Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α.Τσίπρα, κος Νίκος Παππάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για το ότι επιστρέφει ο “φόβος” από την πλευρά της ΝΔ

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει είδηση όμως ας αναλογιστεί ο κόσμος τι έχει μεσολαβήσει από το 2012 όπου το παραμύθι περί επαναδιαπραγμάτευσης επιχειρήθηκε τώρα κάπως άγαρμπα να αντικατασταθεί από την έξοδο από το μνημόνιο. Ξανά η τρομοκρατία περί τραπεζών, ξανά η τρομοκρατία περί νομίσματος και πίσω από αυτή την κουρτίνα βρίσκεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, ένα πλέγμα μέτρων που κάνει το μνημόνιο καθεστώς και καταδικάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας να είναι στην φτώχεια, να είναι κάτω από το τρένο της ανάπτυξης η οποία κάποια στιγμή ενδέχεται να έρθει στην χώρα μας.

Για τα πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα που θα έχει να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Να πούμε ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ βατές και νομίζω ότι υπάρχει χρόνος όλα τα πράγματα να μπουν στην θέση τους με ομαλότητα. Η χώρα χρειάζεται βιώσιμο χρέος , σταθερή κυβέρνηση και πλάνο ανάπτυξης αυτή την στιγμή δεν έχει τίποτα από όλα αυτά. Το πρόγραμμα το οποίο αποκαλύφθηκε μέσω των e mail του κ. Χαρδούβελη και των αποκαλύψεων μέσω εφημερίδων για το ασφαλιστικό είναι το βασικό επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται και χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα καταστροφής. Έχει έρθει η ώρα να χρηματοδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ανάκαμψης. Δεν είναι δυνατόν να διαρκώς να ερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει τα 2 δις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να θεωρούμε λογικό αυτονόητο και εφικτό ο κ. Σαμαράς να βρει 60 δις μέχρι το 2020 για πρωτογενή πλεονάσματα που θα πάνε για να αποπληρώσουν δάνεια. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να λάβει ένα τέλος και νομίζω ότι έρχεται η ώρα που οι πολίτες και κυρίως πολίτες οι οποίοι δεν ήταν με την Αριστερά αισθάνονται αυτή τη στιγμή αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνουν είναι λογικά.

Με αφορμή την χθεσινή πτώση του χρηματιστηρίου

Ν.ΠΑΠΠΑΣ : Οι κινήσεις οι άγαρμπες της κυβέρνησης επηρεάζουν και το γενικότερο κλίμα αλλά εδώ πέρα ισχύει το “τι είχαμε τι χάσαμε”. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως μια χώρα που η χρηματαγορά της έχει υποστεί καθίζηση και έχει και αδυναμία δανεισμού δηλαδή εδώ πάμε στην άλλη πτυχή στον διακηρυγμένο στόχο του μνημονίου, στον φανερό στον προπαγανδιζόμενο στόχο του μνημονίου που ήταν ότι η Ελλάδα μέσω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος θα ξαναγίνει μια χώρα αξιόχρεη, θα μπορέσει να βγει στις αγορές , η χρηματαγορά της θα ανθίσει και θα επανέρθουμε σε αυτό που η ομάδα του κ. Σαμαρά ονομάζει κανονικότητα. Αυτό το πράγμα διαψεύδεται και διαψεύδεται συνοδευόμενο από την κοινωνική τραγωδία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είναι αδύνατον να βρεθούν γιατί υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα και ένα σαφές επίδικο ενώπιον και των βουλευτών και του ελληνικού λαού το οποίο καθιστά αδύνατη αυτή την εκλογή. Δηλαδή ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να πάει πίσω στην περιφέρειά του εάν εγκρίνει την πολιτική του κ. Σαμαρά μέσα στο Δεκέμβρη και να εξηγήσει ότι καλώς κόβεται το ΕΚΑΣ , καλώς κόβονται οι συντάξεις, κάλως αυξάνεται ο ΦΠΑ στον τουρισμό , καλώς αυξάνεται ο ΦΠΑ στα φάρμακα. Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα και αυτά υπερβαίνουν τις διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής όπως της γνωρίσαμε στην Μεταπολίτευση. Επιτέλους ας γίνει κάτι.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο μετά τις βουλευτικές εκλογές να προταθεί ο κ. Δήμας ξανά για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Ακόμα και αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα το ανακοινώναμε μέσω μιας δικής μου συνέντευξης.

Υπάρχουνε κύκλοι στο Μαξίμου οι οποίοι θα θέλανε να οικοδομηθεί μια αντιπαράθεση στο επικοινωνιακό επίπεδο γύρω από το πρόσωπο του κ. Δήμα ακριβώς για να περάσουν απαρατήρητα τα μέτρα που είναι και η ουσία της πολιτικής σύγκρουσης αυτή τη στιγμή. Δεν θα τους κάνουμε αυτή τη χάρη, θα φέρνουμε διαρκώς στην επιφάνεια το πραγματικό ζητούμενο, το πραγματικό ερώτημα πολιτικής που υπάρχει και που προκαλεί και τις τεκτονικές μετακινήσεις οι οποίες παράγουν αυτό το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς αν θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Όχι δεν θα προτείνουμε .

Για την ΔΗΜΑΡ

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η ΔΗΜΑΡ από ότι διαβάζουμε, έχει πει ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές , ότι δεν θα ψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας αυτή την απόφαση εμείς την χαρακτηρίζουμε θετική χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Εμείς βλέπουμε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια, εμείς έχουμε μια πολιτική σύμπτυξης του ευρύτερου δυνατού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο μνημόνιο και αυτή θα την υπηρετήσουμε. Όλες οι αποφάσεις όμως θα παρθούν στην ώρα τους.