Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Παναγιώτης Κουρουπλής , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε Αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Π.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ: Αν επρόκειτο η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό με βάση την λογική των πραγμάτων θα έπρεπε στην δεύτερη ψηφοφορία να έχει πιάσει 174 με 175 βουλευτές, τώρα 168 βουλευτές ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε.  Για να βρεθούν 12 βουλευτές θα πρέπει να διαλυθούν κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Είμαι βέβαιος και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι και το στρατόπεδο το κυβερνητικό ετοιμάζεται για εκλογές.

Ερωτηθείς αν η ιστορία Χαϊκάλη βάζει το ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας 

Π.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει και θα το προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Αυτό είναι δηλωμένο και θέση καθαρή από εκεί και πέρα έχει δηλώσει ο πρόεδρος ότι η κυβέρνηση θα είναι ευρύτερου φάσματος άρα θα συμμετέχουν και άλλοι άνθρωποι γιατί η διαπραγμάτευση που θέλουμε να κάνουμε θα πρέπει να απηχεί την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ελληνικού λαού. Αλλά και με τα κόμματα που δεν θα είναι στην κυβέρνηση δηλαδή την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουμε μια συνεννόηση δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε  ο κ. Σαμαράς να έχει τρία χρόνια να ζητήσει να δει τον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι στην λογική των πραγμάτων ούτε στην θεώρηση μας αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να συζητούμε.  Όσες διαφωνίες και να έχουμε πάντα από την συζήτηση κάτι βγαίνει.

 

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι μπορεί να είναι και κάποια πρόσωπα που ενδεχομένως  είναι και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΝΔ  

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ: Όχι μπορεί να είναι κάποια πρόσωπα του ευρύτερου χώρου που δεν είναι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ , κάποια πρόσωπα που μπορεί να είναι του συντηρητικού χώρου, κάποιο πρόσωπο που να μην είναι πολιτικός  αλλά να είναι ένας μετριοπαθής πολίτης επιστήμονας που δεν είναι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ 

 

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ: Για μας την αστάθεια την πολιτική στη χώρα τη γεννά η μη βιωσιμότητα του χρέους  δεν είναι ο Σαμαράς ή ο Παπανδρέου ή ο Παπαδήμος βλέπετε ότι μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια τρεις πρωθυπουργοί έχουν καταναλωθεί τώρα ετοιμάζεται να καταναλωθεί και ο κ. Σαμαράς γιατί ακριβώς το χρέος είναι αυτό που δημιουργεί όλη αυτή την αστάθεια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να το καταστήσει με μια πραγματική διαπραγμάτευση βιώσιμο θα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια τύχη.

Για αυτό λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πει προεκλογικά και επειδή κουβαλάει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το ηθικό πλεονέκτημα ότι δεν κυβέρνησε  και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να του πει “λες τα ίδια που λένε και οι άλλοι” θα πρέπει αυτά που θα πει να τα μετρήσουμε καλά γιατί πρέπει να τα υλοποιήσουμε.

 

Για την πολυγλωσσία στο ΣΥΡΙΖΑ

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ: Είναι και λίγο υπερβολή, τα μεγάλα κόμματα δεν είναι δυνατόν να έχουνε ταυτότητα δηλαδή στην ΝΔ υπάρχει ταυτότητα απόψεων; Είναι δηλαδή ίδιες οι απόψεις του Σαμαρά με της Ντόρας ή και άλλων στελεχών; Καμία σχέση. Τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ το παραμικρό το διογκώνουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βεβαίως μπορεί να έχουν μια προσέγγιση ίσως περισσότερο γλωσσική να φαίνεται διαφορετική αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το χρέος είναι καθαρή η θέση του. Έχει πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εκδοχές που κάποιοι ενδεχομένως να τις εκφωνούν πως θα καταστεί το χρέος βιώσιμο θα γίνει κούρεμα, θα γίνει πάγωμα πληρωμών για δύο τρία χρόνια που είναι και αυτός ένας από τους όρους που θέτουμε, θα είναι ρήτρα ανάπτυξης, θα απλωθεί το υπόλοιπο χρέος;  Είναι διάφορες προσεγγίσεις που υπάρχουν ωστόσο αυτό θα μπει στο τραπέζι . Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει και αυτό αρχίζουν να το υποστηρίζουν πολλοί σοβαροί παράγοντες  και αναλυτές στην Ευρώπη ότι χωρίς να καταστεί το χρέος βιώσιμο, χωρίς να κουρευτεί δεν γίνεται. Το επιχείρημα τώρα αντί η κυβέρνηση να έρθει και να πει ότι” κύριοι από αυτές τις λαθεμένες σας πολιτικές είχε κόστος και η κοινωνία και η οικονομία” και να το πει ποιο είναι αυτό το κόστος και να το διεκδικήσει σε ένα αναπτυξιακό κομμάτι, σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα πρέπει να στηριχθεί από την ΕΕ έρχεται και λέει το χρέος είναι βιώσιμο.