Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κος Νίκος Τσούκαλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους  δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Κουβέλη ότι ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος και ότι δεν θεωρεί αποστάτες όσους βουλευτές ψηφίσουν ναι για πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ν.ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ο κ. Κουβέλης επανάλαβε τη βασική συνταγματική αρχή ότι ο βουλευτής είναι υπεύθυνος να εκπροσωπεί το έθνος και ψηφίζει κατά συνείδηση. Βεβαίως στην δήλωσή του ανέφερε με σαφήνεια ότι υπάρχει πρόσφατη ομόφωνη  απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και εκτελεστικής επιτροπής ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει πρόεδρο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές

Ν.ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι βιώνουμε πραγματικά τις συνέπειες της κρίσης, αυτή την περίοδο κατανοούμε τι σημαίνει κρίση, τι σημαίνει αδιέξοδα. Νιώθω τους πολιτικούς ηγέτες της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ουσιαστικά παίζουν τη χώρα στα ζάρια και αναφέρομαι πρωτίστως στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η κρίση και το αδιέξοδο που βρισκόμαστε  οφείλεται πρωτίστως στην κυβέρνηση και δευτερευόντως στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τις θέσεις του τις γνωρίζαμε , μπορούσαμε να τις αξιολογήσουμε αλλά το πλήρες αδιέξοδο που ήρθε η χώρα  προήλθε από το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς “έσκισε το μνημόνιο”    

Ερωτηθείς αν και στις τρεις ψηφοφορίες θα ψηφίσει παρών

Ν.ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Εγώ θα ταυτιστώ με την απόφαση του κόμματός μου σας λέω όμως ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα υπενθυμίζουμε ότι  υπάρχει στο τραπέζι η συμβιβαστική πρόταση την οποία κατέθεσαν τα επτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και οι οκτώ βουλευτές απευθυνόμενη αυτή η έκκληση  και προς τα δύο κόμματα προκειμένου να συμμορφωθούν με τα στοιχειώδη. Δυστυχώς απερρίφθη και από τα δύο κόμματα μέσα στα πλαίσια των ιδιοτελών επιδιώξεων που έχουν και οι δύο.  

ΔΗΜ: Αν αυτή τη στιγμή λέγαμε ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται να αποσυρθεί και να γίνει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών εσείς θα ψηφίζατε τότε για πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Ν.ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Η εκτίμησή μου και ο πυρήνας της πρότασής μας είναι να εξασφαλίσουμε έστω και τελευταία στιγμή στοιχειώδη συναίνεση στο πολιτικό σκηνικό . Εκτιμώ ότι οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία χωρίς την συναίνεση ή έστω την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει, δεν θα είναι βιώσιμη. Και σε τελευταία ανάλυση αν κατατεθεί μια τέτοια πρόταση θα αξιολογηθεί και από τα όργανα του κόμματος .