Ο διευθύνων συμβουλος της ALCO, κος Κώστας Παναγόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

 

Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιείται, είναι ένα ευκρινές προβάδισμα και σταθερό. Πολύ μεγάλες αλλαγές θα πρέπει να προκύψουν στις στάσεις μετακίνησης ψηφοφόρων για να αλλάξει το προβάδισμα αυτό.  

Ίσως είναι πιθανό η διαφορά να ανοίξει, το λέω αυτό βλέποντας τις ροές μετακίνησης από και προς τα κόμματα. Οι ροές μετακίνησης προς το ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να είναι μεγαλύτερες από εκείνες στην ΝΔ, το αντιστάθμισμα για την ΝΔ είναι στο χώρο της αναποφάσιστης ψήφου που τώρα έχει μείνει ο σκληρός χώρος της αναποφάσιστης ψήφου και εκεί η ΝΔ έχει μια λίγο μεγαλύτερη δεξαμενή. Παρόλα αυτά η εκτίμησή μου είναι ότι η διαφορά στις εκλογές μάλλον θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία

 

Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κοντά ναι με την έννοια ότι το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ λογικά θα κινηθεί γύρω στο 65%. Κοντά φαίνεται να είναι δύσκολο όμως να είναι στην αυτοδυναμία.

 

Για τις στρατηγικές των κομμάτων

 

Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τακτικές των δύο κομμάτων είναι τακτικές προσέλκυσης ψηφοφόρων από όλους τους χώρους. Ο κ.Τσίπρας διεκδικώντας όχι μόνο την νίκη αλλά και την αυτοδυναμία από τη μια ανοίγεται σε συντηρητικά κοινά, πιο παραδοσιακά κοινά και από την άλλη μεριά μιλώντας σε συνεργασία με το ΚΚΕ την στιγμή που εκείνο την έχει αποκλείσει, μη λησμονούμε ότι απευθύνεται στους ψηφοφόρους   προσδοκώντας ενδεχομένως από εκεί να κερδίσει ένα ποσοστό  το οποίο θα τον φέρει πιο κοντά στο δικό του στόχο. Όλες αυτές οι κινήσεις  συμπιέζουν πάρα πολύ όλα τα υπόλοιπα κόμματα και έχουν αποδώσει.

Η ασάφεια της προεκλογικής περιόδου είναι στρατηγικά σχεδιασμένη ή από ένα σημείο και μετά μπήκε στη λογική των δυο μεγάλων. Όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι απαντήσεις τόσο πιο εύκολο είναι όχι μόνο να συμφωνήσεις αλλά και να διαφωνήσεις άρα λοιπόν στοχεύτηκε από την αρχή μια γενικόλογη τοποθέτηση και παρουσία η οποία ακριβώς μπορεί να διευκολύνει πολυσυλλεκτικές μετακινήσεις.  Όλο τούτο εδώ είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε μια ασαφή επόμενη μέρα.

Είχαμε μέχρι σήμερα κυριαρχία συναισθημάτων δηλαδή μέχρι τώρα η πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου κινήθηκε πέριξ δύο συναισθημάτων, της οργής από τη μια και της ανησυχίας ή του φόβου για αυτό που ενδεχομένως έρχεται. Αυτά απαιτούν λιγότερη  λογική επεξεργασία και περισσότερο να λειτουργεί το θυμικό μας. Οι εβδομάδες που απομένουν ο σκληρός πυρήνας των αναποφάσιστων λογικά θα απαιτήσει και λογικές απαντήσεις.

Η ΝΔ επέλεξε ένα πεδίο αντιπαράθεσης που δεν την ευνοεί ιδιαιτέρως και επένδυσε πολύ περισσότερο στο φόβο από αυτόν που η κοινωνία αισθάνεται και αυτό μπορεί να της στοιχίσει . 

 

Ερωτηθείς αν μπαίνουν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ και το ΚΙΔΗΣΟ

 

Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσκοπικά τα νούμερά τους είναι κοντά στο 3% αλλά λίγο κάτω. Για τους ΑΝΕΛ υπάρχει ένα θέμα συσπείρωσης έχουν μεγάλες μετακινήσεις κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ και προς την ΝΔ αν καταφέρουν να συσπειρώσουν ένα 10%  παραπάνω από το εκλογικό τους σώμα θα μπουν στην Βουλή. Το ίδιο συμβαίνει και με το ΚΙΔΗΣΟ το οποίο δημοσκοπικά κινείται σε χαμηλά νούμερα...Θα περιμένουμε το βράδυ των εκλογών.

 

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα

 

Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πιο κοντά το ΠΟΤΑΜΙ με βάση τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων με μια επιφύλαξη από την μεριά μου, επιφύλαξη που έχει να κάνει με την πιθανότητα σημαντικής  απόκρυψης ψήφου για τη Χρυσή Αυγή. Οι διαφορές είναι τόσο οριακές ανάμεσα σε τέσσερα κόμματα το ΠΟΤΑΜΙ, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κινούνται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά που δεν ξεπερνούν τη μονάδα.