Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Τι στιγμή αυτή το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τι στιγμή αυτή το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση. Αυτή η  κυβέρνηση είναι παντελώς αποτυχημένη.

Είναι εμφανές ο πολιτικός κίνδυνος έρχεται από την κυβέρνηση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν έχει στρατηγική, δεν έχει κατεύθυνση, δεν ξέρει τι να πει και τώρα την βλέπω να περνάει σε μια πολιτική τρομοκρατίας. Επιχειρεί να αναστήσει το δίλημμα “Σαμαράς ή ευρώ, μνημόνιο ή ευρώ”, αν είναι δυνατόν το 2014 να ακούγονται αυτά τα πράγματα, δεν πρόκειται να περάσει. Το θέμα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πως θα βγει από το τέλμα δεν είναι τι θα κάνουν οι αγορές ή οτιδήποτε άλλο είναι πως θα βγούμε από το τέλμα.

ΔΗΜ: Είναι μια στιγμή που μοιάζει πιθανότερο από ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κυβέρνηση ρωτάω λοιπόν επ' αυτού του σεναρίου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μείνει η χώρα στο ευρώ , δεν θα έχω ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και θα κάνω και τα βήματα που έχω υποσχεθεί. Διαβάζω να λέτε ότι δεν γίνονται όλα αυτά.          

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Οι αγορές θα αντιδράσουν ήδη αντιδρούν,  τα σπρεντς του δεκαετούς έχουν περάσει το 9%, το χρηματιστήριο κατέρρευσε γιατί τα Funds αποχωρούν και υπάρχει αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Βεβαίως θα αντιδράσουν οι αγορές  είναι  αναμενόμενο γιατί έτσι λειτουργούν οι αγορές επομένως αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε μπροστά μας. Οι αγορές όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι εκείνο που καθορίζει το τι θα κάνει η Ελλάδα γιατί η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να δανείζεται από τις αγορές  τι στιγμή αυτή επομένως το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί συστηματικά , με εμπιστοσύνη στον εαυτό του να εφαρμόσει το υπόλοιπό του πρόγραμμα χωρίς να κρίνει το τι θα κάνει  με βάση τις αγορές. Οι αγορές είναι κάτι στις οποίες στηρίζεται ο κ. Σαμαράς, αυτός  επιχείρησε να μας βγάλει εκεί και απέτυχε όλη του η στρατηγική

ΔΗΜ. Αν όμως δεν ακολουθήσουμε  αυτά που έχουμε συμφωνήσει με την ΕΕ τότε ακούμε διάφορα όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, το ακριβό χρήμα που θα πρέπει να βρουν μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα.

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ:  Βεβαίως θα υπάρξουν  πολύ σοβαρά ζητήματα  αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του μια επιλογή η όπια είναι καίριας σημασίας ή θα ακολουθηθεί η παρούσα πολιτική η οποία είναι παντελώς αδιέξοδη, είναι πολιτική ιστορικής κατάρρευσης για τη χώρα . Ή ο ελληνικός λαός θα βγει μπροστά και θα πει χρειάζομαι  ένα , δυο ,τρία θα τα ξεκαθαρίσει και θα παλέψω για αυτά. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.  

Ερωτηθείς αν οι απόψεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει και plan B και plan C αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε άλλο νόμισμα αν δεν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μέσα στο ευρώ

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Καμία προοπτική και κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλείεται από μια σοβαρή κυβέρνηση. Αν ένα κόμμα θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σήμερα με σοβαρό τρόπο δεν πρέπει εκ προοιμίου να αποκλείει καμία επιλογή, αυτό το έκαναν οι προηγούμενοι και βλέπετε που έφτασε η Ελλάδα.

ΔΗΜ.: Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει και ένα plan B για δραχμή

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία ή τέσσερα διαφορετικά πλάνα τα οποία να είναι εναλλακτικά στην περίπτωση που θα πάει στις διαπραγματεύσεις  ως οφείλει να πάει γιατί θα κάνει κυβέρνηση...

ΔΗΜ.: Το προσδιορίζω ένα από αυτά τα πλάνα θα πρέπει να αφορά και αλλαγή νομίσματος;

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Μια από τις περιπτώσεις τις οποίες οφείλει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα συμβεί αν μας μπει το μαχαίρι στο λαιμό γιατί απέναντι μας όπως ξέρουμε από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις δεν έχουμε φίλους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει αυτή τη στιγμή, όλες οι περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμες .  

ΔΗΜ:  Άρα πρέπει να παίξει και το σενάριο δραχμή;

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα σενάριο εκ προοιμίου βεβαίως πρέπει να γίνει προετοιμασία και για αυτό, είναι θέμα υπευθυνότητας  προς τον ελληνικό λαό. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σχέδιο και να υπάρχει ετοιμασία.