην πρώτη φάση από εκεί αντλήσαμε τους πόρους για να κάνουμε το πιλοτικό θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα.   

ΔΗΜ.: Πότε λέτε περιμένουμε την απάντηση

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Μπορεί και σήμερα να υπάρχει απάντηση.