Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ , κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τόλιου και του ΣΥΡΙΖΑ  

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν γιατί είναι και κάπως μπερδεμένοι οι ίδιοι, αυτό που θέλω να πω είναι ότι εάν  ολοκληρώσουμε την προσαρμογή έτσι όπως πάμε με κυβέρνηση ΝΔ θα έχουμε σε διάστημα λίγων μηνών μια θεαματική επιβράβευση δηλαδή το χρέος θα πάει από τα 30 στα 50 χρόνια η εξυπηρέτησή του, αυτό θα σημάνει 4 με 5 δις λιγότερα το χρόνο σε τοκοχρεολύσια θα πάει βέβαια σε βάθος χρόνου. Μετά θα βγούμε στις αγορές , βγαίνοντας στις αγορές θα πέσουν και τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου δανεισμού επομένως υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο “κάνω το υπόλοιπο της δουλειάς και κερδίζω 6 με 7 δις το χρόνο  και ανασαίνω και στην συνέχεια αναπτύσσομαι”.   

ΔΗΜ.: Είπατε τη μαγική λέξη “αν ολοκληρώσουμε”, μια ερώτηση που θα έκανε κάποιος είναι γιατί δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τώρα και γιατί φτάσαμε να έχουμε αυτά τα απόνερα τελευταία στιγμή. Δεν θα μπορούσε να έχει γίνει από το Μάιο που το παλεύουμε και να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και εμείς και η οικονομία;   

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι γιατί κάπου υπήρχε μια κόπωση κυβερνητική , μεταρρυθμιστική, δεν ξέρω πως να τη χαρακτηρίζω, επομένως χάθηκε πολύτιμος χρόνος .

ΔΗΜ.: Ποιος φταίει για την κόπωση

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Φταίει γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για αυτά τα μέτρα δεν είναι λαοπρόβλητα επομένως αυτοί που τα παίρνουνε,  ιδιαίτερα διάφοροι βουλευτές βάλανε κόκκινες γραμμές μετά ήρθε η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ είχε τις αντιρρήσεις του κλπ.

ΔΗΜ.: Είχατε κάνει την εκτίμηση ότι υπήρχαν δύσκολα κομμάτια του μνημονίου που θα έπρεπε να υλοποιηθούν και ότι θα έπρεπε να πάνε γρήγορα και αποτελεσματικά στους προηγούμενους τέσσερις με έξι μήνες για να καταφέρναμε να δούμε μια θεαματική διαφορά. Δεν το είδαμε αυτό τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό θα το δούμε αν δοθεί η ευκαιρία πάλι στην τωρινή κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα;

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ:  Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα είναι μια ισχυρή εντολή για να ολοκληρώσει την προσπάθεια και να επιβραβευτεί η χώρα.

ΔΗΜ.: Φταίει η εντολή που δεν ήταν  ισχυρή ;

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Όχι φταίει το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα είναι δύσκολα,  ότι υπήρξαν πολλοί βουλευτές και πολλά στελέχη της ΝΔ που δεν θέλησαν να κάνουν τα τελευταία βήματα και υπήρχε και μια αντίδραση σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία δηλαδή κάνουμε κριτική στην ΝΔ ή  στην κυβέρνηση Σαμαρά επειδή άργησε να ολοκληρώσει την προσπάθεια και από την άλλη είμαστε έτοιμοι να επιβραβεύσουμε το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αρνείται το σύνολο της προσπάθειας  γιατί η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα από αυτά που συζητάμε.

ΔΗΜ: Δεν θεωρείτε ότι κάποια στιγμή είναι η ώρα της αυτοκριτικής ; Δηλαδή αυτά τα οποία ακούγαμε “βγαίνουμε από το μνημόνιο σήμερα , αύριο, φεύγει το ΔΝΤ, τέλος τα μνημόνια” από τη στιγμή που φτάσαμε εδώ και είδαμε ότι δεν έγιναν με την αυτοκριτική δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πρώτα;

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ:  23 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές δεν είναι η ώρα της αυτοκριτικής , είναι η ώρα της προσπάθειας, η ώρα του αγώνα.

Το ζήτημα  είναι το εξής ολοκληρώνουμε την προσπάθεια και βγαίνουμε όπως οι άλλες  μνημονιακές χώρες από το μνημόνιο σε διάστημα μερικών μηνών ή  επειδή δεν θέλουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσουμε τον οικονομικό πόλεμο στην Ευρωζώνη, σε όλους τους κακούς και βλέπουμε τι ακριβώς θα γίνει. Δεν χρειάζεται και μεγάλη σοφία τι ακριβώς θα γίνει άμα πάμε σε μια λογική ρήξης.

Για το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδας

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα κλίματος στην ΕΕ, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όλοι έχουν καλή διάθεση απέναντι σε όλους γιατί η λογική της ΕΕ είναι η συζήτηση και στο τέλος ο αναγκαίος συμβιβασμός. Αλλά όταν ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία ότι καταργεί  όλους τους μνημονιακούς νόμους επομένως αρνείται την προσαρμογή πως οι άλλοι θα πάνε στην αναδιάρθρωση του χρέους όταν το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι αξιόπιστο; Δηλαδή οι άλλοι θα πάνε να αυτοκτονήσουν πολιτικά  για να εξυπηρετήσουν τον κ. Τσίπρα;