Ο εργατολόγος, κ. Δημήτρης Μπούρλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε Αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου  

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα νέα μέτρα

Δ.ΜΠΟΥΡΛΟΣ: Το 01/01/75 ετέθη από την ελληνική πλευρά ως όριο σε σχέση με τη συνταξιοδότηση της πλέον εικοσαετίας που γίνεται από 15 χρόνια ο μίνιμουμ χρόνος ασφάλισης. Η Τρόικα ζητούσε ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης από τα 15 χρόνια να γίνει 20 χρόνια, το ζητούσε να γίνει με άμεση εφαρμογή και η ελληνική πλευρά το αποδέχεται αυτό αλλά πρότεινε να αφορά αυτούς που γεννήθηκαν το 1975.  Είναι αλλαγή που φαίνεται ότι θα γίνει οπωσδήποτε το θέμα είναι τι μετάβαση θα έχει.

Με τις συνθήκες ανεργίας που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωριστεί η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί οπωσδήποτε γιατί είναι πολλές περιπτώσεις που μόνο έτσι θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τις 6.000 μέρες ασφάλισης. 

Τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει αυτό για να απαλυνθεί, είναι δυσμενής εξέλιξη, τα πλασματικά χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται έναντι εξαγοράς δηλαδή έχουν κόστος δεν είναι ανώδυνο τουλάχιστον θα είναι μια οδός που θα μπορεί να οδηγήσει στη συνταξιοδότηση έστω με δυσκολία απλώς θα είναι πιο εύκολο από αυτό που θα ισχύσει αν δεν υπάρχει δυνατότητα πλασματικών ετών... Ψάχνουμε για μια διέξοδο στην τεράστια δυσκολία.

Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό τα νέα μέτρα λύνουν το ασφαλιστικό πρόβλημα της Ελλάδας 

Δ.ΜΠΟΥΡΛΟΣ: Έχω σοβαρές αμφιβολίες ακόμη και αν βουλώνουν τρύπες. Βλέπετε ότι μόνο η συζήτηση της λήψης μέτρων οδηγεί όσους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στη συνταξιοδότηση. Διογκώνει δηλαδή άμεσα τη συνταξιοδοτική δαπάνη κάτι το οποίο προφανώς θα ήθελαν να αποφύγουν οι εμπνευστές των παρεμβάσεων αυτών. Για αυτό σας λέω ότι αμφιβάλλω αν βοηθούν το ασφαλιστικό τέτοια μέτρα.