Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, κα Μιράντα Ξαφά, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Μ.ΞΑΦΑ: Το Ταμείο προσθέτει τεχνογνωσία και αξιοπιστία στο πρόγραμμα και μένει όχι μόνο με τη δική του επιμονή αλλά με την επιμονή των Ευρωπαίων. 

ΔΗΜ.: Λένε κάποιοι ότι ήταν μια ευκαιρία που έδωσε ο κ. Παπανδρέου το 2010 στο ΔΝΤ να πατήσει πόδι στην Ευρώπη και το Ταμείο δεν θέλει να φύγει εύκολα, ισχύει κάτι τέτοιο; 

Μ.ΞΑΦΑ: Η ΕΕ δεν είχε καμία πείρα από το σχεδιασμό και την παρακολούθησή σταθεροποιητικών προγραμμάτων,  αυτή την τεχνογνωσία την έχει το Ταμείο, αυτή τη δουλειά κάνει στα 70 χρόνια που υπάρχει. Ήταν απολύτως απαραίτητη η παρουσία του Ταμείου το Μάιο του 2010 και πολλοί πιστεύουν ότι συνεχίζει να είναι απαραίτητη η παρουσία του διότι δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί και να επιβάλει τους όρους που χρειάζονται στις χώρες που δανείζονται.        

ΔΗΜ: Από την άλλη μεριά φαίνεται να μας πιέζουν πολύ και τουλάχιστον στο Παρίσι αυτός που θεωρήθηκε ο πιο σκληρός απέναντι στην Ελλάδα ήταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Μ.ΞΑΦΑ:  Ναι, διότι υποσχόμαστε πράγματα τα οποία εν συνεχεία δεν τα εφαρμόζουμε. Όλα αυτά που ζητάει η Τρόικα ήταν γραμμένα ήδη, ήταν υπογεγραμμένα από την ελληνική κυβέρνηση. Αν ανοίξετε το report του ΔΝΤ που βγήκε το Μάιο θα δείτε ότι όλα αυτά ήταν μέσα γραμμένα, τώρα έρχεται ο Δεκέμβριος και πρέπει υπό την πίεση της Τρόικας να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα κάνει. Αρχικά επεδίωκε πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο όταν μίλησε η κυβέρνηση για καθαρή έξοδο μετά βγήκε η κα Λαγκάρντ και είπε  ότι κατά τη γνώμη της θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης και από εκεί και πέρα μας πήρε ο κατήφορος  γιατί βάζουμε στο τραπέζι μέτρα κατώτερα των περιστάσεων. Πήγαμε στο Παρίσι με προτάσεις για εφάπαξ έσοδα τα οποία δεν θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα δηλαδή του χρόνου θα ξανακάναμε την ίδια συζήτηση και του παραχρόνου πάλι τα ίδια. Αυτοί θέλουν να δουν μέτρα μακράς πνοής και περικοπές δαπανών, αυτό ζητούν από την αρχή επειδή όμως εδώ πέρα δεν μπορούμε να διώξουμε ούτε τους επίορκους από το Δημόσιο συνέχεια η κυβέρνηση αναζητάει νέα έσοδα και έβαλε τον ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει υπερφορολόγηση στα ακίνητα και στρεβλή φορολόγηση είναι όλο βασισμένο σε ψεύτικες αντικειμενικές αξίες και τώρα αναζητάει έσοδα από το ΦΠΑ και φορολογεί τον μόνο κλάδο ο οποίος έχει πάει καλά τον τουρισμό.          

ΔΗΜ: Αυτό το οποίο είναι προφανώς λάθος θεωρείται ότι η Τρόικα το επέβαλε και μάλιστα ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ μόνο στα νησιά και η κυβέρνηση το γενίκευσε και το έβαλε στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία όλης της Ελλάδας.

Μ.ΞΑΦΑ: Καταλήγουμε σε εισπρακτικά μέτρα επειδή δεν εφαρμόσαμε τα διαρθρωτικά μέτρα. Θυμάστε ότι το χαράτσι στα ακίνητα μπήκε όταν ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να διώξει την Τρόικα από την Αθήνα και να πάει να διαπραγματευτεί με τα αφεντικά τους στο Eurogroup. Έφαγε ένα γιγαντιαίο χαστούκι και γύρισε με την ουρά στα σκέλια και επέβαλε το χαράτσι στα ακίνητα επειδή δεν είχε περικόψει τις δαπάνες. Τώρα ξανά είμαστε στο ίδιο αποτέλεσμα, έχουμε υποσχεθεί επιπλέον 6.500 απολύσεις από το Δημόσιο που είναι αυτές οι απολύσεις; Όσο δεν κόβουμε τις δαπάνες τόσο αναγκαζόμαστε να παίρνουμε εισπρακτικά μέτρα. Επίσης και η περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και αυτή ήταν γραμμένη στο μνημόνιο από πέρυσι, όσο δεν γίνονται αυτά τόσο φτάνουμε την τελευταία στιγμή και πρέπει με το πιστόλι στον κρόταφο να πάρουμε την τελευταία στιγμή μέτρα.         

Ερωτηθείσα αν θα κλείσει η διαπραγμάτευση ή Τρόικα θέλει παράταση του προγράμματος για να καλύψουν τις όποιες εξελίξεις θα έχουμε στο πολιτικό μας σκηνικό

Μ.ΞΑΦΑ: Μα η κυβέρνηση ήθελε πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο, τώρα θέλει παράταση; Απλώς επειδή δεν τελείωσε εγκαίρως η διαπραγμάτευση και δεν προφταίνουμε πια να εγκριθεί η δόση της 8ης Δεκεμβρίου για αυτό φτάσαμε στην παράταση, δεν ήταν αυτή η βούληση της κυβέρνησης σερνόμαστε προς τα εκεί όμως. Η παράταση αυτή νομίζω ότι θα είναι παράταση μηνών και οι Γερμανοί το είπαν καθαρά ότι θα πρέπει να είναι εξάμηνη. Πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος για να είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει η διαπραγμάτευση.   

Ερωτηθείσα αν φοβίζει τους δανειστές η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Μ.ΞΑΦΑ: Οι δανειστές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα δηλαδή δεν διαπραγματεύονται με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Και είτε είναι αυτή η κυβέρνηση είτε κάποια άλλη θα διαπραγματευτούν με όποιον είναι στην κυβέρνηση. Από την αρχή η Τρόικα λέει κόψτε τις δαπάνες και μαζέψτε τους φόρους που υπάρχουν αντ' αυτού όλες οι κυβερνήσεις του μνημονίου απλώς κάνουν μια φορομπηχτική πολιτική επειδή δεν θέλουν να συρρικνώσουν το κράτος  και έτσι κάνουν οριζόντιες περικοπές και βάζουν φόρους, αυτό είναι που έχει βαθύνει την ύφεση και σερνόμαστε έξι χρόνια σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν είχαν από την αρχή εφαρμοστεί οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βελτίωναν τις προοπτικές για επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα είχε μειωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδος ούτε θα είχε φτάσει η ανεργία στο 27% αλλά επειδή δεν τα κάνουν αυτά για αυτό έχει βαθύνει η ύφεση και για αυτό υποφέρει ο κόσμος περισσότερο από ότι θα ήταν απαραίτητο. Όλη η προσαρμογή έχει γίνει μέσω της μείωσης της ζήτησης και όχι μέσω αύξησης της προσφοράς. Οι ελληνικές  εξαγωγές  σήμερα είναι χαμηλότερα από εκεί που ήταν πριν από την κρίση, σε όλες τις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης έχουν ανακάμψει οι εξαγωγές  μόνο στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.      

Ερωτηθείσα αν θεωρεί εφικτό την επαναδιαπραγμάτευση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΞΑΦΑ: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε παραδοχές που δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να τις δεχτούν οι πιστωτές. Δηλαδή λέει η ΕΚΤ να μετακυλήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν τον Αύγουστο και να αγοράσει το υπερβάλλον χρέος της Ελλάδος το οποίο δεν θα το εξυπηρετούμε εμείς για περίπου 65 χρόνια. Αυτό μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί να το δεχτούν; Δέχεσαι να μετακυλίσεις χρέος αν πιστεύεις ότι είναι πιο πιθανόν να το εισπράξεις αργότερα με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το εισπράξουν ποτέ. Όσο εμείς δεν κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τον εαυτό μας δεν έχουν και αυτοί κανένα κίνητρο να ασχολούνται μαζί μας διαρκώς και συνέχεια να μας μειώνουν το χρέος και να κατεβάζουν τα επιτόκια.