Ο υπουργός Άμυνας, κος Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης από το πλοίο Norman Atlantic

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει αξιοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός των δικών μας σύγχρονων και μεγαλυτέρων ελικοπτέρων από τον Ιταλό συντονιστή της επιχείρησης. Χθες το βράδυ οι Ιταλοί θεώρησαν ότι μπορούν να καταφέρουν να μεταφέρουν τους επιβαίνοντες στο πλοίο που κινδύνευε προσεγγίζοντας το δικό τους ελικοπτεροφόρο το Saint George δίπλα. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και μετά αυτό άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα  που είχαμε θέσει την διάθεσή τους στις 3 η ώρα το πρωί δηλαδή εκτός από το ένα super Puma που ήδη επιχειρούσε  ένα άλλο super Puma και ένα S70 τα οποία είχαμε θέσει στην διάθεσή τους από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Εκτός από αυτά έχουμε θέσει και άλλα τέσσερα ελικόπτερα στην διάθεσή τους, έχουμε μετακινήσει δε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας σήμερα το πρωί και άλλα δύο ΝΗ90  ώστε να έχουμε έναν εντυπωσιακό στόλο ελικοπτέρων για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο χρειάζεται .

 

Για τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης του πλοίου

 

Είμαι ευγνώμων σε αυτούς τους ανθρώπους που ρίσκαραν και τη ζωή τους, οι καιρικές συνθήκες ήταν απίστευτες. Τα ελικόπτερα για να φτάσουν στην Κέρκυρα πέρασαν από 10 και 11 Μποφόρ, η φρεγάτα Ναβαρίνο που έχει άλλο ένα ελικόπτερο και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα  επίσης στην διάθεση της επιχείρησης διάσωσης πέρασε από απίστευτους καιρούς ανεβαίνοντας το Ιόνιο . Έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια επιχείρηση, εκτός από αυτό έχουμε C130  στο αεροδρόμιο του Λέτσε  για να μεταφέρει από το Μπάρι ή από Μπρίντιζι δεν ξέρουμε που θα τους πάνε τους Έλληνες αυτούς που θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Έχουμε συνεννόηση με τις Αλβανικές αρχές ώστε να υπάρχει υποδοχή αν πάνε κάποιοι εκεί, έχουμε μιλήσει με την υπουργό και έχουμε C130  και στην διάθεσή τους. Επίσης έχουμε ομάδα γιατρών και έχουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία έτοιμα να δεχτούν στην Αθήνα όποιον από αυτούς τους ανθρώπους  έρχονται και χρειάζονται περίθαλψη.  Δηλαδή υπάρχει ομάδα στρατιωτικών γιατρών που θα τους υποδεχτεί σε όποιο αεροδρόμιο επιλέξουμε να τους φέρουμε με το C130  και από εκεί και πέρα υπάρχει σύστημα να τους μεταφέρει εφόσον επιθυμούν ή χρειάζεται σε ένα από τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία. Νομίζω ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να χειριστούμε το θέμα με κάθε τρόπο.        

Ερωτηθείς που θα πάνε οι Ιταλικές αρχές το πλοίο

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συμβουλή μας στον Ιταλό συντονιστή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν το πλοίο να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία με το κριτήριο της απόστασης. Η Αλβανία απέχει 14-15 μίλια οι ακτές της Ιταλίας απέχουν πάνω από 40 μίλια και όταν λέμε βελτίωση καιρικών συνθηκών μιλάμε για 7 μποφόρ μην θεωρήσουμε ότι είναι καλός ο καιρός. Τα στενά του Ότραντο είναι γνωστά για τον πολύ κακό τους καιρό, δεν είναι καθόλου εύκολο σημείο να το περάσει κανείς  εν πάση περιπτώσει όμως αυτό είναι επιλογή δική τους γιατί με τους διεθνείς κανονισμούς τον συντονισμό τον έχουν οι Ιταλοί, εμείς τους είπαμε τη γνώμη μας  είναι δικό τους θέμα να τη σεβαστούν ή να κάνουν αυτό που αυτοί νομίζουν.

Για μας το κύριο κριτήριο είναι να σώσουμε τους ανθρώπους,  να βοηθήσουμε όσο μπορούμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Εμείς έχουμε μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ελικόπτερα.   Το απώτατο όριο για την εκκένωση του πλοίου είναι το να μην πέσει το σκοτάδι και μείνει άτομο πάνω στο πλοίο από εκεί και πέρα κάνουμε ότι μπορούμε για το γρηγορότερο. Υπάρχει και η φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί και αυτή από εδώ και πέρα να βοηθήσει εφόσον οι Ιταλοί το κρίνουν. Έχουμε έναν εντυπωσιακό αριθμό δυνάμεων  στην διάθεση των Ιταλών , δεν νομίζω  ότι σε οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης στην ιστορία της χώρας μας έχει μαζευτεί αυτός ο αριθμός δυνάμεων.

Για την προεδρική εκλογή  

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Συνεχίζω να ελπίζω στην ορθοφροσύνη των συναδέλφων αλλά και αν παρ' ελπίδα συμβεί το απευκταίο και δεν καταφέρουμε να εκλέξουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή είναι η απόφαση του κοινοβουλίου  από εκεί και πέρα η ελληνική κοινωνία θα έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα να εκφέρει την άποψή της . Ελπίζω αυτή την απόφαση εάν ληφθεί να μην εκλεγεί ο Σ.Δημας, να μην την πληρώσει η ελληνική κοινωνία ακριβά.

 

Ερωτηθείς αν φοβάται την προεκλογική περίοδο και το τι θα γίνει μετά

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Φοβάμαι την αβεβαιότητα που δημιουργούν τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ και φοβάμαι την ακυβερνησία ή εν πάση περιπτώσει το αίσθημα κενού που κάθε προεκλογική περίοδος μεταδίδει αλλά αυτό είναι κάτι που είναι έξω από τα χέρια μας, είναι στα χέρια των συναδέλφων βουλευτών και αυτοί θα αποφασίσουν.

 

Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στην Κέρκυρα

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα είμαι υποψήφιος στην Β' Αθηνών αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού εδώ και αρκετό καιρό.