Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη του κ. Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σαφές πρόγραμμα, ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν έχει  επιλογή την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Με αυτές τις δύο παραδοχές εμείς θα προχωρήσουμε  ως κυβέρνηση αύριο με τη θέληση, την ψήφο και τους αγώνες του ελληνικού λαού και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο για τη χώρα μας, έναν δρόμο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης, ένα δρόμο διεξόδου από τη σημερινή κρίση.

 

Ερωτηθείς αν είναι κόκκινη γραμμή η μη έξοδος από την ευρωζώνη γιατί η κυβέρνηση επενδύει πάνω σε αυτό  το φόβο 

    

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση επενδύει σε πάρα πολλά πράγματα και επενδύουν πάρα πολύ στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία σε βάρος της Αριστεράς. Εγώ σας είπα ευθέως ότι δεν έχουμε επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα και δείχνει ποιες είναι οι προθέσεις μας και ποια είναι η κατεύθυνσή μας. Από εκεί και πέρα βεβαίως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και σε πιέσεις.

Εμείς θα σεβαστούμε απολύτως την βούληση του ελληνικού λαού, την ψήφο του και την στήριξή του. Εφόσον υπάρχει η θέληση  του ελληνικού λαού να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας  και η αγωνιστική στήριξη σε αυτό το πρόγραμμα από τις λαϊκές δυνάμεις εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα το εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πειραματόζωο.

 

Ερωτηθείς αν ισχύει ακόμα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία πάνω στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και κατόπιν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του κ. Δήμα για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε πρόεδρο από την παρούσα Βουλή και αυτό ανεξαρτήτως προσώπου, ανεξαρτήτως  συμφωνιών για τα μετέπειτα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές,  δεν μπορεί αυτά που μπορεί και πρέπει να λύσει ο λαός με την ψήφο του να τα λύσουν κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις από την κορυφή.  

Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την πλευρά του κ.Τσίπρα, όταν πήγε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα και αν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές από μια καινούργια Βουλή. Αυτή ήταν η θέση μας, παραμένει η θέση μας δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις για πρόσωπα προκειμένου να εκλέξει  πρόεδρο η παρούσα Βουλή.

 

ΔΗΜ: Ούτε θα συμμετείχατε σε μια διαδικασία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να συγκροτηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα όχι υπό τον κ. Σαμαρά με δεδομένες τις δυσκολίες;

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι προφανές αυτό βεβαίως δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε , δεν θεωρούμε ότι από την παρούσα Βουλή με τους συσχετισμούς που περιέχει, με την βαθιά αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην Βουλή και στις λαϊκές διαθέσεις μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να παίξει ένα θετικό ρόλο αυτή την ώρα για τον τόπο. Δεν μπορεί να προκύψει από αυτή την Βουλή κυβέρνηση με θετική κατεύθυνση  για αυτό ζητάμε εκλογές. Οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι  μια λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το ότι θα μιλήσει ο λαός θα είναι  αναζωογονητική δύναμη, θα δώσει κατεύθυνση, πρόσημο, προσανατολισμό για τη πορεία της χώρας. 

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος στο ΣΥΡΙΖΑ για τους βουλευτές και τους υποψηφίους της ΔΗΜΑΡ

 

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι θετικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα  ψηφίσει πρόεδρο από την παρούσα Βουλή και επομένως θέλει εκλογές, νομίζω ότι υποβοηθάει εξελίξεις δημοκρατίες από εκεί και πέρα δεν ξέρω εγώ από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ  να υπάρχει πρόταση συνεργασίας προς το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει επίσης στο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν βλέπω να ανακινείται  επομένως δεν είναι εύκολο να πει να προτρέξει και να πει κανείς  μια γνώμη.

 

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η επιλογή του κ. Δήμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει σε καμία περίπτωση τους 180, αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Η επιλογή του κ. Δήμα είναι μια επιλογή ήττας, νομίζω ότι οποιοδήποτε πρόσωπο και αν επέλεγε ο κ. Σαμαράς  δεν νομίζω ότι θα είχε καμία τύχη από την παρούσα Βουλή για να εκλεγεί πρόεδρος.

Αν η ΝΔ ποντάρει σε διαρροές από τους ΑΝΕΛ ή από τη ΔΗΜΑΡ δεν νομίζω ότι ποντάρει σωστά, είναι λάθος τακτική.  Δεν νομίζω απ' όσο ξέρω ότι θα υπάρξουν διαρροές.   

Η κυβερνητική προσπάθεια για εκλογή προέδρου από αυτή τη Βουλή είναι καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία.