Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ , κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς πως βλέπει την στροφή των περισσοτέρων ΜΜΕ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι των περισσοτέρων είναι κάποιων κομβικών ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα τα οποία ελέγχουν τα Μέσα αυτά υπολογίζουν τη νέα εξουσία. Δώσαν μια λυσσασμένη μάχη επί τόσα χρόνια για να μην μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι προ των πυλών της εξουσίας και τώρα που έχει κριθεί το παιχνίδι  είναι λογικό για δικά τους συμφέροντα επειδή θέλουν να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία, είναι λογικό να κάνουν μια προσαρμογή. Εμείς δεν αλλάζουμε το πρόγραμμά μας, δεν μας καλοπιάνει κανείς, εμείς είπαμε ότι τα ΜΜΕ είναι αναγκαίο το καθεστώς να εξυγιανθεί, να εκδημοκρατιστεί, είναι αναγκαίο να δοθούν άδειες από μηδενικής βάσεως στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα. Δεν μπορούν να λειτουργούν με παθητικό επιχειρήσεις και να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Θέλουμε ισότιμη επιχειρηματική λειτουργία και επιπλέον επειδή η ενημέρωση δεν είναι super market, δεν είναι εμπόριο θέλουμε να υπάρχουν και κανόνες δεοντολογίας τους οποίους θα ελέγχει ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και άλλοι θεσμοί της πολιτείας το οποίο θα έχει μια μεγαλύτερη αξιοπιστία από το σημερινό.   

 

Ερωτηθείς στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ με ποια κόμματα θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα

Ν.ΦΙΛΗΣ: Καταρχήν δεν είναι δεδομένα τα αποτελέσματα και πριν τις εκλογές δεν πρέπει να λέμε ότι οι δημοσκοπήσει,ς καλές ή κακές, λύνουν το πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων οι οποίοι δεν εκδηλώνονται, δεν είναι αναποφάσιστοι ακριβώς δεν θέλουν να εκδηλωθούν  και προσδοκούμε ότι η απλή λογική ότι πρέπει ένα κόμμα να έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς να μπαίνουμε σε κύκλους παρασκηνιακούς ή και φαυλότητος σαν αυτούς που ζήσαμε την προηγούμενη τριετία αυτή η απλή λογική, που δεσμεύει το κόμμα στο  πρόγραμμά του για να κυβερνήσει, θα επικρατήσει στην ψήφο των πολιτών. Εάν και λοιπά θα τα δούμε την επομένη των εκλογών διότι σημασία έχει ο κόσμος να ψηφίσει ανεπηρέαστος.

Μην παίζουμε με Κασσανδρισμούς, ο κόσμος ανεπηρέαστος θα αποφασίσει και θα επιλέξει εάν θέλει ισχυρή πλειοψηφία, αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θέλει κάτι άλλο.           

 

ΔΗΜ.: Ο κ. Σταθάκης και ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους και σε σχέση με το ποια θα είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων, σε μια σειρά συμβάσεων του Δημοσίου και εσείς προσωπικά έχετε βρεθεί στη μέση μιας διαμάχης για την υπόθεση  του γηπέδου της ΑΕΚ του κ. Μελισσανίδη ο οποίος εμφανίζεται να είναι και ο βασικός διαχειριστής του ΟΠΑΠ. Υπάρχει ένας επιχειρηματικός πόλεμος, σήμερα μάλιστα διαβάζω στην Εφημερίδα των Συντακτών η οποία σε ένα δισέλιδο υπό τον τίτλο “μπάλα είναι και ψηφίζει” κατηγορεί τον κ. Μελισσανίδη ότι επί της ουσίας επιτίθεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιώντας τον κ.Τσίπρα και ωθώντας τον κόσμο της ΑΕΚ να καταψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε να μας διαφωτίσετε;

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Καταρχήν δεν είναι μια προσωπική αντιδικεία ούτε μια επιχειρηματική αντιδικεία ούτε μια πολιτική γενικά αντιδικεία. Εμείς έχουμε αρχές ως κόμμα και οι αρχές λένε ότι βεβαίως κάθε ομάδα δικαιούται να έχει το γήπεδό της, κάθε ομάδα όμως ανήκει στους ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτή και όχι στον εκάστοτε μέτοχό της. Η ΑΕΚ έχει δικαίωμα να έχει γήπεδο στα ιστορικά όμως όρια του παλαιού γηπέδου και όχι καταπατώντας περιβαλλοντικές και άλλες διατάξεις. Βεβαίως η απόφαση αφορά την περιφέρεια και τα άλλα όργανα εμείς όμως έχουμε δικαίωμά και καθήκον να λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνουν τεραστίων διαστάσεων  εγκαταστάσεις εκεί. Δικαίωμα γηπέδου έχει όμως πως μπήκε το θέμα του γηπέδου και της ΑΕΚ στη μέση;

Ο κ. Μελισσανίδης είναι γνωστό ότι έχει την εύνοια του πρωθυπουργού και έτσι πήρε και τον ΟΠΑΠ με τον τρόπο που συμμετέχει με ένα ποσοστό έτσι επίσης λειτουργεί και στην πολίτικη ζωή της χώρας. Εμείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι αυτού του είδους η διαπλοκή των επιχειρηματικών με πολιτικά συμφέροντα είναι δυνατόν να έχει ως ασπίδα τους οπαδούς της ΑΕΚ ή άλλων ομάδων. Αυτή η αντίληψη του οπαδικού στρατού που υποβαθμίζει τον αθλητισμό και τον μετατρέπει σε λαθρεμπόριο άλλων επιδιώξεων επιχειρηματικών ,πολιτικών κλπ αυτή η αντίληψη πρέπει να σταματήσει είναι ένα στοιχείο της σημερινής κατάπτωσης του πολιτικού βίου.                         

 

Ερωτηθείς αν θα πάρουν μέτρα για το λαθρεμπόριο και αν θα  επανεξετάσουν τις αποκρατικοποιήσεις όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια, το Ελληνικό ή τον ΟΠΑΠ 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως βεβαιότατα. Υπάρχουν τρόποι χωρίς να υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου να επανεξεταστούν συμβάσεις ή να ανασταλεί η διαδικασία για υπογραφή συμβάσεων.  Δεν θέλω να εξαγγείλω αλλά για παράδειγμα η φορολογία επί των κερδών του ΟΠΑΠ  μπορεί να είναι τέτοια που να μην συμφέρει αυτούς που τον πήραν κοψοχρονιά. Δεν υπάρχει δέσμευση για το ποιο είναι το ύψος της φορολογίας του ΟΠΑΠ, λέω μια ιδέα άρα λοιπόν ας τον κρατήσουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και  λέω ιδέες δεν εξαγγέλλω κάποια συγκεκριμένη πρόταση, λέω ιδέες που επ' ωφελεία του δημοσίου μπορούν να επανεξεταστούν τα καθεστώτα της αδιαφανούς και σκανδαλώδους πώλησης του ΟΠΑΠ ή και άλλων επιχειρήσεων του δημοσίου και κάποιες να ανασταλούν. Δεν είναι  κάποια προσωπική αντιδικεία είναι μια πολιτική επί της ουσίας αντιπαράθεση.

Εμείς έχουμε εξαγγέλλει ότι θα χτυπήσουμε την διαφθορά σε όλες τις μορφές μια από τις οποίες κρίσιμη για τα δημόσια οικονομικά είναι το θέμα της λαθρεμπορίας καυσίμων  και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο όταν μιλάω γενικά με αφορμή τα όσα συνέβησαν βεβαίως στην Λιβύη, δεν έχω πληροφόρηση ιδιαίτερη όλοι όμως έχουμε διαβάσει τον ξένο Τύπο γιατί ο κ. Μελισσανίδης  μοιάζει σαν να έχει τσιμπηθεί από κάτι. 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τι θα κάνει ο κάθε επιχειρηματίας, εμείς κανόνες βάζουμε υγιούς επιχειρηματικότητας, κανόνες βάζουμε για την λειτουργία του φορολογικού συστήματος, για την πάταξη της διαφθοράς  η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κυβερνήσεων Καραμανλή  και Παπανδρέου κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 10 δις ετησίως .

 

ΔΗΜ: Τα ίδια ακούμε τα τελευταία τριάντα χρόνια 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ναι αλλά αυτοί που τα λένε δεν τα εφαρμόζουν για ρωτήστε γιατί. Ήταν πιασμένοι, ήταν μέσα στην διαπλοκή, εμείς δεν είμαστε.

Εμείς δεν είμαστε ούτε Καραμανλής, ούτε Παπανδρέου είμαστε άλλο πράγμα και θα το αποδείξουμε.

Έχουμε σηκώσει τον πήχη όσο πρέπει γιατί είναι πολύ κατεβασμένο σήμερα το επίπεδο του λαού μας, συντριβή κοινωνική  υπάρχει και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην  βλέπουμε από που μπορούμε να  πάρουμε έστω λίγα ή περισσότερα χρήματα για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνικής ανόρθωσης. Και επίσης υπάρχει και ένα θέμα δικαιοσύνης σήμερα  έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει και δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο θυσίες και πάλι θυσίες και κάποιοι να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται στο απυρόβλητο με φοροδιαφυγή και πάει λέγοντας.