Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κος Φίλιππος Πετσάλνικος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον κ. Παπανδρέου

 

Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Δεν θα απαντήσω εγώ στο αν πάμε σε νέο κόμμα γιατί ολοκληρώνονται σε λίγο οι διαδικασίες για την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν υπάρξει εκλογή προέδρου όπως όλα δείχνουν τότε δεν αποκλείω διάφορες ανακατατάξεις που θα υπάρξουν στο πολιτικό σύστημα.   

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη νέου κόμματος μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

 

Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Ένιωθα και νιώθω πολύ πικραμένος το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία 2,5 χρόνια με τη στάση που τηρεί η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος στις μετρήσεις φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ, δεν επιλέγει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν αξίζει ένα 4-5 ή και 8% που πήρε ως ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές. Οφείλεται αυτό φαντάζομαι και με τον κόσμο που συζητάω , οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μου λένε ότι και η δική τους αίσθηση είναι ότι οφείλεται στην απο-ιδεολογικοποιήση του ΠΑΣΟΚ, στην εγκατάλειψη των στόχων του που ήταν στόχοι για συνεχείς αλλαγές και ρήξεις και ότι η εικόνα που έδινε και δίνει το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα παρακολούθημα της συντήρησης της Δεξιάς .

 

ΔΗΜ.: Η άλλη πλευρά θα σας απαντούσε ότι αυτή την πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση τη χάραξε η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου. 

 

Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Είναι η μισή αλήθεια. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου  βρεθήκαμε τότε λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ  μπροστά στην οδυνηρή διαπίστωση ότι τα ελλείμματα δεν ήταν 6% όπως έλεγε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του και ο σημερινός πρωθυπουργός. Βρεθήκαμε λοιπόν μπροστά στην δυσάρεστη έκπληξη της χρεοκοπίας που θα  επερχόταν με μαθηματική ακρίβεια και όπως έχω πει πολλές φορές ο Γ. Παπανδρέου  και εμείς κρατήσαμε αυτή την απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια μας, ακρωτηριάστηκε το ΠΑΣΟΚ γιατί πήραμε οδυνηρές αποφάσεις για να μην ακρωτηριαστεί η χώρα.

Αναγκάστηκε να πάρει κάποια μέτρα αλλά από εκεί και πέρα στο διάστημα που ακολούθησε και μετά τις εκλογές του  2012 ήδη είχαν γίνει διάφορες διαπιστώσεις ότι και το ίδιο το πρόγραμμα δηλαδή το μνημόνιο που μας επέβαλλαν οι δανειστές μας είχε λάθος εκτιμήσεις το είπαν οι ίδιοι, ότι διάφορες αποφάσεις που έπαιρνε η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου και ΔΗΜΑΡ ήταν αποφάσεις οι οποίες δεν απέδιδαν. Να θυμίσω ακόμη και εντελώς λανθασμένες επιλογές με την επιβολή της Τρόικας όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να θυμίσω την παραχώρηση εν μια νυκτί ολόκληρων τραπεζών σε τραπεζίτες κλπ... Και πάνω από όλα την πλήρη απουσία της αναπτυξιακής πολιτικής, αναπτυξιακής προοπτικής.

 

ΔΗΜ.: Άρα αν καταλαβαίνω καλά όλα αυτά θα είναι το περίγραμμα των εξαγγελιών που θα κάνει ο κ. Παπανδρέου;

 

Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:  Το κ. Παπανδρέου τον άκουσα στο Ζάππειο, τον άκουσα στο Ηράκλειο και τον άκουσα και στην Κοζάνη και εκεί διαπιστώνει κανείς ότι ο κ. Παπανδρέου περιγράφει ένα περίγραμμα για την μετά το μνημόνιο Ελλάδα και για την ανάγκη να υπάρξουν πραγματικοί αγώνες εφαρμογής αξιών, αρχών, διαφάνειας και βέβαια πολύ συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές αναπτυξιακής λογικής για να υπάρξει και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Με αφορμή  την επιστολή του κ. Σκανδαλίδη προς τον κ. Παπανδρέου και για όλες τις ανάλογες προσπάθειες συμβιβασμού άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ

 

Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Τι να διασπάσει (ο κ. Παπανδρέου) το 5%; Θα μοιάζει με διάσπαση του ατόμου. Μιλάμε για διάσπαση ενός χώρου ο οποίος συρρικνώθηκε και συρρικνώνεται κάθε μέρα, ενός χώρου που δεν δικαιούται, είναι άδικο για την ίδια την πορεία και την ιστορία να το βρίσκουν στις μετρήσεις στο 5%.

 

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στο νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου

 

Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Όχι υποψήφιος δεν θα είμαι. Αλλά μια και αναφερθήκατε στην επιστολή θα έλεγα ότι καλό θα είναι διάφοροι συναγωνιστές, σύντροφοι  που χρόνια μαζί πορευτήκαμε να μην μιλούν για διάσπαση και ας μην διεκδικούν για τον εαυτό τους τον αυθεντικό εκφραστή των αρχών της μεγάλης παράταξης.

Η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ δεν προέρχεται από μια προσπάθεια να αναζωογονήσεις πραγματικά αυτή την παράταξη με βάση τις αρχές και τα ιδανικά της. Η απαξίωση προέρχεται όταν δίνεις την εντύπωση ότι ενδιαφέρεσαι μόνο για την εξουσία, μόνο για τις καρέκλες και ότι πάση θυσία το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να μπεις στη Βουλή για να παίζεις κάποιον ρόλο.

Με τους συντρόφους και τους συναγωνιστές αυτούς πορευτήκαμε μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή αλλά αυτό  δεν σημαίνει ότι η πρωτοβουλία για κάτι νέο, για κάτι που πραγαμτικά έχει ανάγκη ο τόπος ότι αυτό σημαίνει ότι διασπάς το παλαιό που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον έτσι όπως το ξέραμε.