Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ περιμένω να δω το “σκορ” την Τετάρτη. Αν είναι 165 plus εκτιμώ ότι υπάρχει αισιοδοξία για τους 180. Αν δεν είναι 165 νομίζω ότι πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο και είναι αυτονόητο ότι πάμε σε εκλογές.

 

ΔΗΜ.: Δηλαδή μιλάμε για πιστωτικό γεγονός .

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εκλογές δεν κερδίζονται μόνο βασιζόμενοι πάνω σε οποιαδήποτε αιτιολογίας φόβου ακόμη και αντικειμενικής. Κερδίζονται αφού υπάρχουν και άλλοι παράμετροι θετικοί από το κόμμα που τις διεκδικεί. Γεγονός είναι πάντως ότι όταν άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλάει με απίστευτη αμετροέπεια ότι θα παίζει είτε το ζουρνά είτε τη λίρα και να χορεύει ολόκληρη η Ευρώπη στο ρυθμό της πεντοζάλη καταρχήν είπα ότι αυτός βάζει αυτογκόλ, είναι σαν να μη θέλει να κερδίσει εκλογές αλλά αυτό είναι εσωτερικό θέμα. Όταν όμως είδα χθες το βράδυ είδα ότι αυτή η αποστροφή του λόγου του είχε κάνει το γύρω ολόκληρου του κόσμου εκεί κατάλαβα ότι μπορεί να λένε ότι θέλουν να λένε ότι είμαστε ίσως λίγο υπερβολικοί στην έκφραση φόβου τι θα συμβεί αν τυχόν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές αλλά τελικώς υπάρχει και δόση αληθείας σε αυτό. Για να μη σας πω ότι παρακολουθώντας δηλώσεις στελεχών του δεν έχω καταλάβει  τελικά εάν τους πουν όχι σε αυτά που λεν ότι θα πάνε και θα ζητήσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει “τότε θα μιλήσουμε με το λαό”, τι εννοεί ;

Αυτά είναι πράγματα μη σοβαρά και από μόνοι τους κάνουν σπέκουλα στο κίνδυνο του τι σημαίνει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, οι ίδιο κατά κύριο λόγο. Τώρα αν κάποιοι από εμάς υπερβάλουμε φραστικά και λέμε πράγματα τα οποία δεν βοηθούν κατά την άποψή μου είναι μια άλλη ιστορία. Εγώ πάντως σας λέω από σήμερα ότι αν τυχόν πάμε  σε εκλογές οι εκλογές θα παιχτούν στο ίσια.

Δεν λέω ότι πάμε να κάνουμε περίπατο λέω ότι πάμε να δώσουμε μια μεγάλη και σκληρή μάχη, θυμηθείτε ότι αυτές οι εκλογές θα θυμίσουν τις εκλογές της περιόδου '89-'90 από άποψη πόλωσης. Θα δείτε να αναβιώνει ο διπολισμός πάλι, θα έχουμε πρόσημο με αριθμό 6 μπροστά, θα εξαφανιστούν όλα τα μικρά κεντροαριστερά και όλα τα μικρά κεντροδεξιά κόμματα.

Έχω μάθει να δίνω δύσκολες εκλογικές μάχες , θα τις δώσουμε αρκεί η από εδώ  πλευρά να τις δώσει στο όνομα της παράταξης και του κόμματος και όχι από την υπάρχουσα πίτα τι θα πάρει ο Κακλαμάνης, τι θα πάρει ο Α και ο Β. Φιλοδοξία έχουμε όσοι κατεβαίνουνε στις εκλογές θέλουμε να εκλεγούμε αλλά δεν πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η παράταξη και το κόμμα.            

 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Με αυτούς τους όρους συνεργασία κυβερνητική δηλαδή συνεύρεση στην ίδια κυβέρνηση δεν το βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει.

 

ΔΗΜ: Άρα είναι πολύ πιθανό με δεδομένο ότι λέτε ότι τα μικρά κόμματα μπορεί  να μην μπουν στην Βουλή μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία   

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μα δεν είναι μόνο αυτό είναι και ότι από αυτά που θα μπούνε ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει αποκλείσει όλα. Με το ΚΚΕ και να ήθελε δεν θέλουν οι Κομμουνιστές, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν το θέλει, εάν μπει το ΠΑΣΟΚ περισσότερο πιθανό θεωρώ να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με όσους βουλευτές θα βγάλει και αυτό υπό αίρεση γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει ο Παπανδρέου διότι αν τυχόν επαληθευτούν αυτά που άρχισαν να κυκλοφορούν ότι θα κατέβει στις εκλογές εκεί δεν ξέρω τι εικόνα θα δούμε μπροστά μας το βράδυ των εκλογών .  

 

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι ήταν ορθή η απόφαση να έρθει νωρίτερα η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και το λέω γιατί έγινε τόσο νωρίς γιατί    περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να πάμε  σε εκλογές 25 Ιανουαρίου ή 1 Φεβρουαρίου βολεύει την  ΝΔ αυτό ή βολεύει το ΠΟΑΣΟΚ γιατί θέλει ο κ. Βενιζέλος να προλάβει τον κ. Παπανδρέου 

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το δεύτερο το οποίο είπατε το θεωρώ περισσότερο πιθανόν από εκεί και πέρα μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας οι δύο μήνες τέλος Φεβρουαρίου που οι Τροικανοί  έδωσαν προθεσμία ήταν τελεσίγραφο προς όλες τις πλευρές. Αυτοί είπαν ότι εμείς θέλουμε τέλος  Φεβρουαρίου να υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα με την οποία θα συζητήσουμε. Βγάζετε πρόεδρο, είναι η κυβέρνηση που έχουμε και τώρα, δεν βγάζετε πρόεδρο, όποια προκύψει από τις εκλογές. Ήταν τελεσίγραφο και προς τις δύο πλευρές.

Ας δούμε την Τετάρτη τι γίνεται εγώ δεν χάνω την αισιοδοξία μου αλλά δεν πετώ και στα σύννεφα.       

 

Για την πρόταση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για συνεννόηση

 και προσδιορισμό των  εκλογών το Σεπτέμβριο  

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όταν την πρωτοάκουσα αυτή τη πρόταση στο twitter  μου βγήκα και είπα ότι είναι μια πρόταση που δεν πρέπει να απορριφθεί και πρέπει να συζητηθεί. Δυστυχώς την ίδια μέρα άκουσα ότι η κυβέρνηση την απέρριψε, κατά τη άποψή μου λανθασμένα.