Ο πρώην υπουργός, κος Γιάννης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την πρότασή της κυβέρνηση για την υποψηφιότητα του κ. Δήμα για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας

Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο κ. Δήμας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος , έχει κάνει και στο εξωτερικό είναι μια καλή επιλογή. Τώρα εξαρτάται πως θα εκτιμηθεί από τα μέλη της ελληνικής Βουλής.

Για την παράταση της συνταγματικής αναθεώρησης στην περίπτωση των προώρων εκλογών

Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Βεβαίως μπορεί να αναγκαστούμε να πάει στο 2020 αλλά θα υπάρχει ένα αίσθημα έντονο ευθύνης των βουλευτών και για αυτό το θέμα και θα στηρίξουν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Εκτιμώ ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές.

Αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα διότι αν χαθεί η συνταγματική αναθεώρηση η οποία πρέπει να προχωρήσει, είναι αναγκαία για τον τόπο να γίνει μια τομή στο σύνταγμα ουσιαστικά ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός για ένα νέο κράτος.

Με αφορμή το νέο του βιβλίο

Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η βασική πρόταση του βιβλίου μου είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας εγώ λέω ότι πρώτα από όλα να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά επειδή κανείς πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα τολμήσει να ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες μόνος του και να σας εξηγήσω γιατί. Πείτε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό καθώς θα έχει δικαίωμα αν επανέλθουν αυτές οι αρμοδιότητες και η κυβέρνηση την άλλη μέρα έρθει και τον αποδοκιμάσει τι θα γίνει ; Αν αναπέμψει έναν νόμο ψηφισμένο από την Βουλή και η Βουλή απορρίψει την αναπομπή τι θα γίνει; Άρα λέω ότι πρέπει να υπάρχει ένα όργανο κοντά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλεγμένο από το λαό που θα στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Δηλαδή λέω ότι πρέπει να εκλεγεί μια μικρή γερουσία 40 μελών, μειουμένου αντιστοίχως του αριθμού των βουλευτών, οι οποίοι θα εκλέγονται με κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων.

Θέλω να κόψω τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των εκλεγισομένων με τα κόμματά τους και για αυτό λέω ότι δεν θα είναι επανεκλέξιμοι και έτσι θα είναι πιο ελεύθεροι αυτοί να αποφασίσουν.

Για το ασυμβίβαστο βουλευτή -υπουργού

Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Βεβαίως εγώ πιστεύω ότι αυτό περιορίζει αισθητά για να μην πω εξαλείφει την γάγγραινα η οποία μαστίζει και ταλαιπωρεί τον πολιτικό μας βίο τις λεγόμενες εξυπηρετήσεις, τα κοινώς λεγόμενα ρουσφέτια. Η πρότασή μου περιέχει την εξής ιδέα, ο βουλευτής γινόμενος υπουργός θα παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και δεν θα επανέρχεται στην Βουλή όταν θα πάψει να είναι υπουργός. Ο υπουργός όμως δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν.