Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση μπήκε στην διαδικασία της επίσπευσης της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και αν ο πρωθυπουργός έχει πεισθεί ότι έχει τους 180 βουλευτές

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν νομίζω ότι έχει πεισθεί και δεν νομίζω ότι τους έχει τους 180, περισσότερο είναι αποτέλεσμα μιας βεβιασμένης κίνησης που έρχεται μετά από την διαπίστωση από τον ίδιο και τα επιτελεία του ότι έχουν αποτύχει όλοι οι υπόλοιποι σχεδιασμοί.

Νομίζω ότι αυτές τις εβδομάδες όλες αυτές οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τρόικα, αυτές που γίνανε χθες στο Eurogroup δεν είχανε καμία σχέση με όλα αυτά τα οποία η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι μπαίνουμε σε μια άλλη μεταμνημονιακή εποχή. Και επειδή αντιλαμβάνεστε ότι και μια παράταση κατά έξι μήνες όπως λεγόταν στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης θα σήμαινε ότι μες το εξάμηνο κάποια στιγμή θα ήταν αναγκασμένοι να μιλήσουν για τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα, να μιλήσουν για την νέα συμφωνία, για την νέα προληπτική δανειοδότηση και ότι μπορέι να σημαίνει αυτό για τους όρους επιτήρησης και επιπλέον νέων μέτρων επιλέγει η κυβέρνηση να κάνει ένα άλμα στο κενό διαπιστώνοντας τα αδιέξοδα για να μπορέσει να θέσει ένα αόριστο ερώτημα όπως εκείνη το αντιλαμβάνεται. Θυμόσαστε πριν από δυόμιση χρόνια ξεγέλασε μια φορά τον κόσμο με την διαπραγμάτευση του μνημονίου τώρα θα μιλήσει αόριστα για μια συμφωνία η οποία θα σημαίνει την είσοδο σε μια άλλη μνημονιακή εποχή. Όλο αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα δεν της έμενε λοιπόν τίποτα άλλο παρά να επιχειρήσει με αυτό τον τρόπο, ανεπιτυχώς πιστεύω τελικά, να θέσει το δικό της δίλημμα και για την προεδρική εκλογή και σίγουρα και στις εκλογές.

Για την υποψηφιότητα του κ. Δήμα

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο κ. Δήμας είναι αυτός που είναι αλλά νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που πάμε σε μια προεδρική διαδικασία όπου έχει πάρα μα πάρα πολύ μικρή σημασία τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αυτή τη στιγμή όλοι γνωρίζουν ότι όποιος ψηφίζει από την παρούσα Βουλή για να βγει πρόεδρος Δημοκρατίας είναι σαν να ψηφίζει Σαμαρά και μνημόνιο.

ΔΗΜ.: Ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ότι εκεί που στοχεύει δεν είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους 180 αλλά τα νέα μέτρα να περάσουν με 180 βουλευτές. Θεωρείτε πως είναι και αυτό ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι είναι η προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει δηλαδή όχι να αποσυσχετίσει την εκλογική διαδικασία με τα ζητήματα που αφορούν το θεσμό και το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναίνεση ουσιαστικά πρόκειται για μια συναίνεση στην μνημονιακή πολιτική.

ΔΗΜ.: Πάντως το Eurogroup χθες έδωσε τη δίμηνη παράταση στο μνημόνιο κάτι που βοηθάει την κυβέρνηση ίσως ακόμα και να προλάβει να αντιστρέψει το κλίμα. Χθές ο κ. Βενιζέλος στην συνέντευξή του είπε ότι δεν κάνουμε πίσω για το ΦΠΑ στα νησιά , δεν κάνουμε πίσω για τις μειώσεις των συντάξεων ούτε για τις ομαδικές απολύσεις . Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα εκφωνηθεί αυτό το σενάριο , θα είναι ο λόγος και του κ. Βενιζέλου και του κ,.Σαμαρά ότι είναι ανυποχώρητοι αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν έχει διαψευσθεί το πολύ αναλυτικό mail του κ. Χαρδούβελη προς τους δανειστές αποτελεί την μεγαλύτερη διάψευση όλων αυτών.

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι θα είαν ένα αποφασιστικό βήμα για να γυρίσουμε σελίδα, για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την μιζέρια, την ισοπεδωτική κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια και που δεν φαίνεται να υπάρχει έξοδος από αυτή όσο κινούμαστε στις ράγες αυτής της πολιτικής.

Για το θέμα της αυτοδυναμίας

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι είναι το πιο ισχυρό

ενδεχόμενο, είναι το πιο πιθανό. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί.

ΔΗΜ.: Έστω με την αυτοδυναμία είστε κυβέρνηση τι γίνεται την επόμενη μέρα πάτε και λέτε “δεν υπάρχουν τα όσα συμφώνησαν οι προηγούμενοι, είμαστε τώρα εμείς”

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν βρισκόμαστε ούτως ή άλλως στο μεταίχμιο της μιας φάσης του προγράμματος άρα νομίζω ότι όλα αυτά τα οποία σχετίζονται με τα ζητήματα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων θα τα δούμε κάτω από το πρίσμα της διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά.

Το υπόλοιπο μέρος των εφαρμοστικών νόμων και των μνημονιακών δεσμεύσεων ως προς αυτά να είσαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει πλήρης ασυνέχεια. Δεν θα συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε συνεννόηση με βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκειμένου να βρεθούν οι 180

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στον ευρωπαϊκό χώρο θα πάει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ή να εκλεγεί ένας πρόεδρος Δημοκρατίας με χιτλερικές ψήφους