Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κος Βασίλης Κορκίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε Αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το εμπόριο

Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Προσπαθούμε να δείξουμε τα θετικά στοιχεία της αγοράς. Πράγματι το 2014 ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης της αγοράς τουλάχιστον στο εμπόριο βεβαίως υπήρχαν αντίρροπες τάσεις δηλαδή ήταν διαφορετική εξέλιξη για τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις και λίγο πιο δύσκολη για τις μικρότερες όμως δεν είχε καμία σχέση με το 2013 και οι προβλέψεις για το 2015 είναι θετικές. Όμως των οικονομικών εξελίξεων προηγούνται πάντα οι πολιτικές εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν όλο το κλίμα.

Για τις θέσεις εργασίας

Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Είχαμε 25% απώλειες θέσεων εργασίας στο εμπόριο όλη αυτή την περίοδο της ύφεσης δηλαδή χάθηκαν 208 χιλιάδες θέσεις εργασίας και το χειρότερο είναι ότι είχαμε 47% μείωση των αυτοαπασχολούμενων και των εργοδοτών στο εμπόριο που σημαίνει ότι σήμερα ένας λόγος της ανεργίας είναι ότι δεν υπάρχουν εργοδότες. Σήμερα αυτά τα μείον 47 και μείον 25 έχουν γίνει μείον 4,8% και αυτό δείχνει μια ανάσχεση σε όλη αυτή την πορεία της ανεργίας μέσα στον εμπορικό κλάδο.

Ερωτηθείς πόσο θα επηρεάσει το ενδεχόμενων των πρόωρων εκλογών την αγορά

Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Κάθε εκλογική διαδικασία και μάλιστα πρόωρες εκλογές επηρεάζουν την αγορά, βέβαια η αγορά έχει περάσει τόσα πολλά αυτή την εξαετίας της ύφεσης που πραγματικά ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται. Υπάρχουν δύο στάδια το πρώτο είναι η Χριστουγεννιάτικη αγορά νομίζω ότι εκεί θα επηρεαστεί λιγότερο γιατί ευτυχώς ο Έλληνας πάνω από όλα βάζει την οικογένειά του και στα μέτρα του δυνατού δεν θα στερήσει τίποτα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι την οικογένειά του ούτε τα παιδιά του από ένα χριστουγεννιάτικο δώρο όμως εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και πάμε σε εκλογές μέσα στο Γενάρη σαφέστατα εκεί θα παγώσει η αγορά. Έχουμε και την έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου όπου θα είναι όλη αυτή η περίοδος των πολιτικών εξελίξεων σαφέστατα θα επηρεάσει.

Για την δίμηνη παράταση

Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Αυτή η δίμηνη παράταση που μας έχει δοθεί πρέπει οπωσδήποτε να λήξει με νικήτρια τη χώρα μας αυτή τη φορά.