Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κος Θάνος Μωραϊτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν είναι κοντά στον κ. Παπανδρέου και σε όποια πολιτική κίνηση σκοπεύει να κάνει

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Είναι υποθετικό το ερώτημά σας . Είναι γνωστή η σχέση μου με τον Παπανδρέου  ο οποίος χθες έκανε μια δημόσια παρέμβαση για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Εμένα όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ , είμαι μέλος  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όπως και ο κ. Παπανδρέου  και αυτό το οποίο με ενδιαφέρει στην φάση που βρισκόμαστε είναι το πως το κόμμα μου, η παράταξή μου θα επιδείξει αντανακλαστικά τα οποία χρειάζονται ώστε να μην οδηγηθούμε  μέσα από λάθη και αδιέξοδα σε μια οδυνηρή ήττα.

 

Ερωτηθείς αν στηρίζει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή  

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ:  Στηρίζω την εκλογή του Πρόεδρου διότι πιστεύω ότι στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτό το οποίο πρέπει να προτάξουμε όλοι μας είναι η σύνεση, η συναίνεση και η συνεννόηση.

Δεν νομίζω ότι τα πράγματα είναι εύκολα για κανέναν, είναι δύσκολα, δυστυχώς μετά από κάποιες αποτυχημένες επιλογές είμαστε πάλι μπροστά στο χείλος του γκρεμού άρα λοιπόν δεν μπορούμε να παίζουμε με τη χώρα. Είναι κρίσιμη συγκυρία και πιστεύω ότι πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας  και  να μπορέσουμε  άμεσα να ασχοληθούμε με τρία φλέγοντα ζητήματα. Πρώτο το θέμα της διαπραγμάτευσης  του χρέους, δεύτερο είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση που γίνεται για τα δημοσιονομικά και το τρίτο και βασικότερο είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι αν θέλουμε να πάει η χώρα μπροστά θα πρέπει να συγκρουστούμε με τον κακό μας εαυτό. Αν χάσουμε την ευκαιρία για την συνταγματική αναθεώρηση τώρα  οι όποιες αλλαγές θα πάνε μετά το ΄21 αλλά μπροστά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε 5 χρόνια δύσκολα στα οποία η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει πλασματικούς ρυθμούς ανάπτυξης άλλα να βιώνει ο Έλληνας πολίτης μια πραγματική ανάπτυξη. 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πιθανό να βγάλει αυτή η Βουλή πρόεδρο Δημοκρατίας

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ:Εύχομαι να έχουμε πρόεδρο Δημοκρατίας, το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο. Το βλέπω πολύ δύσκολο και μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα περίμενα ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να κρατήσει κάποια όπλα στα χέρια του  και να μην δεσμευτεί για το τι θα γίνει για παράδειγμα σε όλες τις ψηφοφορίες από τώρα.

Θα μπορούσε να ξεκινήσει έστω και την ύστατη αυτή ώρα να συνομιλεί με τις πολιτικές δυνάμεις αντί να τις βάζει και να τις οριοθετεί απέναντί του. Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν βλέπω από τον κ. Σαμαρά που πρότεινε τον κ. Δήμα να θέλει πραγματικά να βγει πρόεδρος Δημοκρατίας.

Αν ήθελε ο κ. Σαμαράς να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας θα έπρεπε πριν την απόφαση αυτή της επίσπευσης της εκλογής του προέδρου να προηγηθούν μια σειρά από κινήσεις, κινήσεις συναίνεσης, κινήσεις συνεννόησης. Είμαστε η μοναδική χώρα που ο πρωθυπουργός δεν μιλάει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είμαστε η μοναδική χώρα όπου το συμβούλιο των αρχηγών δεν συνεδριάζει.

Η χώρα είναι σε κρίση,  είμαστε σε έναν οικονομικό πόλεμο πέντε χρόνια αν οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την συγκυρία δεν καθίσουν σε ένα τραπέζι, δεν δουν την σκληρή πραγματικότητα που έχουν μπροστά τους πως θα πάρουμε αυτές τις  αποφάσεις;

 

ΔΗΜ: Κράτησα από αυτά που είπατε ότι θα θέλατε να μείνει ανοιχτό το πρόσωπο για την τρίτη ψηφοφορία ώστε ίσως αν κάτι αλλάξει να μπορεί να είναι περισσότερο  πιο ελκυστικό για τους βουλευτές

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Αυτό σας το λέει ένας βουλευτής ο οποίος είναι υπέρ του κ. Δήμα, δεν το βάζω το θέμα για τον κ. Δήμα αλλά λέω ότι θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς αν πραγματικά ήθελε από την αρχή να πάει σε ένα πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε μια ευρύτερη συναίνεση αλλά φοβάμαι ότι η απόφαση έχει παρθεί άρα αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη.

Εγώ αυτό το οποίο βλέπω και λυπάμαι είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, η εικόνα η οικονομική της χώρας διεθνώς αρχίζει και πέφτει οι πάντες μιλούν αρνητικά για μας  

 

Για την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Εγώ χαίρομαι που ο πρώην πρωθυπουργός βγαίνει ανοιχτά και ξάστερα και παίρνει θέση στα δημόσια πράγματα αλλά  αυτό που λέτε περί κόμματος δεν το είδα, εγώ θα προσθέσω ότι και ο κ. Παπανδρέου και όλοι μας θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη η οποία μας αναλογεί.

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάει στις εκλογές με αρχηγό τον κ. Βενιζέλο ή με άλλο

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Πιστεύω ναι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει έχω και την τελευταία ώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα,  την συγκυρία και  αν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει επόμενη μέρα σε αυτό τον πολιτικό χώρο να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.

Δεν μπορούμε  να κρυβόμαστε, πολιτικό στίγμα, ηγεσία όλα αυτά τα πράγματα είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθούν σε ένα έκτακτο πλέον συνέδριο και εκτιμώ ότι είμαστε σε μια φάση που θα πρέπει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν.  

Εγώ δεν είμαι υπέρ της εσωστρέφειας, δεν μπορώ να μπω αυτή τη στιγμή στην λογική  που έχουν μπει κάποιοι σύντροφοί μου και φίλοι μου εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι “μην κάνουμε τώρα κάτι γιατί έρχονται εκλογές, μην κάνουμε τώρα κάτι γιατί πλησιάζουν  εκλογές, μην κάνουμε τώρα κάτι γιατί δεν αποφεύγονται εκλογές”. Σας λέω λοιπόν επειδή δεν νιώθω καθόλου άνετα και δεν είναι και η πραγματικότητα  δεν μπορεί να με βλέπουν οι πολίτες και να νομίζουν ότι  το μόνο πράγμα που κάνω  σήμερα είναι να προστατεύω την καρέκλα μου. Έχουν λιγότερη σημασία οι καρέκλες των βουλευτών, η επόμενη μέρα των βουλευτών και πρώτιστη σημασία έχει η χώρα και μετά η παράταξή μου. Άρα λοιπόν ας προτάξουμε όλοι αυτό, ας παραμερίσει ο καθένας τις προσωπικές του επιδιώξεις.

 

ΔΗΜ.: Λέτε δηλαδή εσωκομματικές διαδικασίες πριν τις εκλογές    

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ:Ναι ακριβώς...

 

ΔΗΜ.: Αν δεν συμβεί αυτό ποια θα είναι η δική σας θέση στο ΠΑΣΟΚ εν όψει εκλογών ;

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και είμαι αισιόδοξος  και πιστεύω ότι το κόμμα μου θα έχει τα αντανακλαστικά. 

Δεν θα υπάρχει καμία κίνηση, εγώ  δεν λέω κάτι που δεν λέει η πλειοψηφία των στελεχών, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή όλοι λεν αυτό το πράγμα. Πρέπει αυτά να τα πούμε και στο φως  δεν μπορούμε να είμαστε και να κρυβόμαστε πίσω από την κουρτίνα.

 

Ερωτηθείς αν θα τον ενδιέφερε η προεδρία του ΠΑΣΟΚ

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ:  Όχι, το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό μου είναι το πως θα μοιράσουμε τα οφίτσια, τους ρόλους και τις αρχηγίες αυτό πούμε ενδιαφέρει είναι να σταθεί όρθιο το κόμμα μου και η παράταξη μου.

 

ΔΗΜ.: Ποιος θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο ;

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Σέβομαι όλους τους συντρόφους μου, το ΠΑΣΟΚ έχει ικανά στελέχη αυτή τη στιγμή τα οποία μπορούν να εκφράσουν  μια ιστορική παράταξη.

 

ΔΗΜ.: Ακόμα και ο Παπανδρέου

 

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Μην μπλέκετε τον Παπανδρέου, ο Παπανδρέου έκανε μια παρέμβαση για τα της παράταξης και τα του κόμματος και ξεκαθάρισε δύο πράγματα, πρώτον είχε μια συγκεκριμένη πρόταση και δεύτερον εμένα δεν ενδιαφέρει καμία  καρέκλα. Όταν λοιπόν βγαίνει και το λέει αυτό δημοσίως εγώ δεν μπορώ να κάνω άλλη ερμηνεία αυτών που θέλει ο κ. Παπανδρέου.