Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πνίξτε τον Φουνταριστό” και στους δημοσιογράφους Μηνά Τσαμόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι έτσι όπως πάμε μάλλον θα πάμε για εκλογές οπότε θα τρέχουμε όλοι. Δεν βλέπω να μαζεύονται οι 180 ιδιαίτερα μετά την στάση της ΔΗΜΑΡ που είναι μια στάση πολύ περίεργη. Δεν νομίζω να φτάσουν τους 170, νομίζω όμως  ότι μπορεί να  φτάσει  τους 165 -166.

Χωρίς ένα κόμμα και αυτό το κόμμα είναι η ΔΗΜΑΡ  γιατί με τους ΑΝΕΛ δεν υπάρχει σημείο επαφής, εδώ ζούμε καταστάσεις Τζέιμς Μποντ με τους ΑΝΕΛ. Με τη ΔΗΜΑΡ είναι η οποία φαίνεται ότι ενώ οι βουλευτές της θέλουν  η ηγεσία έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς δηλαδή τους οποίους έβριζε και τους οποίους θεωρούσε αντιευρωπαϊστές και επικίνδυνους και για τους οποίους έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ τώρα πάει να τους ξαναβρεί.

 

Ερωτηθείς αν είναι καλό το ότι πάμε σε εκλογές 

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι ένα υψηλό ρίσκο για τη χώρα γιατί οτιδήποτε και να γίνει η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί. Εδώ είμαστε στην κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης ακόμα και να πάμε σε εκλογές ακόμα και να κερδίσει η ΝΔ και να παραμείνει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει θα αλλάξουν πρόσωπα αυτό είναι σίγουρο πως λοιπόν μέσα σε 15 μέρες από την ήμερα που θα σχηματίσει κυβέρνηση τα νέα πρόσωπα θα κλείσουν μια τόσο μεγάλη συμφωνία! Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα.

ΔΗΜ: Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε οπότε;

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Οπότε τι θα κάνουμε η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, και ιδιαίτερα όταν μιλάει ο κόσμος δεν υπάρχει αδιέξοδο το θέμα είναι ότι πάμε για τους λάθος λόγους  σε εκλογές.

 

ΔΗΜ: Μήπως το επεδίωξε ο πρωθυπουργός με αυτή την απόφασή του να βγάλουμε πρόεδρο πιο νωρίς;

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι καλά έκανε. Έχουμε πάρει μια παράταση της συμφωνίας που έχουμε με την Ευρώπη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δηλαδή πότε πρέπει να κάνει τις εκλογές στις 28 Φεβρουαρίου που τελειώνει και η συμφωνία και την επόμενη μέρα να είναι η νέα κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει  καμία συμφωνία χρηματοδότησης; Ξέρετε τι πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης; Ούτε οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ρευστότητας. Δεν μπορούν ούτε οι τράπεζες να πάνε να δανειστούν  για να έχουνε ρευστότητα είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα, δεν είναι μόνο το πρόβλημα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα όλης της οικονομίας ,δεν είναι μόνο του κρατικού προϋπολογισμού.

Για την οικονομία πάμε στις εκλογές. Και πάμε βασικά γιατί ο  ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχουν καταλάβει ότι έχουν αυτή τη στιγμή την τελευταία τους ευκαιρία με το δημοσκοπικό προβάδισμα. Θεωρώ ότι αισθάνονται ότι έχουν μια σφαίρα στην θαλάμη του όπλου τους και αυτή πρέπει να την πυροβολήσουν οπωσδήποτε

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία ενός κόμματος

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι  πολύ καλύτερες είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας από τις αυτοδυναμίες και ιδιαίτερα όταν έχεις να πάρεις πολύ δύσκολες αποφάσεις.  Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εκλογές ζητώντας αυτοδυναμία γιατί μέχρι τώρα δεν έχει πει με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί, μόνο με την Αριστερά λέει με τα αδελφάκια του δηλαδή το ΚΚΕ αλλά το ΚΚΕ έχει πει όχι. Με ποιον θα συνεργαστεί δεν μας λέει, δεν μπορεί να συνεργαστεί με την ΝΔ, δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, με τη ΔΗΜΑΡ από ότι φαίνεται θα πάνε σε μια εκλογική συμφωνία με ποιον θα συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ;  Αμφιβάλλω αν θα μπουν στην Βουλή.  Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές νομίζω ότι αυτό είναι ακόμα μαχητό, είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει και αυτό φέρνει το μεγάλο λάθος του εκλογικού σχεδιασμού γιατί αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει και δεν έχει δείξει και με ποιον μπορεί να κυβερνήσει. Αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν μια πολύ μεγάλη ανασφάλεια βάλτε και ότι όντως καταλληλότερος θεωρείται ο Σαμαράς από τον Τσίπρα δηλαδή πιο ώριμος και πιο ικανός για αυτή την καρέκλα. Βάλτε και το ότι πάμε και σε μια λογική σύγκρουση Δεξιάς Αριστεράς με παλιούς όρους  γιατί δεν πάμε με μια Κεντροαριστερά, δεν πάμε σε μια Σοσιαλδημοκρατία  πάμε σε μια πλήρη αναθεώρηση των όσων έχουμε δει  όλα αυτά τα χρόνια , πάμε για μια άλλου τύπου πολιτική πρόταση η οποία λέει “πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”, αυτό το αίσθημα της αβεβαιότητας δεν ξέρω αν μπορεί να κερδίσει  εκλογές.

Για το νέο κόμμα που φημολογείται ότι θα φτιάξει ο κ. Παπανδρέου και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Θεωρώ ότι μπορεί να επηρεάσει το χώρο  μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ. Θα επηρεάσει και νομίζω ότι θα ανακόψει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για την πόλη του Πειραιά

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Στον Πειραιά φτάνουνε 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι με κρουαζιερόπλοια και δυστυχώς αυτούς τους ανθρώπους ο Πειραιάς δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει και για αυτό ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του κ. Μώραλη  να ξεκινήσει με την προβολή του Πειραιά.

Το πιο βασικό πράγμα που είπαμε χθες για την κρουαζιέρα είναι ότι οι ίδιοι οι προορισμοί είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών τους  προς τους τουρίστες αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Αυτό βγήκε ως συμπέρασμα από όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που μετείχαν χθες. Νομίζω ότι ο Πειραιάς κάνει για πρώτη φορά αυτά τα βήματα  που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό.

 

Για την Cosco

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην χώρα την εποχή της κρίσης και λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε αυτή την επένδυση. Είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση όλη αυτή την περίοδο και με προσχηματικό τρόπο δεν στήριξε αυτή την επένδυση. Νομίζω ότι θα δούμε τον Πειραιά να κατακτά πλέον,  μετά την ολοκλήρωσή της, την πρώτη θέση σαν λιμάνι εμποροκιβωτίων στην Μεσόγειο και αυτό νομίζω ότι θα φέρει πολύ μεγαλύτερη οφέλη από ότι τις άμεσες θέσεις εργασίας  που δημιουργεί αυτή η επένδυση. Φέρνει τον Πειραιά πρώτο στη λίστα, δημιουργεί μια φοβερή κινητικότητα και βέβαια θα ευνοήσει αυτή η αύξηση της κίνησης και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.