Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κος Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς που θα βρεθούν τα χρήματα που θα χαθούν από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

 

Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αυτό για τον ΕΝΦΙΑ ότι εμείς θα το αντικαταστήσουμε με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας δεν ήταν κάτι καινούργιο, ήταν κάτι που είχαμε πει από την Θεσσαλονίκη,  είναι στο πρόγραμμα της  Θεσσαλονίκης το οποίο πρόγραμμα είναι κοστολογημένο. Είναι αυτά τα άμεσα μέτρα που θα κάνουμε και για την ανθρωπιστική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο ΕΝΦΙΑ θα τελειώσει με τις τελευταίες δυο δόσεις του 2015 και μετά προφανώς  θα υπάρχει μια νέα φορολογική πολιτική.

Είναι άλλο τι θέλει να κάνει ένα κόμμα σε μια κρίση, στον πάτο δηλαδή της οικονομίας και άλλο που είναι η φορολογική πολιτική που σιγά-σιγά θα μπορεί να είναι μια φορολογική πολιτική που ταιριάζει σε μια οικονομία που έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς.

Εμείς όχι μόνο δεν έχουμε την παροχολογία αλλά έχουμε αρχίσει με ιεραρχήσεις, με  οδικό χάρτη και πραγματικά κάνουμε τα ελάχιστα γιατί δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι παροχολογία όταν βοηθάς κάποιους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο ρεύμα και να έχουν στέγαση.

Η πολιτική της κυβέρνησης αυτή είναι που δεν βγάζει τα λεφτά γιατί όταν βουλιάζεις μια οικονομία προφανώς δεν πληρώνει και ο κόσμος φόρους  όχι από πολιτική στάση και άποψη αλλά από οικονομική αδυναμία. Άρα η απάντηση είναι να επανακινηθεί  η οικονομία για να μπορεί να πληρωθούν οι φόροι. Να επανακινηθεί η οικονομία, να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και για τις οφειλές προς την εφορία και προς τα κόκκινα δάνεια για τα στεγαστικά.  

Και για την εφορία και για τις τράπεζες υπάρχουν άνθρωποι που τώρα δεν μπορούν να πληρώσουν  αλλά με έναν καλύτερο χειρισμό θα μπορούν να πληρώσουν και θα έρθουν λεφτά στην κυβέρνηση και θα έρθουν συγχρόνως  αν η φορολογική πολιτική συνδυαστεί και την δικαιοσύνη. 

Αν θέλουμε να βγάλουμε λεφτά πρέπει και να  επανακινήσουμε την οικονομία και να διευρύνουμε την φορολογική βάση, η  λύση της κυβέρνησης  μας δημιουργεί συνεχώς να μην έχουμε λεφτά.

 

Ερωτηθείς ποιο είναι το εισοδηματικό και περιουσιακό όριο που θεωρείται κάποιος  εύπορος 

 

Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Υπάρχει ένα συνεχές από το φτωχός, το λίγο καλύτερος, το μεσαίος άρα δεν είναι δηλαδή ότι θα πληρώσουν μετά από ένα ποσοστό και οι πριν δεν θα πληρώσουν. Οι πολύ φτωχοί δεν θα πληρώσουν ...

Η απάντηση της Αριστεράς και των προοδευτικών οικονομολόγων για να είναι αναδιανεμητική η πολιτική πρέπει να έχει πολλούς συντελεστές. Άρα για να είναι προοδευτικό πρέπει να έχει και για αυτόν που έχει 20 χιλιάδες και για αυτόν που έχει 30 χιλιάδες, 40 χιλιάδες ... 

 

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο χαμηλότερος συντελεστής

 

Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Για το εισόδημα θα είναι περίπου το ίδιο που είναι τώρα αλλά με περισσότερους συντελεστές και κάποια στιγμή όταν υπάρξει το περιουσιολόγιο και  αναγκαστεί ο κόσμος να δηλώσει το πραγματικό εισόδημα γιατί ξέρετε ότι  από το εισόδημα στην Ελλάδα δεν υπάρχουνε πλούσιοι είναι 38 χιλιάδες οικογένειες και αυτό δεν είναι αλήθεια. Άρα η στρατηγική είναι μετά όταν δηλώνονται κανονικά να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής  που μπορεί να πάει στο 50 και στο 60 που θυμίζω  θα είναι  οριακός συντελεστής δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από 80 χιλιάδες ...          

 

ΔΗΜ.: Άρα ο ανώτατος συντελεστής για αυτόν που είναι πάνω από τα 80 χιλιάδες θα φτάνει το 60%

 

Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό γιατί δεν έχει καμία έννοια να το κάνουμε τώρα μέχρι να μπορούμε στο πρώτο έτος να φτιάξουμε το περιουσιολόγιο να αναγκάσουμε τον κόσμο να δηλώνει το πραγματικό εισόδημα. 

Εμείς έχουμε πει ότι τώρα θα αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και μετά όταν έχουμε την κατάσταση των Ελλήνων θα πρέπει να εφαρμόσουμε επιτέλους αυτό που λέει το σύνταγμα που ο κάθε πολίτης πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει καν να ήταν αντιπαράθεση πολιτική.

 

Για την διαπραγμάτευση του χρέους

 

Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ...Οι συσχετισμοί στην ΕΕ αλλάζουν και υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Είμαστε σε ένα λάθος μοντέλο στην ευρωζώνη , η ευρωζώνη κινδυνεύει από αυτές τις λάθος πολιτικές λιτότητας και την ανικανότητα να αντιμετωπίσουμε ευρωπαϊκά το χρέος.  Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ανάπτυξης που πρέπει να λύσει το πρόβλημα του χρέους για να βοηθηθούν οι άλλες οικονομίες.

Εμείς  θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για το χρέος και για το κούρεμα του χρέους και για τις ρήτρες ανάπτυξης πολλοί συνδυασμοί, το κυρίαρχο όμως είναι για τα επόμενα χρόνια να φύγουμε από αυτή την στρατηγική της λιτότητας και να μην είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%. Γιατί αυτό είναι που βουλιάζει μια οικονομία, οι πόροι που φεύγουν από μια φτωχή χώρα σε πιο πλούσιες χώρες και αν δεν το αντιστρέψουμε αυτό δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος και δεν θα είναι βιώσιμη ούτε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κοινωνία.