Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή "Πολιτικός Καφές", στους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη, Παναγιώτη Τζένο. 

 

Με αφορμή την επίθεση προς το πρόσωπό του από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ

«Δεν ξέρω ποιοι είναι περιπλανώμενοι πολιτικοί ηγέτες αλλά η πολιτική μου πορεία και η διαδρομή έχει πάντοτε ένα σταθερό άξονα, είναι ο άξονας της ανανεωτικής Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Εάν κάποιοι δεν εξυπηρετούνται από αυτό το οποίο προτείνω και πρότεινα πολύ συστηματικά για την ανάγκη ύπαρξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου από εκεί και πέρα το τι επιλέγουν να επιστρατεύσουν για να επιτεθούν στην ΔΗΜΑΡ και στον ομιλούντα είναι δική τους υπόθεση».  

Με αφορμή το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές

«Το 1,3 % είναι εκλογική ήττα αναμφισβήτητα, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ολική της επαναφορά στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

 Άλλωστε έχετε δει άλλη φορά να ασχολείται το πολιτικό σύστημα τόσο πολύ με ένα κόμμα της τάξεως του 1,3%; Το γεγονός ότι τόσο πολύ ασχολούνται με την ΔΗΜΑΡ δεν είναι τίποτε άλλο από την παραδοχή τους ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα που αποτελεί εγγύηση σταθερότητας αλλά και εξελίξεων πολιτικών και κοινωνικών μέσα στη χώρα.

Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι έχουμε δεχτεί επιθέσεις, θα δεχτούμε και άλλες επιθέσεις από όλους εκείνους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εξυπηρετεί τα δικά τους πολιτικά σχέδια».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ που δήλωσαν με σαφήνεια ότι με την όποια εκδοχή προσώπου δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπα ταυτόχρονα ότι σε συνάρτηση με την εκλογή του Προέδρου της δημοκρατίας απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις οι οποίες δεν υπάρχουν και ότι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα αλλά συνδέεται άμεσα, βρίσκεται στην καρδιά του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής και είπα ότι αυτή η πολιτική η οποία σήμερα υπάρχει διευρύνει τα κοινωνικά ρήγματα και δεν βλέπω ότι μπορεί να αλλάξει μέχρι τον Φεβρουάριο που είναι η καταλυτική ημερομηνία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα αύριο ξεκινάει το τρίτο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και είναι βέβαιο ότι η ΔΗΜΑΡ με τη συλλογικότητά της θα αποφασίσει και για το ζήτημα αυτό».

Ερωτηθείς αν θα τεθεί στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θέμα συνεργασίας και συμπόρευσης με το ΣΥΡΙΖΑ

«Με προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων έχουμε πει ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ είναι η διαμόρφωση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ταυτόχρονα η διαμόρφωση όρων, προϋποθέσεων και συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα , με συγκεκριμένο περιεχόμενο που  θα συναπαρτίζεται και θα συναποτελείται από δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτική οικολογίας και βεβαίως από την ριζοσπαστική Αριστερά . Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες, προγραμματικές συμπτώσεις και βεβαιότατα σεβασμός των όποιων ως προγραμματικό περιεχόμενο στοιχείων επιλεγεί. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο και επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θέλει να μετακινηθεί σε ρεαλιστικότερες θέσεις , μετατοπίζεται από κάποιες θέσεις που είχε στο παρελθόν αλλά εξακολουθεί να έχει πολιτικές ασάφειες, να επιλέγει μη ρεαλιστικές θέσεις όπως για παράδειγμα οι μονομερείς ενέργειες για την περικοπή του χρέους ή μέρους του χρέους ερήμην των δανειακών και άλλων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Αλλά αυτά όλα είναι το περιεχόμενο μια προγραμματικής συμφωνίας η οποία σήμερα δεν υπάρχει και είναι ζητούμενο και πάντοτε από θέση αυτοτέλειας πολιτικής και οργανωτικής της ΔΗΜΑΡ

Δεν εκχωρούμε το κόμμα μας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόταση από τον κ. Τσίπρα».

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών

«Έχουμε μια κοινωνία με τεράστια εσωτερικά ρήγματα, μια κοινωνία η οποία έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους πολίτες, βλέπω μια μεσαία τάξη η οποία έχει αποσαθρωθεί και ταυτόχρονα βλέπω το 30% του ελληνικού λαού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.Όλα αυτά αναδεικνύουν την αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής  και αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Η αλλαγή της πολιτικής στην δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υπάρξει παρά μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αυτό προϋποθέτει τις εκλογές».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι εκλογές μπορεί να φέρουν αστάθεια και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα

«Η μεγαλύτερη ρευστότητα που υπάρχει σήμερα είναι η ρευστότητα της ελληνική κοινωνίας , η ρευστότητα μες τις δομές της βεβαίως έχει παρέλθει η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή. Επομένως μόνο μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας μπορεί ο τόπος να πορευτεί, να κυβερνηθεί και να ασκηθεί μια προοδευτική πολιτική. Αυτό είναι το ζητούμενο αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνιστά έλλειψη σταθερότητας. Μεγαλύτερη αστάθεια  είναι αυτή η οποία παρατηρείται μέσα στην κοινωνία επαναλαμβάνω».  

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες

«Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση αυτή την κινδυνολογία η οποία εγείρεται συστηματικά. Εκείνο το οποίο συμμερίζομαι είναι ότι η πολιτική που θα ασκηθεί από την όποια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στο βαθμό που θα υπάρξει είναι ζητούμενο, πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι στο κέντρο της προσοχής μας είναι βεβαίως η αλλαγή περιεχομένου μιας πολιτικής για την κοινωνία και ταυτόχρονα η μετακίνηση σε ρεαλιστικές θέσεις που έχουν σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Είναι πολιτική αφέλεια να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί με μονομερείς ενέργειες να διαγράψει το χρέος. Το χρέος βεβαίως πρέπει να αναδιαρθρωθεί και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείς αν είναι ευπρόσδεκτα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είτε απομακρύνθηκαν είτε αποχώρησαν από το Γ’ συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

«Βεβαίως με το δεδομένο ότι έχω κάνει έκκληση, έχω προτρέψει αυτά τα στελέχη να έρθουν να πάρουν μέρος  στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Γιατί όταν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες γιατί όχι και πολιτικές αντιθέσεις δεν υπάρχει άλλος  τρόπος να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα παρά μόνο η προσφυγή στη συλλογικότητα του κόμματος και η κορυφαία συλλογικότητα είναι το Συνέδριο του κόμματος. Τους έχω καλέσει να έρθουν εκτιμώ ότι μάλλον δεν θα έρθουν».