Ο πρόεδρος της Ένωσης Δανειοληπτών-καταναλωτών, κος Γιάννης Βασαριώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε Αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τους πλειστηριασμούς

Γ.ΒΑΣΑΡΙΩΤΗΣ:  Από την 01/01/15 ουσιαστικά θα απελευθερωθούν. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι  για τέσσερα χρόνια υπήρχε μια γενική οριζόντια άρση  πλειστηριασμών και τον τελευταίο χρόνο υπήρχε αυτή η ρύθμιση η οποία ήταν μια τροπολογία που έλεγε τι αν έχεις τα όρια των 200-270 χιλιάδων και κάποια άλλα κριτήρια δεν θα κινδυνεύεις οπότε με αυτή την έννοια δεν έγιναν πλειστηριασμοί γιατί  λίγοι έπιαναν αυτά τα όρια , έγιναν μόνο στις περιπτώσεις που δεν κάλυπταν αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό που λέει ο κώδικας, για να καταλάβετε πόσο αφηρημένος είναι για να προστατεύσει μεγάλη έκταση ακινήτων, είναι ουσιαστικά ότι βάζει τις τράπεζες να κάνουν εξωδικαστική διευθέτηση και έχει μια σειρά από τρόπους για να την κάνουν  και τους λέει  αν είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν  και να παρέχουν επαρκή χρόνο στο δανειολήπτη προκειμένου να τους  εκθέσει τα οικονομικά στοιχεία και αυτοί να τα εξετάσουν κάτι που ενδεχομένως δεν κάνανε. Αυτό δηλαδή είναι κάτι σαν ευχολόγιο, σαν γενική αρχή  και το δεύτερο που τους λέει είναι ότι την περίοδο αυτή αναστολής που εξετάζουν το αίτημά του να μην προβαίνουν σε κάποια ενέργεια νομικά προκειμένου να μην αλλάξουν και τη θέση του άλλου πιστωτή, της άλλης τράπεζας που μπορεί να χρωστάει ο δανειολήπτης. Αυτό δεν προστατεύει , δεν είναι άρση πλειστηριασμών.

 

Ερωτηθείς αν έχουν γίνει πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών

 

Γ.ΒΑΣΑΡΙΩΤΗΣ:  Έχουν γίνει, πέρυσι έγιναν αρκετοί. Κάποιοι σταματήσαν και κάποιοι προχώρησαν  στη διαδικασία από εκεί και πέρα για την αγορά από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Δεν υπήρχε στις περισσότερες περιπτώσεις από αυτές που προχώρησε η διαδικασία του πλειστηριασμού κάποιος αγοραστής γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει από φέτος γιατί φέτος θα μιλήσουμε για άλλα ακίνητα για πολύ περισσότερα.