Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κος Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Είναι φυσικό επόμενο όταν δεν έχεις καθαρές και κρυστάλλινες θέσεις, όταν θέλεις να παίξεις και με τους μεν και με τους δε  θέλεις και να χαϊδέψεις αυτιά μεγάλων ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, όταν θέλεις ταυτόχρονα να χαϊδέψεις αυτιά του φτωχού λαού και των  λαϊκών στρωμάτων τότε βεβαίως βρίσκεσαι σε αυτή την αντίφαση συνεχώς. Και θα έλεγα κοροϊδία γιατί πρόκειται για ένα μπαλάκι που πάει και έρχεται συνεχώς ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από προεκλογικές παροχές, στόχους,  προγράμματα υποτίθεται και λοιπά.

Η ουσία είναι εντελώς διαφορετική, κατά τη γνώμη μας επειδή όχι απλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα λεγόμενα τα προεκλογικά αλλά επειδή έχουμε δει και τα προγράμματα και τα “ήξεις αφίξεις” όλων των στελεχών  και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ βλέπουμε ότι ο λαός θα υποφέρει, τα ζητήματα της φορολογίας θα εξακολουθούν να  επιβαρύνουν λαϊκά στρώματα διότι εδώ θα έπρεπε να μιλήσεις ξεκάθαρα .

Η φορολόγηση για παράδειγμα του μεγάλου κεφαλαίου θα πρέπει να είναι στο 45% και το μεγάλο κεφάλαιο προσδιορίζεται. Είναι οι μεγάλες μετοχικές μονοπωλιακές εταιρείες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δρουν στην χώρα που έχουν μεγάλη κερδοφορία και τα χρόνια της κρίσης δεν είναι ο επαγγελματίας , ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός επιχειρηματίας.  Είναι καθαρό ότι πρέπει να διαχωριστεί η μεγάλη επιχείρηση στην οποία πρέπει να ασκήσεις μεγάλη φορολογία από τις ατομικές επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να πεις αφορολόγητο όριο τόσο. Εμείς ως ΚΚΕ λέμε  το αφορολόγητο όριο να είναι 40.000 € για το ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί. Μιλάμε για κατάργηση έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής στην υγεία , στα φάρμακα, στα τιμολόγια ενέργειας-ύδρευσης. Κατάργηση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Κατάργηση οριστική το ΕΝΦΙΑ , απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας από την φορολόγηση . Όχι  σε φορολόγηση της αγροτικής γης των μεσαίων και μικρών αγροτών. Φορολόγηση της υψηλής ακίνητης περιουσίας.

ΔΗΜ: Πιστεύετε  ότι αυτό που λέτε μεγάλο κεφάλαιο είναι τόσο το εύρος του ώστε να μπορεί να έχει τα έσοδα που να στηρίξει όλη αυτή την κοινωνική πολιτική;

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καταρχήν και την περίοδο της κρίσης υπάρχει  μεγάλη κερδοφορία σε συγκεκριμένους κλάδους, σε συγκεκριμένους ομίλους, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις αυτά δεν είναι κρυφά. Εδώ μπορεί να δεις ειδικές ρυθμίσεις εφόσον μένουμε σε αυτό το πλαίσιο.        

ΔΗΜ: Ταυτίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα εφαρμόσει μια αριστερή πολιτική με την ΝΔ

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν τον ταυτίζουμε μόνος του ταυτίζεται σε ορισμένα. Εμείς λέμε ότι διαφορές τα κόμματα έχουν, άλλωστε δεν λειτουργεί αλλιώς το πολιτικό σύστημα πολύ  περισσότερο δε λειτουργεί το δικομματικό παιχνίδι και προεκλογικά και μετεκλογικά. Άρα λοιπόν πρέπει να δεις τα κύρια ζητήματα και τα καθοριστικά για μας ζητήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να στα σκεφτεί με βάση την πείρα που έχει αποκτήσει τώρα ο ελληνικός λαός είναι ότι τα καθοριστικά ζητήματα είναι “τι λες για την ΕΕ και την ευρωζώνη, θα είσαι μέσα ή θα συγκρουστείς και θα αποδεσμευτείς” γιατί εμείς τα θεωρούμε αλυσίδες με αυτά που έχει τραβήξει ο λαός μας και η χώρα μας 20 και πλέον χρόνια. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα για αυτά τα πράγματα.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την φορολόγηση από τα δύο μεγάλα κόμματα

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Γιατί θεωρούμε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να παίξουν με την λαϊκή ψήφο, να αποσπάσουν λαϊκή ψήφο αυτή τη στιγμή χωρίς να δεσμεύονται  συγκεκριμένα ότι θα διατηρήσουν τα ίδια αντιλαϊκά νομοσχέδια που υπάρχουν και που  φορολογούν και τους μικρούς  και θα αφήσουν στο απυρόβλητο ξανά το μεγάλο κεφάλαιο. Και γιατί  από την άλλη μεριά επειδή υπάρχει η πίεση αυτή και  πρέπει να πουν και κάτι για τους μεγάλους αφήνουν επίσης θολό ότι κάτι μπορεί να κάνουν και εκεί χωρίς να διευκρινίζουν

Ερωτηθείς αν θα στηρίξουν νομοσχέδια που μπορεί θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θεμάτων που παλεύει και το ΚΚΕ

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αυτό φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια βέβαια αν θα τα φέρει αλλά ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να φέρει κάποια θετικά νομοσχέδια. Δεν χρειάζεται να στηρίζεις μια κυβέρνηση για να ψηφίσεις ένα καλό νόμο που συμφέρει το λαό, αυτό δεν είναι καινούργιο αυτή είναι θέση του Κόμματός μας.  

ΔΗΜ.: Εσείς το θέμα της ανοχής το έχετε χαρακτηρίσει ιστορικό λάθος, στον αντίποδα μιλούν για μια ιστορική ευκαιρία της αριστεράς, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, όπου το ΚΚΕ γυρνάει την πλάτη...

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εμείς δεν γυρνάμε καμία πλάτη. Αυτό που θα περίμενε ο λαός και εμείς θα περιμέναμε αυτά πότε περιμένετε θα τα πει; Διότι στο πρόγραμμά τους , αυτά που εξάγγειλε από την Θεσσαλονίκη και αυτά που λέει κυρίως τώρα προεκλογικά παρότι είναι προεκλογική περίοδος και παρότι  συγχωρούνται και κάποιοι υψηλοί τόνοι και κάποια παροχολογία μεγαλύτερη για να κερδίσεις κάποιους ψήφους δεν θα λέει αυτά. Πότε περιμένει να τα κάνει μετά τις εκλογές; Δηλαδή θέλει να κοροϊδέψει την ΕΕ να κοροϊδέψει την πλουτοκρατία του τόπου γα να πάρει την  κυβέρνηση και μετά να πει “σας την έφερα, έγινε κυβέρνηση  και τώρα αυτά θα τα κάνω;” Μα δεν λέει τι θα κάνει  δηλαδή δεν λέει δεν θα κάνω καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος όπως λέει για παράδειγμα η Αριστερά πάντα, όπως λέει το ΚΚΕ “μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κύριοι δεν θέλω”. Αλλά σου λέει θα τους φέρω εδώ και θα πίνουν καφέδες  γελοιότητες δηλαδή θα πίνουν καφέδες με την Τρόικα.       

Ερωτηθείς αν βλέπει ότι πηγαίνουμε σε δεύτερη εκλογική διαδικασία

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Όχι με βάση τα ως τώρα δεδομένα και δεν εννοώ τα δημοσκοπικά εννοώ τα προγράμματα των κομμάτων , τις θέσεις τους μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Εγώ θα έλεγα ότι να τολμήσουν μπορεί να γίνει και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού διότι δεν έχουν ριζικές διαφορές.      Το χρέος και πως θα το διαχειριστεί βιώσιμο ή μη βιώσιμο, με κούρεμα ή με επιμήκυνση μπορεί να τα βρουν.  Μέσα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη λέει και ο ένας και ο άλλος , να μην βάλουμε σε κίνδυνο το  ευρώ  λέει και ο ένας και ο άλλος. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης να ενισχύσουμε  επενδυτές να βρούμε και λοιπά όλοι τα λένε αυτά αφού αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα για να πεις ότι θα ξεπεράσω αυτά τα ζητήματα της κρίσης.  Το θέμα είναι προς όφελος ποιων; Εμείς  λέμε ότι δεν εξασφαλίζεις την έξοδο από την κρίση  σε όφελος των εργαζομένων της πλειοψηφίας του λαού αλλά σε όφελος πάλι της κερδοφορίας των λίγων.

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να ψηφίσουν το ΚΚΕ

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ο ψηφοφόρος πρέπει να πάει με καθαρό μυαλό να ψηφίσει και όχι μόνο από μια εκφρασμένη οργή, αγανάκτηση απέναντι στους προηγούμενους. Να σκεφτεί και την επόμενη μέρα, να σκεφτεί γιατί πρέπει να φύγουν οπωσδήποτε αυτοί που κυβέρνησαν  αλλά και η επόμενη μέρα τι θα ξημερώσει. Να μην δώσει ξανά λαϊκή λευκή επιταγή για να του κάνουν τα ίδια με διαφορετικά πρόσωπα.