Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κος Κώστας Σκρέκας , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν έχει την αίσθηση ότι οδεύει η χώρα προς εκλογές

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Για μένα θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν εκλεγεί πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία. Είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές θα βγάλουν πρόεδρο της δημοκρατίας. 

Αντλώ αυτή την αισιοδοξία από την κοινή λογική, θεωρώ ότι είναι καταστροφικό αυτή τη στιγμή για τη χώρα να προσφύγουμε σε εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα που είναι κοινή λογική για τους περισσότερους Έλληνες πιστεύω ότι θα επικρατήσει και στους  βουλευτές  που έχουν εκ της θέσεώς τους εικόνα ολόκληρου του θέματος, μπορούν δηλαδή να αξιολογήσουν ποια είναι η  κατάσταση στη χώρα και είμαι βέβαιος ότι δεν θα βάλουνε τη χώρα σε περιπέτειες.

Είμαι βέβαιος απολύτως ότι θα βρεθούν τουλάχιστον 180 βουλευτές οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την πορεία της και δεν θα επιστρέψει στα παλιά. 

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο πια ότι έχει αλλάξει πορεία και ότι έχουμε πια μπει σε μια πορεία ανάκαμψης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και που θα δώσει εισοδήματα στον κόσμο και που θα λύσει προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό δεν γίνεται με ένα κουμπί θέλει λίγο χρόνο αυτό δεν πρέπει να το ανακόψουμε.

 

ΔΗΜ: Δηλαδή λέτε ότι πέτυχε το μνημόνιο και αφού πέτυχε γιατί να φύγουμε από αυτό; 

 

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Εκείνο το οποίο σίγουρα πέτυχε και δεν πρέπει να πάει χαμένο είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού γιατί το βασικό που είναι τα δημοσιονομικά κατά βάση επιτεύχθηκε.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσαν οι μισθωτοί του δημοσίου, οι συνταξιούχοι. Η αλήθεια είναι ότι περικόπηκαν συντάξεις, περικόπηκαν μισθοί και φυσικά πολλές άλλες λειτουργικές δαπάνες, περίπου 30 δις € περικόπηκαν σε σχέση με έξι χρόνια πριν και έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου η Ελλάδα είναι στα πόδια της αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο άνεργοι δεν έχουν την δυσκολία του να βρούνε δουλειά την επόμενη μέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα του κόσμου  αλλά έχει αλλάξει πορεία η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή όποιος εκβιάζει την προσφυγή της χώρας σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για μένα διαπράττει ένα αδίκημα, ένα παράπτωμα πολιτικό το οποίο δεν θα έπρεπε να το κάνει.  

 

Για την μη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

 

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε γιατί με αφορμή του προέδρου τώρα δεν έχουμε τη συναίνεση; Ας έρθει ο κ. Τσίπρας να πει ότι εμείς βλέπουμε πόσο δύσκολη είναι η στιγμή, έχουμε μόνο έναν υποψήφιο... Είπατε  ότι η κυβέρνηση εκβίασε με την εκλογή του προέδρου φανταστείτε να πηγαίναμε  ένα -δύο μήνες για να βγάλουμε πρόεδρο, αυτό που γίνεται τώρα θα γινόταν δύο μήνες αργότερα, να πηγαίναμε μετά ίσως αν δεν εκλεγόταν πρόεδρος  σε μια προεκλογική περίοδο μέχρι τον Απρίλιο.  Φανταστείτε στην αρχή της χρονιάς που είναι το καλό ξεκίνημα της οικονομίας εμείς να είχαμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο τριών μηνών. Ήταν υπεύθυνη πολιτική κίνηση που έγινε τώρα.

Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει συναίνεση και αν δεν υπάρχει μεταξύ του κ. Τσίπρα θα υπάρξει σε επίπεδο βουλευτών γιατί ο κάθε βουλευτής είναι υπεύθυνος. Εγώ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υπάρξει, πιστεύω ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.         

 

ΔΗΜ: Εδώ υπάρχει ένας τακτικισμός από την κυβέρνηση, αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να μην μπούμε σε περιπέτειες και να μην έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και με αφορμή την προεδρική εκλογή και με ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα έκλεινε  τη συμφωνία που έπρεπε να κλείσει με την Τρόικα, θα συμφωνούσε με αυτά που ζητούσε η Τρόικα και θα πήγαινε μετά στο λαό και θα έλεγε ότι εγώ προτείνω τον κ. Δήμα για πρόεδρο Δημοκρατίας , έχω διασφαλίσει τη χώρα και μετά αν δεν μ' εμπιστευτεί ο κόσμος θα οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Το γεγονός ότι έχει παραμείνει ανοιχτή η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δείχνει ότι είναι μια επιλογή της σημερινής κυβέρνησης .

 

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Η Τρόικα βλέπουν μια χώρα, δεν βλέπουν κυβερνήσεις. Η πολιτεία αυτή πρέπει να έχει κάνει μια συμφωνία με τη Τρόικα όταν έχει μια αντιπολίτευση η οποία λέει δεν θα δεχτούμε καμία απόφαση, καμία συμφωνία που έχει κάνει μια προηγούμενη κυβέρνηση  και εγώ οδηγώ τη χώρα σε εκλογές επειδή δεν συναινώ σε καμία περίπτωση για το μοναδικό πρόσωπο που είναι υποψήφιος  τι έπρεπε να κάνει η Τρόικα;  Η Τρόικα  λέει “αποφασίστε σε αυτή τη χώρα ποιος  θα κυβερνήσει και ελάτε να συμφωνήσουμε”, αυτό κάνει η Τρόικα. 

Εγώ πιστεύω ότι προλαβαίνει να το αλλάξει ο κ. Τσίπρας και επειδή μιλάω με αρκετούς συναδέλφους βουλευτές από όλους τους χώρους  να ξέρετε ότι αν ήταν μυστική η ψήφος 250 θα είχαμε δεν θα είχαμε 180.

Γιατί δεν κατέβασε υποψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί θέλει εκλογές άρα ποιος εκβιάζει;

 

Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

 

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Καταρχήν στην Ελλάδα υπάρχει το νομικό  πλαίσιο το οποίο προστατεύει τον πολίτη ο οποίος βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια , είναι ο νόμος Κατσέλη στον οποίο έχουνε προσφύγει το 98% των ανθρώπων που είχανε οικονομική δυσχέρεια για να προστατέψουν την περιουσία τους μέχρι να εκδικάσει ο δικαστής. Σε αυτό το νόμο δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ο νόμος Κατσέλη ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει.

Για το 2% που δεν έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη από 01/01/15  τίθεται για πρώτη φορά κώδικας δεοντολογίας  από την πολιτεία ο οποίος εποπτεύεται, ουσιαστικά επιβάλλεται από την τράπεζα της Ελλάδος στις τράπεζες και ο οποίος λέει ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που κάνει  μια τράπεζα οποιαδήποτε καταγγελία για οποιαδήποτε οφειλή πρέπει να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα διάστημα έξι μηνών μέχρι να προχωρήσει σε επόμενα βήματα. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μια δυνατότητα μέχρι ο άνθρωπος να καταφύγει στο νομικό πλαίσιο που έχει, είτε στο νόμο Κατσέλη είτε σε κάποιο άλλο νομοθετικό πλαίσιο για να αποδείξει ότι βρίσκεται σε δυσχέρεια και να ρυθμίσει τις οφειλές του. 

Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως στο νόμο Κατσέλη ο οποίος όπως ισχύει τώρα θα ισχύει και μετά 01/01/15.

 

Για τον αναπτυξιακό νόμο

 

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ:  Ο αναπτυξιακός νόμος  δίνει κάτω του μισού δις χρήματα στην Ελλάδα, ο νόμος που περνάμε σήμερα και μάλιστα τον περνάμε δυστυχώς  ως κατεπείγον νόμο  ο οποίος διασφαλίζει ότι την επόμενη  εξαετία τα 26 δις του ΕΣΠΑ θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά με ένα νέο νόμο όπου απλοποιούνται οι διαδικασίες, επιταχύνονται οι διαδικασίες έτσι ώστε πολύ γρήγορα να περάσουν αυτά τα χρήματα στην αγορά. Υπολογίζουμε ότι 12 δις περίπου το 2015 θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία και συνεχίζουμε τον αναπτυξιακό νόμο που υπάρχει δυνατότητα ακόμα και σε μερικές μέρες να  βγει σε διαβούλευση. Δεν σταματάμε και σε αυτό.