Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , κος Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς πως βλέπει η Ευρώπη το ενδεχόμενο την ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ   

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Στην Ευρώπη μας βλέπουν ανάλογα με το που είναι τοποθετημένος ο καθένας, όσοι θέλουν να συνεχιστούν οι πολιτικές αυτές λιτότητας, το “περιβάλλον του κ. Σόιμπλε” προφανώς δεν ενθουσιάζονται με την επικράτηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Όσοι όμως βλέπουν ότι αυτές οι πολιτικές δεν προχωρούν και βαλτώνουν την Ευρώπη συνολικά βλέπουν έναν φάρο εδώ στην Ελλάδα στις επικείμενες εκλογές.

Για το θέμα της αποπληρωμής των τόκων και των χρεολυσίων

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε πει εξαρχής ότι σε ότι αφορά την εσωτερική μνημονιακή νομοθεσία, ας πούμε την κατάργηση των  συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτά που κάνουν ένα κράτος, κράτος εκεί δεν πρόκειται να ρωτήσουμε τους δανειστές γιατί και στον τόπο τους έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας , δεν είναι λογικό να ζητούν από εμάς να μην έχουμε. Σε ότι αφορά το χρέος όμως είπαμε ότι θα αποφύγουμε κάθε μονομερή ενέργεια και θα διαπραγματευτούμε ιδανικά το πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος. Διαπραγμάτευση όμως σημαίνει ότι όταν οι άλλοι προσπαθούν  να σε εξοντώσουν, όταν δηλαδή  οι άλλοι προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες  και εσύ πρέπει να έχεις το δικαίωμα να αντιδράσεις δηλαδή θα τρως ξύλο και δεν θα κάνεις τίποτα! Αυτό το νόημα έχει αυτή η αναφορά στην διακήρυξη ότι εμείς θέλουμε καλόπιστα χωρίς μονομερείς ενέργειες εκ μέρους μας να διαπραγματευτούμε, αν επιλέξουν όμως οι άλλοι όπως γράφτηκε να κόψουν το κεφάλι της Ελλάδας και να το περιφέρουν  προς παραδειγματισμό στις άλλες χώρες που θέλουν ένα καλύτερο αύριο εκεί δεν πρέπει να αμυνθούμε;

ΔΗΜ.: Με ποιο τρόπο;

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Με όποιο τρόπο μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, με όποιο τρόπο επιτρέπει σε μια χώρα να αμυνθεί όταν παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα γιατί αυτή είναι η βασική μας διαφορά, με την “διαπραγμάτευση” που έκανε η συγκυβέρνηση. Όταν η άλλη πλευρά ξέρει ότι πάντα θα πεις ναι σε αυτά που σου ζητάει μπορείς να κάνεις κόνξες  μπορείς να αναβάλει λιγάκι ή να μιλάς για κόκκινες γραμμές  ωστόσο να τις παραβιάζεις αλλά αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να ξέρει ότι κάποια στιγμή μπορεί να πεις όχι όταν θίγονται τα ζωτικά σου συμφέροντα.   

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τόλιου

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο κ. Τόλιος δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ , λέει ότι εμείς δεν θα προχωρήσουμε σε καμία μονομερή ενέργεια, σε καμία αν όμως οι άλλοι προσπαθήσουν να εκβιάσουν , αν οι άλλοι προσπαθήσουν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες το διεθνές δίκαιο μας δίνει όπλα αυτό είπε ο κ. Τόλιος.

Προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα γενικευμένο φόβο, ο φόβος αυτός από τη μια μεριά λειτουργεί υπονομευτικά απέναντι στην πορεία της ελληνικής οικονομίας γιατί ξέρετε ότι οι αγορές σε μεγάλο βαθμό είναι ψυχολογία. Όταν ακούνε από τον πρωθυπουργό ότι επίκεινται Greekexit , ότι θα έρθει χρεοκοπία, όταν η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει ότι μόνο και μόνο η αναγγελία των εκλογών θα είναι πιστωτικό γεγονός αυτό προφανώς λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία. Στο ίδιο επίπεδο είναι και αυτές οι κατασκευασμένες υπερβολές, η υπερβολική μετάδοση δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο. Εμείς αντίθετα και δεν μιλάω ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως Έλληνες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ελπίδα γιατί πως θα επιβιώσουμε από αυτό το πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον  και  πολιτικό αξιακής και ηθικής κρίσης αν δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Δεν είμαστε μόνοι μας, αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη λιμνάζει, η τελευταία ανακοίνωση του τελευταίου τριμήνου για τον ρυθμό ανάπτυξης τη αμερικανικής οικονομίας είναι 5% ενώ εμείς είμαστε στα δίχτυα του αποπληθωρισμού αυτό γίνεται γιατί έχει περάσει η γερμανική Ευρώπη ως προς τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και αυτοί δεν καταστρέφουν μόνο την Ελλάδα, την Ελλάδα την καταστρέφει απλώς με γρηγορότερους ρυθμούς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη για αυτό βλέπουμε να αποσταθεροποιείται όλο το οικοδόμημα.  Οι κοινωνίες δεν ακολουθούν πια τις ελίτ στο δρόμο αυτό και εκεί είναι η ελπίδα μας.