Ο υφυπουργός Εργασίας, κος Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε Αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις επικουρικές συντάξεις

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να αφορά το σύνολο των ταμείων, όπως γνωρίζετε για τα επικουρικά ταμεία υπάρχει η εξαμηνιαία έκθεση, η αναλογιστική μελέτη ή για να το πούμε απλά η εξέταση για το τι γίνεται με τα οικονομικά του κάθε ταμείου και η διοίκηση του ταμείου εκτιμά την ανάγκη προσαρμογής των συντάξεων. Τούτη την ώρα για το σύνολο των ταμείων δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί.  Υπάρχουν συζητήσεις για το ύψος των εσόδων και των πιθανών ελλειμμάτων για το ΕΤΕΑ αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο που να μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι χρειάζεται να γίνει. Το παν είναι να δώσουμε την δυνατότητα με την αύξηση των εσόδων  να μην υπάρχει τέτοιο θέμα. Η αύξηση των εσόδων μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερες καθυστερήσεις αλλά και αύξηση των ασφαλισμένων των ταμείων.

Το ΕΤΕΑ, η διοίκηση είναι αρμόδια για την προσαρμογή των συντάξεων  ανάλογα με τα οικονομικά του. 

 

ΔΗΜ.: Το ότι θα υπάρξει μείωση το θεωρείτε δεδομένο απλώς δεν ξέρουμε το ύψος;

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όσο τα οικονομικά δεν είναι ανθηρά υπάρχουν ζητήματα που σπρώχνουν προς τα κάτω. Ο κανόνας ισχύει γενικά όταν έχει καλύτερα οικονομικά προβλέπεται και αύξηση αλλά προφανώς αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να συζητούμε  αυτό αλλά να αποφευχθεί μείωση διότι ναι μεν αν κάνεις μια απλή λογιστική μπορείς να προσδιορίσεις ένα ποσοστό μείωσης  για να το αντιμετωπίσεις αλλά εάν υπάρχει προοπτική το επόμενο εξάμηνο διαφορετικής κατάστασης μπορεί και η απόφαση του ταμείου να είναι τέτοια που να μην οδηγήσει σε μείωση. 

 

Ερωτηθείς αν συζητάει την υπογραφή αντίστοιχης ρήτρας που υπάρχει για την επικουρική σύνταξη και για την κύρια σύνταξη όπως φαίνεται ότι ζητάει η Τρόικα

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι είναι τελείως διαφορετικό, όπως ξέρετε υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις. Η απόφαση η πολιτική ότι δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων και  ότι από το '17 και ύστερα θα ισχύσει και ο κανόνας σύνδεσης ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ ούτως ώστε να έχουμε και μικρές αυξήσεις αυτό έχει αντίκρισμα και στην πραγματικότητα δεν είναι δηλαδή μια πολιτική απόφαση μόνο.

Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι σε θέση να στηρίξουν  αυτή την απόφαση, δεν υπάρχει ανάγκη για διαφοροποιήσεις βεβαίως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού εξαρτάται από τις γενικότερες εξελίξεις. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξουν ανατροπές στην οικονομία, πισωγύρισμα και μείωση αυτών που έχουμε πετύχει και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των οικονομικών και αυτό γιατί μόνο στα ταμεία ιδιωτικής ασφάλισης η κρατική συμμετοχή είναι περίπου 9 δις.

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:  Ελπίζω να συγκεντρωθούν στην κατεύθυνση της εκλογής προέδρου προκειμένου να μην ολιγωρήσουμε στην αντιμετώπιση θεμάτων και προβλημάτων τα οποία επείγουν. Δυστυχώς ο χρόνος συνέπεσε με μεγάλα θέματα που πρέπει η χώρα να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση και να μπούμε στην συζήτηση για την διευθέτηση και την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και βεβαίως για να έχουμε την εξασφάλιση της πιστωτικής ασφάλειας για την χώρα τα επόμενα χρόνια

 

Ερωτηθείς αν βιάστηκε η χώρα για την έξοδο από το μνημόνιο    

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι δεν νομίζω γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Δύο μήνες παράταση πήρε η διάρκεια του προγράμματος και αυτό πιστοποιεί ότι είμαστε κοντά στο τέλος. Για να λήξει επί της ουσίας το πρόγραμμα πρέπει η Ελλάδα να διασφαλίσει ότι μπορεί να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια από την ελεύθερη αγορά αν αυτό δεν είναι κατορθωτό λόγω ή της κατάστασης που υπάρχει με τα επιτόκια στην διεθνή αγορά είτε για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα των ιδιωτικών αυτών κολοσσών που δανείζουν τα κράτη θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική γραμμή η λεγόμενη πιστωτική γραμμή από τους μηχανισμούς της Ευρώπης.

 

Ερωτηθείς αν θα έβλεπε θετικά την πιθανότητα μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού χωρίς τον κ. Σαμαρά στην αρχηγεία

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αν μπαίνει πρώτα η κομματική σκοπιμότητα του όποιου κάνει την πρόταση δεν κάνουμε δουλειά. Εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικού σκοπού στην οποία θα μπορούν να μετέχουν και άλλοι. Νομίζω ότι είναι ευπρόσδεκτοι στην προσπάθεια, δεν το έχει αρνηθεί ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ αντίθετα επιζητούν την συνεργασία όλων για να προχωρήσουμε. Δεν είναι ο σκοπός να γίνει μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού για να πάμε σε εκλογές ...

 

ΔΗΜ.: Με τον κ. Σαμαρά στο τιμόνι γιατί αυτό τονίζεται από αυτούς που το συζητάνε αυτό  

 

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είναι λάθος όμως πρέπει να γίνει εθνική συνεννόηση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα, να υπάρξει πιστωτική ασφάλεια και βεβαίως μετά έρχονται και οι εκλογές. Αλλά ειδικού εκλογικού σκοπού νομίζω ότι αυτό οδηγεί σε λάθος δρόμο.