Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κος Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το email Χαρδούβελη δεν στάλθηκε επί της δικής μου θητείας. Η αποτελεσματικότητα που είχαμε στην φορολογική διοίκηση και αυτό ισχύει γενικότερα, η αποτελεσματικότητα στην δημόσια διοίκηση οδηγεί στην αποφυγή τέτοιων επώδυνων μέτρων και στην αποφυγή δύσκολων αποφάσεων.

 

ΔΗΜ: Και εσείς κληθήκατε να υλοποιήσετε πολιτικές αποφάσεις οι οποίες μας έφεραν όλους σε αδιέξοδο

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια αλλά σκεφτείτε ποια ήταν η κατάσταση το 2010 και '11 ερχόταν η Βουλή και ψήφιζε κάποια μέτρα τα οποία δεν υλοποιούνταν κανονικά αλλά μισο-υλοποιούνταν, το αποτέλεσμα ήταν ότι επέφεραν λιγότερα αποτελέσματα και είχαμε την Βουλή  να ψηφίζει τρεις μήνες μετά συμπληρωματικά μέτρα για να αυξήσουμε πάλι τα έσοδα ή να μειώσουμε τις δαπάνες. Όταν λοιπόν η πολιτική που ψηφίζεται και ψηφίζεται επώδυνα, με τον κόσμο να φωνάζει, δεν υλοποιείται σωστά τότε πάλι πολύ γρήγορα έχουμε καινούργια μέτρα.  Το είδαμε το 2010 , το 2011 και το 2012, για λίγο καιρό το είχαμε ξεχάσει και τώρα πια ίσως να επανέλθει μετά τα μέτρα που συζητιόνται να παρθούνε και πάλι.

 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, εάν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει καταρχήν ότι η ακυβερνησία είναι το χειρότερο αποτέλεσμα γιατί δεν θα έπρεπε να πάμε σε δεύτερες εκλογές  αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορεί να συνεργαστεί χωρίς κανένα όρο. Θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία.      

 

ΔΗΜ: Άρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα και αυτό είναι λογικό

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όχι μόνο πρόγραμμα, χρειάζονται και κάποιες εγγυήσεις  για τις καταθέσεις του κόσμου, για ότι δεν θα φύγουμε από την Ευρώπη και το ευρώ και τα λοιπά.

 

Ερωτηθείς αν είναι εφαρμόσιμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ 

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο βλέπουμε  και το έβλεπα και εγώ από την μεριά που είχα στις όποιες διαπραγματεύσεις με τους ξένους. Οι ξένοι αυτό που ψάχνουν είναι να βρουν αξιόπιστους συνομιλητές και ένα πρόγραμμα το οποίο προέρχεται από την ίδια τη χώρα Αυτό είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, να πάρουμε στα χέρια μας τις ίδιες τις μοίρες μας να μην περιμένουμε τους μεσσίες απέξω να μας πουν πως θα διορθώσουμε.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια πράγματα όπως κάθε πρόγραμμα των κομμάτων τα οποία είναι ρεαλιστικά και σωστά και έχει πάρα πολλά πράγματα τα οποία είναι απλώς είναι  ευχολόγια.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε ένα κοινωνικό δίχτυ το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί για να βοηθήσει τον κόσμο, αυτό είναι κάτι το οποίο το λέμε και εμείς, το θέτουμε ως προϋπόθεση.

 

ΔΗΜ.: Άρα το θεωρείτε ρεαλιστικό μπορεί να εφαρμοστεί

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όχι το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απλώς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ αυτή τη στιγμή όταν έχει φτάσει η φτώχεια και η ανέχεια σε τέτοιο βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι ρεαλιστικός ο τρόπος με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά οριζόντιο για το πόσοι πρέπει να πάρουν ρεύμα για παράδειγμα ή πως θα είναι αυτή η στήριξη και συνεπώς οι λεπτομέρειες πρέπει να ιδωθούμε πολύ συγκεκριμένα και από ανθρώπους που ξέρουμε τα νούμερα.

Για να βρεθούνε τα λεφτά αυτό θα είναι μια συνάρτηση με τις όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές δεν είναι κάτι που  μπορείς να πεις ότι αυτή τη στιγμή τα χρήματα υπάρχουν. Συνεπώς χρειάζεται και μια σωστή διαπραγμάτευση και αλλαγή των προτεραιοτήτων για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο.