Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Θεωρίες Συνομωσίας” και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό   

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

ΔΗΜ.:Τι σημαίνει “ουδεμία προσωπική πορεία υπερτερεί του εθνικού συμφέροντος”, σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλο πρωθυπουργό για παράδειγμα;

 

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παρ' όλες τις θεωρήσεις περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού οι οποίες ακούγονται πάρα πολύ ωραία αλλά καταλήγουν σε κυβερνήσεις που κάθε άλλο παρά ειδικού σκοπού είναι όπως και αυτή την οποία βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια νομίζω ότι αυτό που είπε και ο κ. Παπανδρεου ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας είναι το πολύ σημαντικό. Κάνοντας ένα κύκλο πέντε χρόνων διαχείρισης της κρίσης με καλύτερα και χειρότερα σημεία, με δυνατά ή αρνητικά σημεία φτάσαμε δυστυχώς να μιλάμε πάλι για Greekexit, φτάσαμε πάλι να παρακαλάμε την Τρόικα να έρθει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτούμε και υπάρχει μια αμφισβήτηση πλέον των αυτονόητων. Συνεπώς όντως  πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και αυτή η πρόταση του κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μετά την εκλογή προέδρου μια κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία δηλαδή με ξεκάθαρο πρόγραμμα , ξεκάθαρο πλαίσιο, να κάνει μεγάλες αλλαγές για να προετοιμάσει τη χώρα να βγει από αυτή την ξεκάθαρη κρίση την οποία βιώνουμε είναι μια πρόταση εθνικής ευθύνης και νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε όλοι.

Είναι σαφέστατο ότι θα έπρεπε να υπάρχει σταθερότητα αλλά τη σταθερότητα φαίνεται ότι όσοι την επικαλούνται είναι οι πρώτοι οι οποίοι την καταστρατηγούν. Η σταθερότητα υπάρχει μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όταν παίζουμε με την τύχη της χώρας και κατά την άποψή μου ήταν παιχνίδι το οποίο το πληρώσαμε και το πληρώνουμε όταν η μεν κυβέρνηση  εδώ και δύο μήνες έταζε ότι βγαίνουμε  από το μνημόνιο χωρίς να έχει μια συγκροτημένη και σταθερή πορεία εξόδου από το μνημόνιο , όταν  την έξοδο από το μνημόνιο την ταύτιζε με την έξοδο από την κρίση και όταν από την άλλη πλευρά το σκίσιμο των μνημονίων το οποίο έρχεται και επανέρχεται όταν χθες ακόμη δηλώσεις που δείχνουν τις αντιφάσεις που υπάρχουν μες το ΣΥΡΙΖΑ μας κάνουν να αισθανόμαστε τελείως αβέβαιοι ως πολίτες  και η λεγόμενη σταθερότητα της χώρας φαίνεται ότι είναι μόνο μια πρόφαση τότε πραγματικά πρέπει να βρεθούν ενδιάμεσες λύσεις οι οποίες  όταν αναφέρουν εθνική συνεννόηση να εννοούν εθνική συνεννόηση.        

 

ΔΗΜ: Σας ακούω σαν εκπρόσωπο ενός κόμματος το οποιο δεν να μην μετέχει στην συγκυβέρνηση

 

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ είμαι, ήμουν και παραμένω στο ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια όμως έχω πει την άποψή μου πάρα πολλές φορές και δυστυχώς επαληθευόμαστε όσοι αγωνιούμε για το μέλλον του κινήματος και της χώρας ότι αυτού του είδους η συγκόλληση ενώ θα έπρεπε να δίνει σταθερά μηνύματα εθνικής συνεννόησης δεν τα έδωσε με όλα αυτά τα παιχνιδάκια που γινόντουσαν με το μοίρασμα των κρατικών θέσεων, με το μέσα και έξω η ΔΗΜΑΡ.

 

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

 

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Ήταν λάθος έτσι όπως έγινε δηλαδή όπου η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε ως επιστέγασμα για να υπερβεί η κυβέρνηση το πολύ μεγάλο σφάλμα  του να τάζει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο ενώ δεν ήμασταν έτοιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξίσου ευθύνες όμως η κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά και έχει τις πολύ σημαντικές ευθύνες. Άρα την σταθερότητα και την βεβαιότητα την κατοχυρώνει η κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή δεν την κατοχύρωσε.

Κάθε άλλο πάρα στοιχεία σταθερότητας και βεβαιότητας υπήρχαν και υπάρχουν στους χειρισμούς της κυβέρνησης και  αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό και τραγικό κατ' εμέ και ειδικά όταν η αντιπολίτευση η οποία προσδοκά να κυβερνήσει τα δείγματα που δείχνει κάθε άλλο παρά δείγματα σοβαρότητας είναι.    

 

Ερωτηθείς αν στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος

 

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες και το έχει δείξει και το έχει αποδείξει από εκεί και πέρα υπάρχει όμως η πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται έξω από το ΠΑΣΟΚ πλέον, που δεν αναγνωρίζει σε αυτό το ΠΑΣΟΚ εκείνο το ζωτικό χώρο που μέσα από τους πολλού μεγάλους συμβιβασμούς και μέσα από τα στοιχεία της κρίσης έπρεπε να συμβάλει στην σοβαρότητα της χώρας  και στο προχώρημα προς προοδευτική κατεύθυνση. Συνεπώς δεν μπορούμε  να κάνουμε πλέον ότι δεν καταλαβαίνουμε πλέον ότι η αποστέωση του κινήματος είναι μια συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή της ηγεσίας για αυτό ακριβώς θα πρέπει να μιλήσουν όλοι σήμερα.  

 

Ερωτηθείς ποιο θα μπορούμε να είναι το νέο πρόσωπο που θα οδηγήσει σε διαφορετική πορεία το ΠΑΣΟΚ 

 

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το έχω μακάρι να το είχα και μακάρι να υπήρχαν εκείνες οι λύσεις οι οποίες θα ήταν λύσεις έτοιμες και λύσεις πολύ άνετες για όλους. Λύσεις όμως τέτοιες δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λύσεις να καθίσουμε να συζητήσουμε, να διερευνήσουμε το τι έγινε και τι πρέπει κυρίως να γίνει και αυτό θα ήταν πραγματικά ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάτι που αρνείται η ηγεσία.

Είναι η πιο  κατάλληλη ώρα. Δεν είναι κατάλληλη ώρα να έχουμε μεταμορφώσεις από το ΠΑΣΟΚ στην ΕΛΙΑ, από την ΕΛΙΑ στην Δημοκρατική παράταξη και να ενισχύουμε την θολότητα και στο πολιτικό σκηνικό αλλά και προς το μέλλον της χώρας.