Αυτό το Σάββατο μη χάσετε τον πρώτο τόμο της σειράς, «ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΑΙ TOY ΕΛΛΗΝΟ - ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1940-1941), Η ΠΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (1923 - 1940)».

Ο πρώτος τόμος από την σειρά περιγράφει όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Όπως αναφέρει ο τότε ταξίαρχος Κ.Ευαγγελίου στην εισαγωγή της πρώτης έκδοσης το 1958, μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων βάσει των επίσημων στοιχείων διαπιστώθηκε η ιστορική αλήθεια αφενός της ευθείας και έντιμης στάσης της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης για αποφυγή του πολέμου με την Ιταλία, αφετέρου της προκλητικής στάσης της Ιταλικής Κυβέρνησης η οποία επεδίωκε πάντα να βρει αφορμές για την κήρυξη του πολέμου. Μάλιστα έγινε προσπάθεια για να συγκεντρωθούν πολλά στοιχεία και από τους πρωταγωνιστές της ιταλικής πλευράς, τα οποία αποδεικνύουν τις κατακτητικές βλέψεις της Ιταλίας. Οι στρατιωτικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την Άνοιξη του έτους 1939 και το έτος 1940 αποτέλεσαν ένα αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας και μελέτης με σκοπό να φανεί καλύτερα ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η όλη κατάσταση από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Στρατιωτική Ηγεσία.

Από την Μικρασιατική Εκστρατεία και τη διάλυση του Στρατού του Έβρου μέχρι την Ιταλική επιθέση κατά της Ελλάδας, μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα 18 περίπου ετών κατά το οποίο η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε καμιά εχθρική επίθεση. Έζησε σε ειρήνη. Ο πρώτος τόμος αναφέρει τα πάντα για την σύνδεση των δύο ανωτέρω πολεμικών περιόδων, όσον αφορά την προπαρασκευή της χώρας για πόλεμο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην πρώτη έκδοση του 1962 ο τότε επικεφαλής της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού Αρχιστράτηγος Κ. Κανελλόπουλος στον πρόλογο του τόμου, χάρη στην στρατιωτική αυτή προπαρασκευή η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχώς την Ιταλική εισβολή και τίμησε τη σημαία της όταν εξαπολύθηκε κατά αυτής και η Γερμανική επίθεση. Υπήρξε ευτυχές γεγονός, όπως αναφέρει ο ίδιος, ότι από στρατιωτικής πλευράς κατά την τελευταία πενταετία πριν την Ιταλική εισβολή επικεφαλής της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν ο πεπειραμένος στρατιωτικός Ιωάννης Μεταξάς. Διέθεσε όλα τα οικονομικά μέσα για τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας για να αναπληρώσει τις παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που αδυνατούσαν, όπως αναφέρει, να προπαρασκευάσουν και να εφοδιάσουν τις Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρη στην προπαρασκευή αυτή, τον πολυετή μόχθο του Σώματος των Ελλήνων αξιωματικών και το υψηλό ηθικό του Ελληνικού λαού, τα Ελληνικά όπλα στέφτηκαν με τις νίκες του Καλαμά, του Μόροβα, της Πίνδου, της Κλεισούρας και πολλών άλλων ακόμη.