Ο υπουργός Άμυνας, κος Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους  δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις τελευταίες εξελίξεις για το πλοίο Norman Atlantic

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο όλα τα άλλα θέματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας που πέρασαν αυτή τη μεγάλη περιπέτειας και αυτούς που ακόμα αναζητιούνται είναι θέματα τα οποία τα συντονίζει το υπ. Εμπορικής  Ναυτιλίας και ο θάλαμος  επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σε συνδυασμό με τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων.

Εμείς αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε στην διάθεση των ελληνικών και των ιταλικών αρμόδιων αρχών μια ολόκληρη αρμάδα  από ελικόπτερα για να διενεργήσουμε έρευνες και επίσης μια φρεγάτα με ελικόπτερο πάνω ώστε να μπορούμε να διενεργήσουμε μια εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας εφόσον αυτό μας ζητηθεί. Αυτό κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο προσωπικό τους γιατί επί δύο μέρες πραγματοποίησαν έναν άθλο. 

Εμείς από τις 11 η ώρα ήμασταν διαθέσιμοι μας ενέπλεξαν οι Ιταλοί στις 3 η ώρα το πρωί από εκεί και πέρα επιταχύνθηκε πάρα πολύ ο ρυθμός διότι οι Ιταλοί με τα ελικόπτερα τους μετέφεραν 2 με 3 άτομα εμείς μεταφέραμε 6 άτομα . Είχαμε μια αρμάδα ελικοπτέρων εκεί έτοιμη.

 

Ερωτηθείς αν είναι 40 ο αριθμός των  αγνοούμενους  εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτούς τους αριθμούς μου έχουν δώσει και εμένα αλλά έχω  μεγάλη επιφύλαξη διότι δεν προκύπτουν ονομαστικοί κατάλογοι, δεν προκύπτουν χώρες καταγωγής, δεν προκύπτουν πολλά πράγματα κατά συνέπεια το να πει κανείς  πόσους και τι και ποιο νομίζω ότι είναι για μένα σχήμα πρωθύστερο. Αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατό μια καθαρή εικόνα.

 

Ερωτηθείς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Norman Atlantic

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει παρασυρθεί προς τις Αλβανικές ακτές και βρίσκεται σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει μια απόφαση την οποία πρέπει να λάβουν οι ιταλικές αρχές  να δούμε  τι πρόκειται να γίνει.

 

ΔΗΜ.: και να γίνει και ένας έλεγχος στο πλοίο

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει...  

 

Για τις εκλογές

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτή ήταν μια πολύ λανθασμένη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για το τι συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία. Νομίζω ότι πέρα από το πνεύμα και το γράμμα του συντάγματος εδώ εκβιάστηκαν αυτές οι εκλογές  και δεν χρειάζεται να μασάμε τα λόγια μας και να λέμε ότι οι εκλογές είναι γιορτή δημοκρατίας κλπ αυτό ισχύει υπό τις νορμάλ συνθήκες. Όταν μια μειοψηφία εκβιάζει την προσφυγή στις κάλπες τη στιγμή που το 60% του εκλογικού σώματος δεν το επιθυμεί...

Αυτά τα πράγματα που μας επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασύλληπτα και είμαι βέβαιος ότι στην κάλπη αυτά θα αποτιμηθούν αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, είναι ότι ήδη η χώρα έχει πάθει μια ζημιά την οποία όποιος και να κερδίσει αυτές τις εκλογές θα δυσκολευτεί να την επανορθώσει. Δεν ήμασταν το ίδιο χθες και σήμερα.

 

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει η πόλωση των εκλογών και την πιθανότητα η εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά υπό την έννοια να επιτρέψουμε στην ελληνική κοινωνία να ακούσει το επιχείρημα. Δηλαδή  ποιο είναι το δικό μας σενάριο και αν προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα σενάριο να ακούσουμε και τη δική τους πρόταση διότι με κάθε σεβασμό στην αντίθετη άποψη αυτό το οποίο ακούμε προς το παρόν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λαϊκιστικό ευχολόγιο

 

ΔΗΜ.: Ποιο είναι το σενάριο της ΝΔ;

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έξοδος από την κρίση και διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Νομίζω ότι η ΝΔ μπορεί στέρεα να κρατηθεί πάνω  σε αυτά τα οποία έχει κάνει τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Δεν λέω ότι δεν έγιναν αστοχίες και αστοχίες έγιναν αλλά υπήρξε και μεγάλη επιτυχία. 

Εδώ είχαμε έναν ασθενή ο οποίος είχε μόλις βγει από την εντατική, οι δείκτες του έδειχναν βελτίωση αλλά ο ίδιος ο οργανισμός του ήταν εξαιρετικά αδύναμος. Κανείς δεν προφασίστηκε ότι η Ελλάδα έχει την απόλυτη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της  και να αρχίσει να τρέχει εκείνη όμως τη στιγμή έρχεται ένας λαοπλάνος  και λέει κακώς σε έχουν εδώ και σε έχουν με σωλήνες και σου λένε ότι θέλεις προσοχή και υπάρχουν μικρόβια και πρέπει να τα προσέξεις. Βγες έξω άνθρωπε μου και τρέξε , όλα καλά είναι για σένα και φάε και δύο σουβλάκια...

Δεν είναι έτσι τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τάζει αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα το '09 και επειδή δεν υπάρχουν πια δυνατότητες δωροεπιταγών όλα αυτά τα ταξίματα θα τα πληρώσουμε και ξέρουμε όλοι πολύ καλά και αυτοί που τα τάζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν.   

 

ΔΗΜ: Πάντως δεν είναι κανείς έξω από την δημαγωγία και το λαϊκισμό άλλος είναι περισσότερο άλλος λιγότερο αλλά όλοι συμμετέχουν σε αυτό

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο  και έχουμε και εμείς τις όποιες ευθύνες αλλά δεν υπάρχει σύγκριση γιατί εκτός από το ποιοτικό υπάρχει και ένα τεράστιο ποσοτικό, μια τεράστια διαφορά. Κάθε κόμμα κάτι λέει παραπάνω αλλά αμάν, έλεος εδώ μιλάμε για φανταστική πραγματικότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.