Ο πρώην υπουργός, κος Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Aνδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αλίμονο αν πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις διέκοψαν τότε μπαίνουμε σε άλλα δεδομένα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είναι εδώ τεχνικά κλιμάκια βεβαίως υπάρχουν οι γνωστές δυσκολίες . Γίνεται μια εξέταση των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς και των συγκεκριμένων ποσοτικοποιημένων στόχων πια τους οποίους έχουμε καταθέσει και βεβαίως πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε κάποια θετική εξέλιξη.

ΔΗΜ: Διαφαίνεται ότι θα πάμε σε μια δίμηνη παράταση σε πρώτη φάση

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Έχει εξασφαλιστεί η δίμηνη παράταση από εκεί και πέρα σκοπός είναι ανεξαρτήτως του αν βγάλουμε πρόεδρο Δημοκρατίας ή δεν βγάλουμε, εμείς λέμε ότι πρέπει να βγάλουμε αλλά ανεξαρτήτως αυτού σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Δεν σημαίνει ότι επειδή προτάθηκαν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας εμείς τα παρατήσαμε και δεν γίνονται συζητήσεις με την άλλη πλευρά. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.

ΔΗΜ: Θα πάει στο Παρίσι, θα έχει συνάντηση με τον κ. Μοσοβισι;

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Μοσχοβισί την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα πολύ θετικό κλίμα και το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά τόσο ώστε να πάρουμε τη δίμηνη παράταση χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί όσο και στην σημαντική βελτίωση της στάσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία οδήγησε στο ανακοινωθέν της Δευτέρας που επιτέλους αναγνωρίζει έμπρακτα τις επιτυχίες που έχει η ελληνική οικονομία. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα έχουμε και άλλες επαφές και συναντήσεις . Ο κ. Βενιζέλος διαρκώς κινείται και νομίζω ότι έχει εξασφαλίσει αρκετά πράγματα θετικά για τη χώρα.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για την απαιτούμενη συγκέντρωση των 180 ψήφων για την προεδρική εκλογή

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο διότι προφανώς παρενέβησαν και οι δηλώσεις όλων των κομμάτων της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού, αρνητικές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και βεβαίως δημιουργήθηκε ένα πρώτο κλίμα. Νομίζω ότι θα το σκεφτούν όλοι και ο σκοπός είναι να το σκεφτούν όλοι διότι στο μεταξύ διαμορφώνεται και μια κατάσταση στη χώρα.

Όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας θα το μετρήσουν οι βουλευτές, δεν είναι εκτός κοινωνίας είναι εντός κοινωνίας, πριν την τρίτη βασική και κρίσιμη ψηφοφορία γιατί εκεί είναι οι 180

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αρκετό χρόνο για τις κινήσεις της η νέα κυβέρνηση

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν χρειαστεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές όπερ απεύχομαι αλλά αν πάμε σε πρόωρες εκλογές είναι σαφές ότι εκεί θα αφήσουμε το κουβάρι της διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να το αφήσουμε ελπίζω για ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου η χώρα να το ξαναπιάσει αμέσως μετά τις εκλογές.

Ναι εκεί θα υπάρχουν θέματα χρονικών περιθωρίων αλλά δεν νομίζω ότι το Eurogroup αν ζητηθεί μια μικρή περαιτέρω παράταση του μνημονίου δεν θα το δώσει. Όπως με σχετική ευκολία το έδωσε τώρα και με το σχετικό ανακοινωθέν το θετικό για την Ελλάδα ξέρετε ότι η δημοσιονομική μας κατάσταση είναι καλύτερη από την Ιταλία και την Γαλλία αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜ.: Άρα χρηματοδοτικό κενό δεν θα υπάρξει. Ο κ. Παππάς είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουμε κανένα οικονομικό πρόβλημα

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι δεν έχει δίκιο, δεν είναι τόσο μεγάλες οι αντοχές μας θα χρειαστεί να δανειστούμε ενδιαμέσως . Βεβαίως υπό την προστασία της ευρωπαϊκής επιτροπής και η δόση πρέπει να εκταμιευτεί όταν επέλθει συμφωνία με την Τρόικα και αυτό θα μας βοηθήσει πολύ αλλά και αν υπάρξει συμφωνία με την πιστωτική γραμμή και αυτή θα βοηθήσει για να μπορούμε να δανειστούμε αλλά αυτά προϋποθέτουν ότι θα γίνουν συμφωνίες. Και για να μπορέσεις να δανειστείς πρέπει να ζητήσεις παράταση του μνημονίου για να είσαι καλυμμένος . Άρα θα πρέπει να ζητηθεί παράταση του μνημονίου, να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, να κλείσεις συμφωνία με την Τρόικα και εν συνεχεία να κλείσει και η συμφωνία με την πιστωτική γραμμή όποιος πει ότι υπάρχει άλλη δυνατότητα δεν είναι ειλικρινής. Αυτή είναι η πραγματικότητα , αυτό πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς αν θα προλάβει το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι σε σχέση με την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και τις συμμαχίες

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε, η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ ήταν ανοιχτή δυστυχώς ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι πάει ολοταχώς για το ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε μια άλλη επιλογή και προφανώς την είχε κάνει εδώ και καιρό και δεν έφυγε τυχαία από την κυβέρνηση.

Δυστυχώς φαίνεται ότι και ο κ. Θεοδωράκης ακολουθεί μια ανάλογη τακτική, θεωρεί ο καθένας ότι πηγαίνοντας μόνος του να πάρει ένα μικρό ποσοστό ότι είναι ικανοποιημένος εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτά . Μακάρι να μπορούσαμε να ενωθούμε, δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι μόνο η Μεταρρυθμιστική Αριστερά έχει απομείνει από εκεί και πέρα η πρόσκληση για συνεργασία και προς αυτό το χώρο είναι ανοιχτή.

Από εκεί και πέρα αν γίνουν εκλογές είναι καθαρό ότι δεν μπορεί κανείς να μιλάει για διαδικασίες συνεδρίου. Αν πάμε για εκλογές θα γίνει κάτι άλλο. προφανώς δεν θα γίνουν διαδικασίες εκλογικού συνεδρίου θα πάμε σε εκλογές ελπίζω να πάμε με άλλες δυνάμεις αν οι άλλες δυνάμεις κάνουν έναν άλλο προσανατολισμό θα πάμε με τις δικές μας και θα κατεβούμε ως ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Παράταξη.