Ο διευθυντής του γραφείου του κ.Τσίπρα, κος Νίκος Παππάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις πολιτικές εξελίξεις

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα της Αριστεράς έχει υπερβεί τα όρια της  παραδοσιακής πολιτικής επιρροής αυτής της παράταξης με την έννοια ότι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν κοντά στην Αριστερά μέχρι χθες τώρα είναι έτοιμοι να έρθουν για τρίτη ή τέταρτη φορά ή και για πρώτη φορά στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν έτσι μια πάρα πολύ καθαρή λύση στο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

 

Για τις δημοσκοπήσεις

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Υπάρχει σε όλες τις μετρήσεις ένα συμπαγές περίπου στο 1/3 του εκλογικού σώματος το οποίο δηλώνει ότι με ελπίδα βλέπει την πολιτική αλλαγή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει και κομμάτι του εκλογικού σώματος που ψηφίζει ένα  από τα δύο κόμματα τα οποία διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία για να τιμωρήσει το άλλο. Άρα θα έχουμε και μια επιλογή ψήφου που θα είναι απορριπτική ως προς το αντίπαλο κόμμα. Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο εμάς μας δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες και προσδοκίες καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος και οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο αμείλικτο κυβερνητικό δίλημμα, μας δίνει προσδοκίες και πίστη ότι η αυτοδυναμία, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να κατακτηθεί. 

 

 

Για την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους και την επόμενη μέρα

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Το ερώτημα αυτό μας απασχόλησε πάρα πολύ το 2012 είναι αδύνατό να μας απασχολήσει με τον ίδιο τρόπο το 2015 γιατί υπάρχει η πείρα του 2012 και η πορεία της ΝΔ που από την επαναδιαπραγμάτευση πήγε στην σκληρή εφαρμογή του μνημονίου. Υπάρχει βέβαια και η στάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος που κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με τη στάση του το 2012. Χθες μόλις η ΕΚΤ , το ΔΝΤ ακόμα και το Βερολίνο με ανακοινώσεις τους τήρησαν στάση αυστηρής ουδετερότητας και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι με την επόμενη κυβέρνηση να συζητήσουν το πως αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και πως θα πάμε στην επόμενη μέρα. 

 

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του διότι το αποτέλεσμα των εκλογών εάν υπάρχει όπως φαίνεται νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια πολιτική αποδοκιμασία του κ. Σόιμπλε.   

 

ΔΗΜ: Δεν ξέρω αν θα ιδρώσει πολύ το αυτί του

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα στην γωνιά της Ευρώπης με 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αποτελεί το παράδειγμα και μια ισχυρή απόρριψη των επιλογών της γερμανικής ηγεσίας οι οποίες εμείς ισχυριζόμαστε ότι έχουν τεράστια απόσταση από το συνολικό εθνικό μας συμφέρον. Μια τέτοια ισχυρή απόρριψη πιστέψτε με θα είναι εκκωφαντική στους διαδρόμους του Βερολίνου.

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει κάτι  που μπορείτε να απαντήσετε αν αυτή η επαναδιαπραγμάτευση δεν τελεσφορήσει τι κάνουμε μετά;

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Έχει αποδειχθεί στην πορεία των τεσσάρων χρόνων ότι η λύση στο δανειακό πρόβλημα και στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας μπορεί και είναι δυνατόν να βρεθεί και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων μας και της καινούργιας ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων μας και του συνολικά του οικονομικού περιβάλλοντος .

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά, δυστυχώς την τελευταία στιγμή, λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες βρίσκεται, δεν είναι εκεί το πρόβλημα, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε. Και ο  κ. Χαρδούβελης έκανε μια δήλωση η οποία λέει  ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων ενώ με συνέντευξή του είπε ότι δεν υπάρχει και πρόβλημα στις τράπεζες , θα έλεγα λοιπόν  ότι επειδή αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν κάποιοι  για να κρύψουν την πολιτική και ιδεολογική τους ένδεια και την αδυναμία τους να συγκροτήσουν επιχείρημα υπέρ της πολιτικής τους να τα αφήσουμε έξω από τον πολιτικό διάλογο.

 

Ερωτηθείς πως θα τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ:  Υπάρχει μια δανεική σύμβαση η οποία είναι σε εξέλιξη, τα πάντα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι εμείς δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες εκτός και αν αναγκαστούμε.  

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι επαρκή, όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, οι τράπεζες μας είναι κομμάτι του ευρωσυστήματος και η σταθερότητά τους αφορά τους πάντες  ουδείς πρέπει στο δημόσιο διάλογο προ των εκλογών να χρησιμοποιήσει σενάρια τέτοιου τύπου για να αποκρύψει τις αδυναμίες του προγράμματος του οποίου έχει εισηγηθεί.

 

Ερωτηθείς αν μπορούν να συνεργαστούν με τους ΑΝΕΛ

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Με τους ΑΝΕΛ έχουμε διαφορές σε πολλά ζητήματα μεγάλες αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι. Η δική μας η προσδοκία είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ισχυροί και να κατακτήσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο κατά κύριο λόγο απευθύνεται  σε άλλες πολιτικές δυνάμεις υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα, θα είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης  και εδώ καλούνται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις  να τοποθετηθούν σε σχέση με την εφαρμογή του  διακηρυγμένου δικού μας προγράμματος. 

 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ:  Εμείς έχουμε πει ότι με τα κόμματα τα οποία εφάρμοσαν τα μνημόνια και είναι δεσμευμένα με αυτού του τύπου τις στρατηγικές δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούμε. Για να είμαι ξεκάθαρος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα εφαρμόσει μνημόνια επειδή κάποιος την τράβηξε από το μανίκι δεν πρόκειται να δει ο ελληνικός λαός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ισχυρός, θα είναι καθαρή η εντολή που θα λάβει και θα σας έλεγα ότι λόγω του διαμορφούμενου πολιτικού κλίματος και των ισορροπιών αυτό θα είναι ένα κεντρικό ερώτημα που ο Έλληνας πολίτης θα κληθεί να απαντήσει. Θα υπάρχει μια ισχυρή καθαρή λύση ή θα έχουμε άλλου τύπου εξελίξεις;

Το ΠΟΤΑΜΙ δυστυχώς έχει τοποθετηθεί τελευταία και ως προς την εφαρμοζόμενη πολιτική και ως προς τις εξελίξεις για την προεδρία  της Δημοκρατίας με τρόπο αρνητικό και φαίνεται να μην διαχωρίζει καθόλου τη θέση του από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές.

 

ΔΗΜ: Πρακτικά αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία και δεν βρεθούν σύμμαχοι δεν αποκλείεται να πάμε και σε δεύτερες εκλογές

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και ποτέ μη λες ποτέ για οτιδήποτε αλλά νομίζω ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι ο τρόπος για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη και για να έχουμε καθαρές, ασφαλείς και έγκαιρες λύσεις είναι μια ισχυρή λαϊκή εντολή προς το ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα δώσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Με τη ΔΗΜΑΡ είμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου η οποία βρίσκεται εν εξελίξει θα σας παραπέμψω στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να μοιράσει ευθύνη. Βλέπουμε  συναλλαγές που γίνονται στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, τις βλέπει και ο λαός και δεν νομίζω ότι τις καλωσορίζει και τις δέχεται με χαρά.

Το κυνήγι του σταυρού αφορά τους πάντες και τους συμμάχους μας και νομίζω ότι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ισχυρές  και ευρείες συμμαχίες του να δώσει ένα μήνυμα συστράτευσης ανιδιοτελούς και μάλιστα  επαρκούς συστράτευσης  .

 

Ερωτηθείς ποιον να προτείνουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ:  Δεν έχουμε κανένα λόγο να το ανοίξουμε τώρα ως συζήτηση θα το κάνουμε μετά τις εκλογές.