Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαπαβίτσα

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Ο κ. Λαπαβίτσας είναι αριστερός πανεπιστημιακός δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αφορά την Ελλάδα και αφορά και την Ευρώπη.

Διεκδικούμε μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα , να φύγουμε από τις μνημονιακές πολιτικές, από τις πολιτικές κοινωνικής λιτότητας, από την βάρβαρη φορολαίλαπα ενάντια στον Έλληνα πολίτη και να επιχειρήσουμε και νομίζουμε ότι έχουμε πια αρκετούς συμμάχους οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, σε σοβαρές αλλαγές μέσα στην ίδια την Ευρώπη.

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρχει ένα plan B

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Αυτό που άκουσα προϋποθέτει μια θέση “ενοικιαστή” ότι εμείς σαν Ελλάδα στην Ευρώπη είμαστε κάτι σαν ενοικιαστές. Η δική μας η άποψη είναι ότι είμαστε συνιδιοκτήτες και συνδιαμορφωτές και σήμερα μπορούμε να αποδεικνύουμε και να πείθουμε τις κοινωνίες , δεν λέω ότι θα πείσουμε αυτούς που ακολούθησαν,κατέγραψαν, σχεδίασαν τις μνημονιακές πολιτικές να πείσουμε όμως τις κοινωνίες και αυτό αλλάζει τους συσχετισμούς ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει φέρνει σε συνεχείς υφεσιακούς κύκλους την ίδια την Ευρώπη και βάζει αυτή η πολιτική σε κίνδυνο την συνοχή της .

Ερωτηθείς πόσο σίγουροι είναι ότι οι εταίροι μας θα δεχτούν να πετάξουμε τα προαπαιτούμενα και θα προσέλθουν σε μια συζήτηση επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν πηγαίνει κανείς με σιγουριές, πηγαίνει με θέσεις. Άρα εμείς θα έχουμε μια νωπή εντολή, θα έχουμε κατεβάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ελληνικό λαό αυτό το πρόγραμμα θέλουμε και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό από τον λαό. Ποιος μπορεί άραγε αυτή την απόφαση του ελληνικού λαού να την πετάξει στα σκουπίδια!

Θα μου πείτε μπορούν τα συμφέροντα. Τα συμφέροντα δεν ήταν αυτά που έφεραν την παγκόσμια οικονομική χρηματοπιστωτική κρίση;

Τα συμφέροντα δεν ήταν αυτά τα οποία έκαναν μια συγκεκριμένη πολίτικη σε όλη την Ευρώπη;

Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορετικές απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Ο κ. Λαπαβίτσας ο οποίος είναι ένας πολύ αξιόλογος πανεπιστημιακός από την μεριά του βλέπει με το επιστημονικό του και το πολιτικό του κριτήριο μια συλλογιστική, σας είπε τρία τέσσερα σενάρια. Εμείς σαν κόμμα έχουμε χαράξει μια συγκεκριμένη γραμμή. Και θα σας το πω με δύο άλλους τρόπους, ο ένας είναι ο στίχος που λέει “ όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει για πόλεμο δεν κάνει” και το δεύτερο είναι ότι εμείς δεν θα επαναλάβουμε αυτό που έκαναν οι Πελοποννήσιοι στην άδακρυ μάχη να δούμε τους Σπαρτιάτες και να σηκωθούμε να φύγουμε.

Ερωτηθείς γιατί θα είναι πανάκεια η νωπή λαϊκή εντολή όσον αφορά την θέση των εταίρων στην διαπραγμάτευση

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Όσο μας αφορά δεν είναι ζήτημα πανάκειας είναι ζήτημα αναγκαστικού , μας έχει δοθεί συγκεκριμένη εντολή δεν μας έχει δοθεί λευκή επιταγή. Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ζήτημα ανάγκης. Όσον αφορά τους εταίρους μας είναι ζήτημα σωφροσύνης.

Ερωτηθείς αν έχουν ξεκινήσεις τις συζητήσεις για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Όχι δεν είναι το βασικό. Εμείς θεωρούμε ότι μια νέα Βουλή και με τις δυνατότητες πια για 151 βουλευτές έχει την ικανότητα να επιλέξει πρόσωπο ο οποίος μπορεί να εκφράσει την νέα πολιτική κατάσταση και συγχρόνως να εκφράσει την ενιαία λογική, την ενότητα του ελληνικού λαού.