Ο υπουργός Παιδείας , κος Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ούτως ή άλλως το Φεβρουάριο είχαμε την καταλυτική ημερομηνία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας ότι και να κάναμε το σύνταγμα το επέβαλε. Ένα μήνα πριν τη λήξη του εν ενεργεία γίνονται οι εκλογές για τον επόμενο. Ή θα φτάναμε μέχρι εκεί και θα είχαμε είτε εκλογή είτε μη εκλογή όπου επί μη εκλογής πηγαίναμε σε διαδικασίες που θα τελειώνανε τον Απρίλιο άρα το πρώτο τρίμηνο του 2015 έφευγε off και είναι το έτος του 3% ανάπτυξη κατά την ΕΚΤ και δεν πρέπει να χαθεί. Ή αφού άλλαξαν τα δεδομένα σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση έπρεπε να 'ρθούμε νωρίς. Εγώ στην Βουλή την Κυριακή αυτό είπα...

Είναι μια κίνηση πολιτικού αιφνιδιασμού και είναι και μια κίνηση ουσίας ότι είναι να γίνει θα γίνει τώρα και το '15 θα είναι καθαρό έτος για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για το πολιτικό αποτέλεσμα

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ στο υπουργείο θα κάνω προγραμματισμό κανονικά, θα κάνω προγραμματισμό που δεν θα πάει πίσω ούτε ένα λεπτό.

Θα βγάλουμε πρόεδρο αυτό λέω.

ΔΗΜ: Δεν αποκλείεται να είναι καινούργια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και να παραμείνετε στο υπουργείο

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Εσείς με πάτε στο σενάριο δεν βγάζουμε πρόεδρο και γιατί εμείς να συζητάμε σενάρια που εμείς δεν θέλουμε και δεν συμφέρουν τη χώρα. Εμείς συζητάμε σενάρια που συμβαδίζουν με την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν θέλουν εκλογές . Εγώ πιστεύω ότι θα βγάλουμε πρόεδρο.

ΔΗΜ: Εσείς πιστεύετε ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγηθεί η χώρα...

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Δεν μπαίνω σε αυτή την κουβέντα, είναι κουβέντα ήττας.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγηθούμε σε έξοδο από την ΕΕ ή σε κρίση

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Δεν είναι στην λογική μου αυτό δηλαδή να λέω πόσο επικίνδυνος είναι ο αντίπαλος και θα μας καταστρέψει. Εγώ θα πάω στις συζητήσεις με το απλό επιχείρημα ότι εδώ έχουμε μια ευκαιρία να πάμε στο '15 της ανάπτυξη και έχουμε μια ευκαιρία να πάμε σε πολιτικές εξελίξεις που δεν τις ξέρουμε. Δεν λέω ότι είναι καλές ή κακές λέω ότι είναι άγνωστος Χ. Αυτός ο άγνωστος Χ επηρεάζει τον καταθέτη, επηρεάζει τον ξένο επενδυτή και τον εγχώριο επενδυτή, επηρεάζει το κλίμα και επηρεάζει και τον πολίτη που δημοσκοπούμενος τώρα αυξάνει το ποσοστό των πολιτών που δεν θέλουν εκλογές. Αυτό το δεδομένο έχει στην άκρη του επιλογές του ελληνικού λαού α) να διατηρήσει την σημερινή κατάσταση στις εκλογές β) να την ανατρέψει. Επί ανατροπής ο καινούργιος θα πρέπει τον Φεβρουάριο να τα βγάλει όλα πέρα με γεια του με χαρά του.

Ξέρετε πόσα ανέκδοτα υπάρχουν πάνω σε αυτό;

Ερωτηθείς αν θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ως ΠΑΣΟΚ ή ως Δημοκρατική παράταξη

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Η γνώμη μου είναι οι εκλογές όποτε γίνουν, εγώ τις βλέπω προς το τέλος του '15, θα μας έχουν κατά την πρότασή μου που στο συνέδριο θα υποστηρίξω ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη. Δεν χαρίζουμε τον τίτλο του ΠΑΣΟΚ σε κανέναν και επίσης θέλουμε την διεύρυνση της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΔΗΜ.: Σας φοβίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικού φορέα από τον κ. Παπανδρέου και διάσπαση του σημερινού ΠΑΣΟΚ;

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Δεν το βλέπω αυτό ως πιθανό.

ΔΗΜ.: Διαβάζω ότι χθες το βράδυ υπήρξε ένα δείπνο όπου το κυρίως μενού ήταν η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Γίνονται αυτές οι συζητήσεις, φαντάζομαι πως γίνονται δεν ήμουνα ποτέ παρόν γίνονται αυτές οι συζητήσεις αλλά δεν είναι κακό να γίνονται συζητήσεις. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα έχουμε κατάληξη.

ΔΗΜ.: Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές και να έχουμε μια κυβέρνηση με πιθανόν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Εγώ δεν το σκέφτομαι αυτό γιατί εγώ είμαι μαχητής πρέπει να δώσω τη μάχη για την εκδοχή που πιστεύω, θα πάω να συζητάω το σενάριο της ήττας; Και μάλιστα μου περιγράφετε διπλή ήττα, δεν βγάζει η Βουλή Πρόεδρο και συντριβόμαστε στις εκλογές γιατί να συζητάω αυτό το σενάριο πάει να πει ότι το πιστεύω και εγώ άμα το συζητάω.

Εγώ είμαι υπουργός κάτω από εμένα υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι αν από εμένα ακούσουν να συζητάω την επόμενη μέρα σημαίνει ότι δεν πιστεύω στην παρούσα ημέρα. Εγώ πιστεύω στην παρούσα ημέρα.

Με αφορμή την ομιλία του κ. Σημίτη και την πεποίθησή του ότι δεν θα βγει πρόεδρος Δημοκρατίας και ότι θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ νικητή χωρίς όμως να έχει την αυτοδυναμία

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ο Σημίτης το είπε αυτό; Μα τότε τον ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια. Μα είναι πράγματα αυτά! Δεν ξέρω αν το είπε, εγώ δεν πιστεύω ότι το είπε. Ο Κ.Σημίτης δεν δημιουργεί προβλήματα αλλά αν το είπε με γεια του με χαρά του, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ερωτηθείς για το θέμα του κ. Ρωμανού και αν είμαστε κοντά να λυθεί

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Νομίζω ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ χθες το βράδυ ναι. Εμείς εδώ, πριν έρθω εγώ, έχουμε οργανώσει τα μαθήματα στις φυλακές για τα παιδάκια, δίνουν εξετάσεις και μπαίνουν. Όταν τα παιδιά μπαίνουν μπαίνουν για να διεκδικήσουν μια καινούργια μέρα στην ζωή, δεν μπαίνουν για να μην βγούνε. Τους επισκέπτεται ο υπ. Δικαιοσύνης και τους επαινεί αφού το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι μέχρι το τέλος καλός και σωστός.

Δεν μιλάμε για παιδιά της σχολής Καλογριών μιλάμε για έγκλειστους και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο να έχει επιείκεια η πολιτεία σε αυτόν που θέλει να διαλέξει έναν άλλο τρόπο ζωής και είπα στην Βουλή ότι είπα και για τον Κωστάρη “δώστε του μια ευκαιρία. Όχι να του λέτε εξ αποστάσεως για να μην πάρει μια πενθήμερη” και πενθήμερη θα πάρει αλλά αυτά θα τα κρίνουν οι Εισαγγελείς δεν θα τα κρίνουμε εμείς. Στην περίπτωση που οι Εισαγγελείς φοβούνται την ευθύνη πρέπει να την αναλαμβάνει η πολιτεία και αυτό θα το υποστηρίξω.

Σε περίπτωση θανάτου θα είναι αμείλικτος ο κόσμος. Θα χρεωθούμε ενός νέου παιδιού το θάνατος γιατί; Γιατί να πεθάνει ένα νέο παιδί;

Η δημοκρατία δεν εκδικείται. Στερείσαι την ελευθερία σου όχι όλα τα δικαιώματα στη ζωή και κυρίως στηρίζεις το σωφρονιστικό σου σύστημα στην δυνατότητα επανόδου.