Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κος Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

ΔΗΜ: Ποια μπορεί να είναι η ιδεολογική συνύπαρξη και μετά η προγραμματική-πολιτική συνύπαρξη σε ένα κόμμα το οποίο έχει αγκαλιάσει τόσο μεγάλες ακρότητες; Εσείς για παράδειγμα πως μπορείτε να συνυπάρξετε σε σημαντικά ζητήματα με τους ανθρώπους που προέρχονται από την ΔΡΑΣΗ

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Η ιδεολογική συνύπαρξη είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλά δεν χρειάζεται γιατί έχω την εντύπωση και είναι εκτίμηση που πρέπει να την κάνουμε όλοι με βάση τα δεδομένα ότι τις τελευταίες δεκαετίες όλα τα κόμματα στην σύγχρονη πολιτική λειτουργία τουλάχιστον της Ευρώπης συγκροτούνται σε επίπεδο πολιτικής ενότητας και όχι ιδεολογικής πλην των κομμουνιστικών κομμάτων. Όλα τα άλλα κόμματα συγκροτούνται στην βάση προγραμμάτων και πολιτικών στοχεύσεων.         

 

ΔΗΜ: Πως θα έχετε ταύτιση σε προγράμματα σε συγκεκριμένα θέματα που έχετε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις;

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Αν δεν έχουμε ταύτιση στο πρόγραμμα δεν θα συνυπάρξουμε είναι σίγουρο αλλά έλα που έχουμε όμως  διότι κάποιος ή κάποιοι μπορούν σε μερικά ζητήματα που έχουν σχέση με την δική τους διαδρομή, με την ευαισθησία τους ή οτιδήποτε άλλο να κάνουν διάφορους  συμβιβασμούς σε σχέση με τα δικά τους πιστεύω . Εγώ δεν έκανα, όταν είδα ποιες είναι οι πολιτικές στοχεύσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είδα ότι μπορώ να συνυπάρξω.

Υπάρχουν τρεις βασικοί πολιτικοί άξονες  πάνω στους οποίους ελπίζω ότι θα είναι συνεπές  το ΠΟΤΑΜΙ και εκεί θα κινηθεί. Πρώτον ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δεύτερον ότι πρέπει να στηρίξουμε τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί αφάνταστα και τρίτον ότι θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στο σκληρό πυρήνα  της Ευρώπης, της ευρωζώνης και του ευρώ .

Η γενικότερη συνύπαρξη πολιτικών στελεχών με διαφορετικές διαδρομές σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ταυτίζεται απολύτως με κακοφωνίες, μπορεί να υπάρξουν “καλοφωνίες” μια χαρά.  

 

Ερωτηθείς αν θα συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Θα πρέπει να δούμε καταρχήν πως θα μιλήσει η κάλπη δηλαδή αν η κάλπη δώσει τη δυνατότητα στο ΠΟΤΑΜΙ να έχει πολιτική ισχύ για να μπορέσει να διαμορφώσει εξελίξεις και όχι απλώς να τις ακολουθήσει τότε πολλά πράγματα μπορεί να είναι πιο εύκολα. Αν το ΠΟΤΑΜΙ είναι τρίτη δύναμη έχει  μεγάλη σημασία αν καταγραφεί ακόμη και στο συμβολικό επίπεδο ως τρίτη δύναμη καταρχήν κερδίζει η Ελλάδα την αποφυγή του απόλυτου διασυρμού της, να γίνει τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγή και δεύτερον το ΠΟΤΑΜΙ αποκτά την πολιτική ισχύ να μπορέσει να διαμορφώσει στο βαθμό που μπορεί κάποιες εξελίξεις.

Το ΠΟΤΑΜΙ έχει την αντίληψη ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε δεύτερες εκλογές ή σε τρίτες. Τη χώρα καρφωμένη στα βράχια ή να σέρνεται στο χώμα δεν την θέλει κανένας            

 

Ερωτηθείς με ποιον  θα συνεργαζόντουσαν με μεγαλύτερη άνεση

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Προσωπικά εγώ με βάση κάποιους αμετακίνητους άξονες η διάθεσή μου θα ήταν περισσότερο να συναντηθώ με δυνάμεις της Αριστεράς όμως αυτό δεν λέει τίποτα εάν η βάση πάνω στην οποία θα συναντηθεί ένας χώρος δεν είναι βάση προσδιορισμένη απολύτως. Εγώ την ταλάντευση σε σχέση αν η χώρα μας θα βρίσκεται όχι στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ δεν την συζητάω καν.

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι δεν έχει κλείσει αυτό το θέμα; Ο κ. Τσίπρας το έχει κλείσει αυτό το θέμα.

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Να μου επιτρέψετε να μην το πιστεύω, όχι γιατί δεν πιστεύω την προσωπική εξαγγελία του κ. Τσίπρα αλλά γιατί είναι τέτοια  η πολυφωνία στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοιες οι εσωτερικές συγκρούσεις ώστε δεν με αφήνουν καθόλου ήρεμο και ήσυχο σε σχέση με την προοπτική της χώρας.

Αμετακίνητη στάση μας είναι ότι δεν θέλουμε η χώρα να πέσει στο χώμα επομένως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές διεξόδους για να την κρατήσουμε όρθια.