Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Σταθάκης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν προβληματίζει το ΣΥΡΙΖΑ η μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα  στις δημοσκοπήσεις και  η αύξηση του  ποσοστού του κόσμου που δεν θέλει τώρα εκλογές

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Συγκριτικά μπορεί να δείχνουν μια μικρή μετατόπιση ως προς το ένα ή ως προς το άλλο από αυτές τις δύο τάσεις αλλά θεωρώ ότι είναι μικρές οι μετατοπίσεις και  το κύριο παραμένει. Και εννοώ ως κύριο την ισχυρή πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη της χώρας να πάει σε εκλογές  που θα δώσουν μια καθαρή πολιτική λύση, κάτι το οποίο πλέον δεν είναι θέμα επιλογών ή προτιμήσεων από ότι φαίνεται είναι μια θέση την οποία την συμμερίζονται και οι εταίροι και η κυβέρνηση εφόσον αποδέχτηκε την επιτάχυνση των διαδικασιών. Άρα το ότι χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό αυτό τείνει να γίνει πλέον  κοινός τόπος .

 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ ο εταίρος που χρειάζεται για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποκλείσουμε εκ των πραγμάτων δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι αυτός ο εταίρος σε μια κυβέρνηση τουλάχιστον με την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ασυμβίβαστο. 

 

Ερωτηθείς προς τα που θα στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι ο πολιτικός χάρτης είναι δύσκολο να βρεθούν δυνάμεις που να συγκλίνουν. Από την άλλη πλευρά η δική μου γνώμη λέει το εξής απλό ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε διότι και η στρατηγική των κομμάτων εν όψει των εκλογών θα υπάρξουν πιθανότατα διευρύνσεις, θα υπάρξουν συνεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα ξεδιπλώσει την εκλογική του στρατηγική αφενός. Αφετέρου και τα ίδια τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σύνολό τους  πάνω στο θέμα των συμμαχιών, δεν είναι θέμα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ είναι και των άλλων κομμάτων και οι πολίτες θα κρίνουν. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολιτική έκφραση πολύ διαφορετική από αυτή που στατικά αποτυπώνεται σήμερα. Πιστεύω πολύ ισχυρά στην δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Η δυναμική θα αποτυπωθεί όταν φτάσουμε στην προκήρυξη  των εκλογών , όταν προκηρυχθούν οι εκλογές θα δούμε μια πολύ διαφορετική  δυναμική η οποία θα αποτυπωθεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις.

 

Ερωτηθείς αν θα ήθελε μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Προσωπικά έχω δηλώσει ότι είμαι θετικός σε μια συντεταγμένη προοπτική ανοίγματος με τη ΔΗΜΑΡ. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ελπίζω και εύχομαι να καταλήξουν με θετικό πρόσημο.      

 

ΔΗΜ.: Σε κοινή κάθοδο στις εκλογές;

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Συνεργασία θα είναι, δεν ξέρω τι μορφή θα έχει. Έχουνε γίνει μια ή δύο συναντήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα φαντάζομαι ότι θα επακολουθήσουν και άλλες.

 

Ερωτηθείς τι θα ζητήσουν από τους δανειστές στην περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση αυτό θα ζητήσουμε, αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή θα εφαρμόσουμε και νομίζω ότι η εικόνα της Ευρώπης δεν είναι τόσο αρνητική. Οι εταίροι μας προφανώς θα αποδεχτούν κάποια δημοκρατικά αποτελέσματα στην χώρα και θα προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους επιλογές σε αυτές. Αποκλείεται να είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή οι εκλογές να μην παίζουν τόσο  σημαντικό ρόλο σε μια ευρωπαϊκή χώρα αυτό δεν το πιστεύω.

 

Ερωτηθείς πως θα καλύψουν το κενό στο μεσοδιάστημα της διαπραγμάτευσης

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για όλα τα πράγματα υπάρχουν λύσεις και οι λύσεις προσαρμόζονται και βρίσκονται,  είναι διαθέσιμες για όλα τα ενδεχόμενα.

Έχουμε άπλετο χρόνο μέχρι τον Ιούλιο.   

 

ΔΗΜ: Δεν σας απασχολεί το θέμα με τη ρευστότητα των τραπεζών;

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Καθόλου, έχει γίνει η τραπεζική  ενοποίηση και συνεπώς η ΕΚΤ τηρεί τους κανόνες του ευρωσυστήματος των τραπεζών όπως διαμορφώθηκε αυτό και στο οποίο εντάχθηκαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν είναι η κατάσταση όπως ήτανε πριν από την ευρωπαϊκή ενοποίηση άρα η ΕΚΤ εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο. 

 

ΔΗΜ.: Άρα παραμένει σταθερή η γραμμή να μείνει η χώρα στην ζώνη του ευρώ με όποια θυσία;

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Προφανώς, αυτονόητα θα μείνουμε στη ζώνη του ευρώ.

 

ΔΗΜ: Και πως θα κάνετε αυτό το μαγικό να έχουμε προϋπολογισμούς που δεν θα είναι ελλειμματικοί και από την άλλη να κάνετε τις παροχές που έχετε πει πράγμα που απαιτεί “ζεστό χρήμα”

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το “ζεστό χρήμα” το έχουμε κοστολογήσει και αναφέρομαι στο πρόγραμμα της ΔΕΘ, 6 δις από αυτά είναι ευρωπαϊκής προέλευσης , 3 δις θα προέλθουν από την επανεκκίνηση της οικονομίας  άρα τα μέτρα τα οποία απαιτούν αναδιανομή φορολογικών εσόδων ή δαπανών είναι της τάξης των 3 δις είναι απόλυτα λογικό σε ένα προϋπολογισμό της τάξης των 50 δις άρα και ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός αλλά ταυτόχρονα και ανθρωπιστική ανακούφιση είναι απόλυτα εφικτή.  

 

ΔΗΜ: Plan B  σαν αυτό που μας έλεγε ο κ. Λαπαβίτσας ότι πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για έξοδο από το ευρώ αν οι Ευρωπαίοι μας σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρχει; 

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Κατά τη γνώμη μου όχι. Δεν συμμερίζομαι τίποτα από τις αποτιμήσεις του κ. Λαπαβίτσα.