Ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, κος Μιχάλης Χρυσοχοίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους  δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τις δηλώσεις του για τον κίνδυνο του  Greekexit

 

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Έκανα μια δήλωση στην Βουλή και είπα ότι οι βουλευτές είναι υπεύθυνος ο καθένας να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα του να εκλέξουμε δηλαδή πρόεδρο Δημοκρατίας.

Τώρα για αυτό που είπα στους δημοσιογράφους θέλω να πω το εξής, υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση μεταξύ του κόσμου και των πολιτικών και εννοώ ότι εμείς εδώ και πέντε χρόνια ως λαός και ως χώρα έχουμε υποστεί δεινά, στερήσεις, κόπο, αίμα και τελικώς καταφέραμε ένα αποτέλεσμα. Έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία όσο κανένας άλλος. Σκεφτείτε ότι η Πορτογαλία, η  Ιταλία , η Ισπανία έχουν δύο φορές χειρότερα οικονομικά από εμάς αλλά τα επιτόκια τους είναι από 1,4 ως 2,6 και τα δικά μας είναι στο Θεό, είμαστε δηλαδή εκτός αγορών και το ερώτημα είναι γιατί; Η απάντηση είναι η εξής ότι είμαστε τόσο καλοί και τιμάμε τόσο πολύ τους κόπους των ανθρώπων  ούτως ώστε σήμερα που έχουμε προεδρικές εκλογές αντί να κάνουμε προεδρικές εκλογές θέλουμε να κάνουμε εθνικές εκλογές και τινάζουμε στον αέρα ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα για να κάνουμε το κέφι μας, για να επιδιώξουμε τις  κομματικές μας ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

ΔΗΜ.: Μήπως και αυτό που λέτε εσείς έχει μια αντίφαση; Αν εναι τόσο καλά τα δημοσιονομικά μας γιατί τα τινάζουν οι εκλογές στον αέρα;

      

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Το ερώτημα είναι γιατί έχουμε 800 σπρέντ. Έχουμε 800 σπρεντ γιατί αυτό που κυριαρχεί είναι η πολιτική αβεβαιότητα, το πολιτικό ζήτημα δηλαδή ότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα οι αγορές, οι δανειστές μας,  οι εταίροι μας ότι την επόμενη μέρα στην χώρα αυτή αφού δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο θα  υπάρχει σταθερότητα  και άρα να έρθουν σε αυτή τη χώρα να επενδύσουν και εδώ και μήνες δεν επενδύουν ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το ερωτηματικό . Άρα λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού  της χώρα και πως διαχειρίζεται τις τύχες αυτού  του τόπου και αυτού του λαού. Γιατί θέλουμε  εκλογές βουλευτικές δεν έχουμε προεδρικές εκλογές, έτσι δεν λέει το σύνταγμα; Γιατί μαζί με τα μνημόνια που σκίζουν ορισμένοι θέλουν να σκίσουν και το σύνταγμα; 

 

ΔΗΜ: Εκτός από τους ορισμένους που σκίζουν τα μνημόνια και ο πρωθυπουργός άρχισε  να τα σκίζει πριν από λίγο καιρό

 

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Ναι δεν διαφωνώ μαζί σας

 

ΔΗΜ: Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τζόγος μικροκομματικός με την αφορμή την εκλογή προέδρου, κάθε φορά το ίδιο γίνεται απλώς τώρα είναι πολύ χειρότερα.

 

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Πιστεύει κανείς ότι είναι η ώρα τώρα για τέτοιου είδους  παιχνίδια; Έχασε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω των τραπεζών 6 δις, η Ιταλία αυτή τη στιγμή κλονίζεται έχουν 500 εκατομμύρια στον αέρα εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, μαζί με τα δικά τους προβλήματα και ο κ. Τσίπρας κουνάει το δάχτυλο. Σε 400 εκατομμύρια κόσμο κουνάει το δάχτυλο και λέει μας χρωστάτε δε σας χρωστάμε. Ζητάμε από τους Ιταλούς οι οποίοι έχουν τέσσερις φορές χρέος παραπάνω από εμάς να μας ρυθμίσουν το χρέος σήμερα που κανείς δεν θέτει θέμα χρέους ελληνικού και ακούω το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη δίμηνη παράταση. Έχει καταλάβει ότι στις 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα είναι στον αέρα; Αλήθεια σε ποια χώρα αναφέρονται; Φοβούμαι ότι διαμορφώνεται μια πεποίθηση σε όλους ότι εμείς είμαστε αδιόρθωτοι, ότι δεν θέλουμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες οι οποίοι αφορούν όλους.

         

ΔΗΜ:  Υπάρχει μια αντίληψη σε κάποιους ανθρώπους ότι   η κυβέρνηση αυτή έχει φτάσει στα όριά της και θέλει να ξεφορτωθεί αυτό το βάρος και από την άλλη το ίδιος βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν είναι αποφασισμένος να το αναλάβει από ότι λέγεται άρα μήπως είμαστε εντελώς στο χείλος του γκρεμού;  Μήπως τότε θα βλέπατε θετικά μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ευρύτερων συνεναίσεων 

 

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Καταρχήν η χώρα έχει τα καλύτερα μεγέθη σε όλη την Ευρώπη ποιος έχει 1,7 ρυθμό ανάπτυξης; Κανένας. Ποιος έχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα ; Κανένας. Ποιος έχει την καλύτερη ισορροπία στις εισαγωγές -εξαγωγές; Είμαστε μια χώρα δηλαδή που έχει πετύχει χάρη στις θυσίες του κόσμου τεράστια πράγματα άρα έχουμε επιτυχίες .Το θέμα είναι γιατί δεν έρχεται επένδυση στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό; Διότι υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας.

Το λάθος της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο και μετά είναι δύο πράγματα το πρώτο είναι ότι ουσιαστικά ακολουθήσαμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι σκίζουμε τα μνημόνια και δεύτερον ότι δεν συνεχίσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Η εκλογή πρόεδρου Δημοκρατίας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο Σαμαρά, στην ΝΔ, στο Βενιζέλο, στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πρόκειται για μια εντολή ευθύνης και συνεννόησης για αλλαγές . Για να φτιάξουμε ένα  πρόγραμμα  για ένα δίκαιο κράτος, για την νομιμότητα, για την ουσία και την αναζήτηση λύσεων και όχι απλή διαχείριση προβλημάτων.

Αυτή η νέα πλειοψηφία βάζει όρους αλλαγών και δημιουργεί ελπίδες και χωρίς παραληρήματα με συνέπεια, με  προσήλωση στο εφικτό και  επιτέλους στο δίκαιο γιατί το δίκαιο είναι το ζητούμενο.

Εγώ διαφωνώ σε  αυτές  τις λογικές , στην δημοκρατία δεν υπάρχουν ειδικού σκοπού  ούτε συμμαχικές κυβερνήσεις ειδικού σκοπού υπάρχει ένα πράγμα  οι εκλεγμένοι πολιτικοί και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις με εντολή. Όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει φεύγει και κυβερνάει κάποιος άλλος.  Μην μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες, δεν λύνονται προβλήματα με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού γιατί οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού δεν παίρνουν αποφάσεις.   

 

ΔΗΜ.: Μήπως έχει κουραστεί ο κ. Σαμαράς;

 

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Όχι πιστεύω ένα και μοναδικό πράγμα υπήρξε μια λογική εν όψει της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και εν όψει της τελικής φάσης εξόδου από μια πραγματικότητα η οποία πράγματι ολοκληρώνεται και μπαίνουμε σε μια νέα εποχή σε λίγο εφόσον φυσικά είμαστε νουνεχείς, συνετοί και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα πλειοψηφία στη χώρα η οποία θα είναι πλειοψηφία των αλλαγών και της δικαιοσύνης.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου

 

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Αν κανείς δει το περιεχόμενο αυτών που λέει ο κ. Παπανδρέου νομίζω ότι είναι πάρα πολύ λογικά πράγματα και στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μας. Είναι ορισμένα πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα, είναι σωστά και δίκαια. Το πρόβλημα είναι ότι λείπει τραγικά στη χώρα αυτή τη στιγμή η ηθική η δίκαιη τολμηρή φωνή του ριζοσπαστικού  μέτρου και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και αυτό φαίνεται τώρα από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Και εδώ θέλουμε ανασυγκρότηση, ένα μεγάλο μέτωπο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο θα είναι μέτωπο εκλογικό σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση μέτωπο ανασύνταξης.

Ανοιχτά από τα κάτω από τους πολίτες χωρίς αρχηγούς, χωρίς προέδρους χωρίς δελφίνους ενωτικά αποφασιστικά είναι πια αναγκαιότητα για τη χώρα. Είναι εθνική αναγκαιότητα η ύπαρξη του κεντρώου κεντροαριστερού σοσιαλδημοκρατικού χώρου.